Μαχαίρι βάζει στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το 2023 η DBRS Morningstar…
Aνάπτυξη 4,4% το 2022 και 2,2% το 2023 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η DBRS Morningstar…
Ο καναδικός οίκος λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και ωθούν ανοδικά τις τιμές στην Ενέργεια αλλά και στα αγαθά γενικότερα.
Eπίσης, σύμφωνα με την DBRS, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 12,7% φέτος και στο 11,9% το 2023.
Γενικότερα, όπως επισημαίνεται, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022, σε ΕΕ και ΗΠΑ, έχουν μειωθεί, με τις προοπτικές το 2023 να έχουν επιδεινωθεί, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Παρότι οι κυβερνήσεις κινήθηκαν γρήγορα για να εντοπίσουν εναλλακτικές πηγές, η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου παραμένει δύσκολη βραχυπρόθεσμα.
Σημειώνεται πως οι παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν αυξηθεί λόγω ζήτησης.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ έγινε μια από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν αυστηροποιήσει την πολιτική τους τους τελευταίους μήνες.
Το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες ασιατικές οικονομίες, αλλά η Ιαπωνία παρέμεινε σε αναμονή και η Κίνα τη χαλάρωσε.
Όπως σημειώθηκε στο report του Ιουνίου, η DBRS παραμένει αισιόδοξη για τον πιθανό αντίκτυπο μιας ήπιας ύφεσης βραχυπρόθεσμα, με τα μέτρα ανακούφισης λόγω της COVID-19 να έχουν καθυστερήσει την αναμενόμενη πιστωτική επιδείνωση σε ορισμένους τομείς.
Σε κάθε περίπτωση, μια βαθύτερη ύφεση, ιδιαίτερα εάν επιταχυνθεί από γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, μια αναζωπύρωση της πανδημίας ή μια βαθιά ύφεση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις αξιολογήσεις.
Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και κίνδυνοι
Όπως σημειώθηκε στην ενημέρωση του Ιουνίου, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, μια σειρά από βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και κίνδυνοι πιθανότατα θα αποτρέψουν τη βελτίωση κατά το 2022 και πιθανώς το 2023.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης παραμένουν τεταμένες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων, αλλά και των συνεπακόλουθων ελλείψεων στην Ενέργεια.
Αυτό πιθανότατα θα διατηρήσει το ευρωπαϊκό ενεργειακό κόστος σε υψηλά επίπεδα, αν και πολλές κυβερνήσεις πιθανότατα θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μέσω μιας σειράς δημοσιονομικών και ρυθμιστικών μέτρων.
Παραμένει ασαφές πόση αυστηροποίηση θα απαιτηθεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός σύμφωνα με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό τους επόμενους έξι μήνες παραμένουν ανοδικοί.
Ωστόσο, από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να βλέπουν τον μηνιαίο πληθωρισμό να πέφτει σε επίπεδα πιο συνεπή με τους ετήσιους στόχους, θα μπορούσε να προκύψει μια παύση στον κύκλο σύσφιξης, ιδιαίτερα εάν η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης εξασθενήσει, λέει η DBRS, συμπληρώνοντας:
Η επιθετική νομισματική σύσφιξη που υπερβαίνει κατά πολύ τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στις απιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων.
Πιέσεις θα δεχθεί και η αγορά κατοικίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών