Σημαντική επιβράδυνση εκτιμά για την Eυρωπαϊκή Ένωση η DBRS Morningstar… για τους εξής λόγους:
Πρώτον, οι καταναλωτικές δαπάνες πρόκειται να αποδυναμωθούν.
Το οικονομικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, πέφτοντας κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από τον Ιούλιο του 2022, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ιδίως να έχει μειωθεί απότομα και να φτάνει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Σε ορισμένες μικρότερες οικονομίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Εσθονίας, της Σλοβενίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας της ΕΕ αναμένεται να εξασθενήσουν.
Δεύτερον, ο υψηλός πληθωρισμός, μαζί με τις διαταραχές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, επηρεάζει ήδη τη βιομηχανική παραγωγή.
Τρίτον, ο τομέας των υπηρεσιών είναι απίθανο να έχει τόσο ισχυρή απόδοση βραχυπρόθεσμα όσο είχε το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως υποδηλώνει ο δείκτης εμπιστοσύνης των υπηρεσιών EΕ, ο οποίος, αν και εξακολουθεί να είναι θετικός, έχει αρχίσει να πέφτει.
Και τέταρτον, η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να αποδυναμωθεί καθώς η νομισματική πολιτική αυστηροποιείται.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλη έκθεση του οίκου αξιολόγησης προειδοποιεί για ένα πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων.
Παρά το πολύ δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, αρχικά με την πανδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια με τις πληθωριστικές πιέσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν βιώσει σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού μέχρι στιγμής, με τα κόκκινα δάνεια να παραμένουν χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα για τα περισσότερα ιδρύματα.
Όμως, η DBRS διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα μία αύξηση στα δάνεια του Stage 2 (αυτά που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του πιστωτικού ρίσκου).
Πρόκειται για μία ανησυχητική τάση, καθώς τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν τελικά να γίνουν μη εξυπηρετούμενα και να απαιτήσουν πρόσθετες προβλέψεις.
Πληθωρισμός…
Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται σε υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες, λέει η DBRS Morningstar.
Οι τιμές στην Ενέργεια παραμένουν ο κύριος μοχλός ανατιμήσεων, ακολουθούμενες από τις τιμές των τροφίμων, με τις τελευταίες να επηρεάζονται από το υψηλότερο κόστος των εισροών, τις διαταραχές του εμπορίου και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η υποτίμηση του ευρώ ενισχύει επίσης τις πιέσεις στις τιμές. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 10,0% σε ετήσια βάση, από 5,0% στο τέλος του 2021.
Ο ρυθμός πληθωρισμού έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας (17,1% ), Γερμανία (10,9%), Βέλγιο (12,0%) και Αυστρία (11,0%).
Οι χώρες της Βαλτικής συνεχίζουν να καταγράφουν τον υψηλότερο πληθωρισμό στην EΕ, ενώ η Γαλλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού.
Το πάγωμα των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα στη Γαλλία αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Ο δομικός πληθωρισμός στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης περαιτέρω, φθάνοντας στο 6,1% τον Σεπτέμβριο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
Eνέργεια
Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ο καναδικός οίκος αναφέρει: Μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενταθεί ενώ οι κίνδυνοι διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου είναι περισσότερο οξυμμένοι από ποτέ.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κυρίως μέσω αγωγών, έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τον Σεπτέμβριο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επηρεαστεί σε διαφορετικούς βαθμούς, με τις οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο να είναι οι Γερμανία και Ιταλία.
Οι προμήθειες από τη Ρωσία, που μέχρι πρόσφατα ήταν ο κύριος μοναδικός πάροχος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταδιακά αντικαθίστανται.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.
Οι χώρες έχουν εξασφαλίσει προμήθειες από διαφορετικές πηγές, ειδικά από πιο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), και έχουν γεμίσει την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.
Οι αποστολές LNG έχουν αυξηθεί κατά περίπου 70% από πέρυσι.
Ταυτόχρονα, ορισμένες κυβερνήσεις, ιδίως η Γερμανία, έχουν υιοθετήσει προληπτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για να μειώσουν την κατανάλωση και να αποφύγουν να επιβάλουν δελτίο τον χειμώνα.
www.bankingnews.gr
DBRS Morningstar για ΕΕ: Επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα, αναπόφευκτη η επιβράδυνση λόγω Ουκρανίας και πληθωρισμού
Σημαντική επιβράδυνση αναμένεται στην EE...
Σχόλια αναγνωστών