Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P Global: Καταστροφή οι αυξήσεις επιτοκίων - Πρόσθετοι τόκοι 8,6 τρισ. δολ. παγκοσμίως

S&P Global: Καταστροφή οι αυξήσεις επιτοκίων - Πρόσθετοι τόκοι 8,6 τρισ. δολ. παγκοσμίως
Η S&P Global εκτιμά επιπλέον τόκους ύψους 8,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίω, λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες παγκοσμίως με 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε την Παρασκευή η S&P Global, προειδοποιώντας για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις - ρεκόρ 2.700 μονάδων βάσης το 2022 για να πατάξουν τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με το υψηλότερο κόστος δανεισμού που θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
"Οι υψηλότερες δαπάνες για τόκους επιβαρύνουν ήδη τις λιγότερο φερέγγυες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, καθώς και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα", ανέφερε σε έκθεσή της η S&P Global, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών που περιλαμβάνει μια υπηρεσία αξιολόγησης χρέους.
Οι απαιτούμενες αποδόσεις των επιχειρήσεων σε νέα έργα αυξάνονται μαζί με το κόστος του χρέους, πρόσθεσε η S&P Global, σε μια τάση που θα "επιβραδύνει τον μελλοντικό όγκο της επιχειρηματικής δραστηριότητας".

Δυσβάσταχτο το βάρος του χρέους

"Η αύξηση των επιτοκίων και η επιβράδυνση των οικονομιών καθιστούν το βάρος του χρέους μεγαλύτερο", πρόσθεσε η S&P Global στην έκθεση που παρουσιάστηκε πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.
"Για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης, μπορεί να χρειαστούν συμβιβασμοί μεταξύ δαπανών και αποταμίευσης".
Η S&P Global βασίστηκε στην εκτίμησή για επιπλέον τόκους ύψους 8,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εφαρμόζοντας μια αύξηση του επιτοκίου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε παγκόσμιο χρέος αξίας 300 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου το 65% του πρόσθετου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους θα καταβληθεί σε ομόλογα και δάνεια σταθερού επιτοκίου, καθώς αυτά αναχρηματοδοτούνται "με την πάροδο του χρόνου", αναφέρει η έκθεση.
Προβλέπει επίσης ότι ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ -δείκτης του κινδύνου μόχλευσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- θα μπορούσε να αυξηθεί σε ένα χειρότερο σενάριο στο 391% έως το 2030, από 349% τον Ιούνιο του 2022.

Προειδοποιήσεις

Η S&P Global έρχεται να προστεθεί στους φορείς χάραξης πολιτικής και οργανισμούς που προειδοποιούν  σχετικά με τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους στις εύθραυστες οικονομίες και εταιρείες, καθώς και στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε σε συνέδριο του Reuters ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου οφείλουν πλέον 62 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς τους επίσημους πιστωτές, μια αύξηση 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προκαλώντας ανησυχίες για μια τάση άτακτης χρεοκοπίας.
Τον Σεπτέμβριο, η Ευάλωτη Ομάδα των 20 (V20), μια ομάδα 55 οικονομιών που είναι εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προέβλεψε ότι ο λογαριασμός των τόκων του χρέους τους θα αυξηθεί σε σημείο που θα δυσκολευτούν να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από φυσικές καταστροφές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης