Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Ξεχάστε τον πληθωρισμό... έρχεται η εποχή αποπληθωρισμού όπως το 1982

Jefferies: Ξεχάστε τον πληθωρισμό... έρχεται η εποχή αποπληθωρισμού όπως το 1982
Ξεχάστε τον πληθωρισμό, η Jefferies λέει να προσέξετε για μια "εποχή αποπληθωρισμού" όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1980
Ο πληθωρισμός ήταν η πιο πιεστική ανησυχία των Αμερικανών το 2022, καθώς οι τιμές για τα πάντα, από τη βενζίνη μέχρι το σιτάρι, εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, έφτασε σε υψηλό 40 ετών, στο 9,1%, τον Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε ραγδαία - και η Jefferies υποστηρίζει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.
"Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί", έγραψε σε σημείωμά του ο Desh Peramunetilleke, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας.
"Ο αποπληθωρισμός αποτελεί βασική υπόθεση για τον οδικό μας χάρτη για το 2023".
Η Jefferies πιστεύει ότι οι Αμερικανοί -και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί επενδυτές- δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθόλου για τον πληθωρισμό.
Ο αποπληθωρισμός όπως αυτός που παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είναι η πραγματική απειλή και είναι πιθανό να έρθει με πτώση των εταιρικών κερδών και ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Όπως το 1965 και το 1982

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εξέθεσαν μερικές βασικές ομοιότητες μεταξύ της περιόδου που ακολούθησε τον "Μεγάλο Πληθωρισμό" του 1965 έως το 1982 και της ραγδαίας πτώσης του ΔΤΚ σήμερα.
Όταν ο Paul Volcker έγινε ο 12ος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1979, ξεκίνησε αμέσως τη μάχη κατά του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που μάστιζε την οικονομία τη δεκαετία που προηγήθηκε του διορισμού του, αυξάνοντας τελικά τα επιτόκια σχεδόν στο 20%.
Οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων του Volcker επιβράδυναν την οικονομία τόσο γρήγορα ώστε τον Ιανουάριο του 1980 άρχισε η ύφεση και η ανεργία έφτασε στο μέγιστο επίπεδο του 10,8% τον Δεκέμβριο του 1982.
Κατά το τελευταίο έτος, ο σημερινός πρόεδρος της Fed, Jerom Powell, αύξησε τα επιτόκια πιο επιθετικά από οποιονδήποτε μετά τον Volcker -και κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμος να εφαρμόσει κάποιο οικονομικό "πόνο" προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, όπως ακριβώς και ο προκάτοχός του.
Οι αναλυτές της Jefferies λένε ότι οι ενέργειές του τους προκαλούν déjà vu...

Όπως ο Volcker...

"Η εποχή του αποπληθωρισμού του Volcker του 1980-83 έχει μεγάλη ομοιότητα με τον τρέχοντα κύκλο, δεδομένης της ανοχής για υψηλότερα επιτόκια ακόμη και σε βάρος της αύξησης της ανεργίας και της ύφεσης.
Επίσης, η τάση του αποπληθωρισμού βοηθήθηκε από τη χαλάρωση των πιέσεων από την πλευρά της προσφοράς (πετρέλαιο), όπως ακριβώς και τώρα", έγραψαν.
Εάν η τρέχουσα οικονομική εποχή είναι συγκρίσιμη με τα χρόνια του Volcker, θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για δύσκολες στιγμές για τους επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια του αποπληθωρισμού του Volcker, τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 μειώθηκαν κατά 19%.
Και αυτό είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια "σημαντικών περιόδων αποπληθωρισμού" σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies.

Σήμα και από τη Morgan Stanley

Η Jefferies δεν είναι ούτε η μόνη επενδυτική τράπεζα που προειδοποιεί για μια ευρεία πτώση των εταιρικών κερδών τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο CIO της Morgan Stanley, Mike Wilson, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη είναι πολύ υψηλές και τελικά θα πέσουν, παρασύροντας μαζί τους και τις μετοχές.
"Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που οι επενδυτές είναι λίγο εφησυχασμένοι - τα κόστη αυξάνονται ταχύτερα από τα καθαρά έσοδα", δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας τις επιπτώσεις του εξασθενημένου πληθωρισμού στις εταιρείες του S&P 500.
"Η εκτίμηση των κερδών για το σύνολο του έτους πρέπει να μειωθεί".
Ο Wilson βλέπει ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει έως και 3.000 μονάδες, ή περισσότερο από 20%, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Και οι αναλυτές μετοχών της Jefferies επανέλαβαν αυτή την άποψη αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι αναμένουν ότι ο S&P 500 θα "διορθώσει" το πρώτο τρίμηνο όχι μόνο λόγω της πτώσης των κερδών, αλλά και λόγω της επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους και των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.
Αλλά μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι μετοχές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν "ισχυρή άνοδο" μέχρι τα μέσα του 2023, πρόσθεσαν, συνιστώντας στους επενδυτές να στραφούν σε "ποιοτικά" ονόματα λόγω της ιστορικής υπεραπόδοσής τους σε περιόδους πτώσης του πληθωρισμού.
"Η επένδυση στην ποιότητα έχει δώσει σταθερές ανταμοιβές", έγραψαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης