Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, BofA: Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Goldman Sachs, BofA: Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών για το 2023 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί
H πλειοψηφία των Ευρωπαίων fund managers πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει ακόμη στο χαμηλότερο επίπεδο
Σχετικά Άρθρα
Στην άποψη ότι το ισχυρό ράλι, που έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές μετοχές για το 2023, δεν έχει πολλά περιθώρια για περισσότερα κέρδη, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές στόχους μας, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», δήλωσε η αναλύτρια μετοχών της Goldman Sachs, Sharon Bell, η οποία αυτόν τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της για τον δείκτη στις 465 μονάδες από 450 μονάδες. Σύμφωνα με τη ίδια, με τους κινδύνους για τις μετοχές να παραμένουν υψηλοί και τα κέρδη να αποδυναμώνονται περαιτέρω, τα ομόλογα και τα μετρητά είναι σαφείς εναλλακτικές.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει περίπου 7% αυξάνοντας τις αποδόσεις σχεδόν στο 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου, και ξεπερνώντας τις ΗΠΑ κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε τοπικά νομίσματα.
Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, αύξησε αυτή την εβδομάδα τον στόχο για τον Stoxx 600 σε 475 από 450 μονάδες στο τέλος του έτους, υποδηλώνοντας περίπου 5% περαιτέρω άνοδο για το υπόλοιπο του 2023, ενώ προβλέπει πιο μέτρια πτώση 6% στα ευρωπαϊκά κέρδη φέτος από την πτώση 12% που είχε προβλέψει προηγουμένως.
Ωστόσο, για την Milla Savova από την Bank of America, το ευρωπαϊκό ράλι αψήφησε τη συρρικνούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο κινούνται σε επίπεδα ύφεσης. Σε περίπτωση που οι οικονομίες αποδυναμωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η Savova βλέπει τον Stoxx 600 να υποχωρεί περίπου 20% στις 365 μονάδες στα μέσα 2023. Ωστόσο, αναμένει η οικονομική ανάκαμψη να τροφοδοτήσει αντίστοιχα μια ανάκαμψη στις 430 μονάδες έως το τέλος του 2023.
Το εύρος των προβλέψεων διευρύνθηκε από τον περασμένο μήνα, με την ZKB να διατυπώνει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας σχεδόν 12% άνοδο από το κλείσιμο της Τετάρτης (18/1/2023). Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, που αντιπροσωπεύει πτώση 17%.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές. Σύμφωνα με την έρευνα Ιανουαρίου της BofA, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων fund managers πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει ακόμη στο χαμηλότερο επίπεδο, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει νέο χαμηλό ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Μόνο το 5% βλέπει περισσότερα ανοδικά περιθώρια από το άνοιγμα της Κίνας και την εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης.
Η εικόνα είναι πιο φωτεινή μακροπρόθεσμα, με το 70% των ερωτηθέντων να βλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, από 58% τον προηγούμενο μήνα.
Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Group, Gerry Fowler, έχει στόχο στο τέλος του έτους τις 410 μονάδες για τον Stoxx 600, υποδηλώνοντας περίπου 10% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα, με βάση τις προσδοκίες για πτώση των κερδών. Ωστόσο, ο ίδιος βλέπει λίγο φως στην άκρη του τούνελ. «Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στο σωστό επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχόμενο ανόδου εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποχωρούν από τις ΗΠΑ, καθώς η ηγετική θέση της οικονομικής ανάπτυξης μετατοπίζεται στον υπόλοιπο κόσμο», υποστηρίζει ο Fowler.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης