Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Ισχυρά τα θεμελιώδη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Ισχυρά τα θεμελιώδη
Τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου ήταν ενδεικτικά της δυναμικής των ελληνικών τραπεζών
Εποικοδομητική παραμένει η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2023, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα του ενεργητικού, το ακόμη επισφαλές εξωτερικό περιβάλλον και το πιο δύσκολο πολιτικό σκηνικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities αυξάνει τις τιμές στόχους στα 1,63 ευρώ για την Alpha Bank, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, στα 5,01 ευρώ για την Εθνική, από 4,58 ευρώ προηγουμένως, και στα 2,47 ευρώ για την Πειραιώς, από 2,02 ευρώ προηγουμένως.
Παρά τις προκλήσεις, η θεμελιώδης δυναμική για τον κλάδο είναι αρκετά σταθερή, με κυρίαρχη κινητήρια δύναμη το όφελος από την επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων υπό το πρίσμα της αύξησης των επιτοκίων και την αύξηση του όγκου.
Τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου ήταν ενδεικτικά αυτής της δυναμικής, με τα επιτοκιακά έσοδα (NII) να αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα κυρίως από τη διεύρυνση του NIM (ταχύτερη ανατιμολόγηση των δανείων) και την ανάπτυξη των δανείων να παραμένει ισχυρή (εξυπηρετούμενα ανοίγματα +12%), οδηγώντας σε αναβαθμίσεις των προβλέψεων, ενώ ανοίγει το δρόμο για RoTE >9% κατά μέσο όρο για το 2022-23 για το σύστημα.
Εικόνα
Αυξανόμενη εστίαση στο κόστος χρηματοδότησης

Το 4ο τρίμηνο του '22 αναμένεται να ενσωματώσει όλους τους θετικούς καταλύτες, ήτοι:
1) την ταχύτερη ανατιμολόγηση των δανείων έναντι των καταθέσεων-
2) την ακόμα ισχυρή αύξηση των δανείων-
3) το σχετικά χαμηλό κόστος που σχετίζεται με το MREL (έναντι μελλοντικού κόστους κατά την έκδοση 8-10 δισ. ευρώ το 2023-24).
Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει ότι θα σηματοδοτήσει την κορύφωση των NII, με τα ποσοστά των NII να αμβλύνονται τα επόμενα τρίμηνα από την αυξανόμενη μετακύλιση των επιτοκίων στους καταθέτες, τον υψηλότερο όγκο των εκδόσεων MREL και την πιθανή πίεση στα περιθώρια δανεισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το NII εξακολουθεί να είναι προετοιμασμένο για πολύ ισχυρή αύξηση το 2023 (+14%), μια αρκετά ελκυστική πρόταση με τους κινδύνους να κλίνουν προς τα πάνω, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurobank Equities.
Εν τω μεταξύ, ο θερμότερος του αναμενόμενου χειμώνας έχει απαλύνει τους φόβους για μια κρίση φυσικού αερίου, ενώ οδήγησε σε τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για τις τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού.

Αναβάθμιση EPS σε διψήφιο ποσοστό

Η Eurobank Equities προσβλέπει σε 8,5-10,5% ROTE το 2023.
Επίσης, έχει αυξήσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2022-24 (14%/18%/8%) λαμβάνοντας υπόψη το σταθερό 3ο τρίμηνο του 22 και τις τελευταίες εξελίξεις (τάσεις NPEs, πιο επιφυλακτική πορεία επιτοκίων, καθοδήγηση της διοίκησης κ.λπ.).
Ενσωματώνει πλέον ένα τελικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) της ΕΚΤ στις 250 μ.β. για το 2023 (αφήνοντας περιθώριο για ανοδικό κίνδυνο, δεδομένου ότι η συναίνεση των οικονομολόγων ζητά DFR 3%), με την προκύπτουσα αύξηση των NII να υπεραντισταθμίζει το υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με τα MREL και την αύξηση του CoR μας (αυξημένο κατά c5 μ.β. κατά μέσο όρο στις 99-73 μ.β. για το 2023-24e), καθώς προτιμά να ενσωματώσει κάποιο συντηρητισμό όσον αφορά τη μετάβαση υπό το φως του πρόσφατου προγράμματος στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.
Επαναπροσδιορίζει επίσης τις προβλέψεις της για τα έσοδα από αμοιβές προβλέποντας CAGR 2,2% 2022-24e μετά τις πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών για μείωση των χρεώσεων από αμοιβές.

Αύξηση των τιμών στόχων λόγω αναβάθμισης των κερδών

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν συγχρονισμένες επιδόσεις με τις αντίστοιχες της περιφέρειας το 2022 με απόδοση 11%, καθώς το sell-off στα μέσα του έτους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακολουθήθηκε από μια περίοδο αύξησης του κινδύνου (Q4'22).
Έχοντας κερδίσει άλλο ένα 12% στο 2023, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα στο 0,55x σε όρους TBV με βάση την εκτίμηση του 2023 ως σύνολο (συμπεριλαμβανομένης της Eurobank), εξακολουθώντας να έχουν discount 22% έναντι των Ευρωπαίων ομολόγων τους (ενσωματώνοντας ουσιαστικά ένα κόστος ιδίων κεφαλαίων 16% έναντι 12% για τις τράπεζες της ΕΕ).
Η στρέβλωση κινδύνου-απόδοσης φαίνεται επομένως θετική, δεδομένων των ακόμη συμπιεσμένων αποτιμήσεων, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης βελτίωσης των θεμελιωδών θέσεών τους (και της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης), της επικείμενης εκποίησης των κρατικών συμμετοχών και της πιθανής επιστροφής της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις για "αγορά" σε όλες τις τράπεζες που καλύπτει, με την επιφύλαξη ότι βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς στις διακυμάνσεις του επενδυτικού κλίματος, ιδίως ενόψει του βασικού γεγονότος κινδύνου για την Ελλάδα το 2023, δηλαδή των εκλογών το β' τρίμηνο του '23.
Σε αυτόν τον χώρο, μετατοπίζει την προτίμησή της στην Alpha, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ θεμελιωδών μεγεθών και αποτίμησης, ιδίως καθώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τα προ πολέμου της Ουκρανίας της επίπεδα, έχοντας υποαποδώσει σημαντικά έναντι των ανταγωνιστών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης