Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποκάλυψη: H Rand Corp εκπόνησε τη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ουκρανία το 2019 – Τέλειο σχέδιο αλλά με ένα «λάθος»

Αποκάλυψη: H Rand Corp εκπόνησε τη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ουκρανία το 2019 –  Τέλειο σχέδιο αλλά με ένα «λάθος»
Η Rand Corporation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός», χρηματοδοτείται επίσημα από το Πεντάγωνο, τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Αποκαλύπτεται το στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, το οποίο εκπονήθηκε πριν από τρία χρόνια από την εταιρεία Rand Corporation ( Rand Corp: πώς να γκρεμίσετε τη Ρωσία, 21 Μαΐου 2019).
Η Rand Corporation, με έδρα στην Ουάσιγκτον αυτοαποκαλείται ως «ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός που σχεδιάζει λύσεις σε προκλήσεις πολιτικής».
Διαθέτει έναν στρατό 1.800 ερευνητών και άλλων ειδικών που στρατολογούνται από 50 χώρες, μιλούν 75 γλώσσες, και είναι κατανεμημένοι σε γραφεία και άλλες θέσεις στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Περσικό Κόλπο, όπως αποκαλύπτει ο Manlio Dinucci, βραβευμένος συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής.
Το προσωπικό της Rand στις ΗΠΑ ζει και εργάζεται σε περισσότερες από 25 χώρες.
Η Rand Corporation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός», χρηματοδοτείται επίσημα από το Πεντάγωνο, τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας (CIA και άλλες), τις υπηρεσίες σε άλλες χώρες και ισχυρούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Είχε δραστηριοποιηθεί επί ΕΣΣΔ


Η Rand Corp επαίρεται πως βοήθησε στη χάραξη της στρατηγικής που επέτρεψε στις ΗΠΑ να βγουν νικήτριες από τον Ψυχρό Πόλεμο, αναγκάζοντας τη Σοβιετική Ένωση να καταναλώσει τους πόρους της σε μια εξαντλητική στρατιωτική αντιπαράθεση.
Αυτό το μοντέλο ενέπνευσε το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε το 2019: «Υπερέκταση και ανισορροπία της Ρωσίας», δηλαδή αναγκάζοντας τον αντίπαλο να υπερεκταθεί, να του προκαλέσει ανισορροπία και να τον γκρεμίσει.

Οι κύριες γραμμές της επίθεσης

Αυτές είναι οι κύριες γραμμές επίθεσης που περιγράφονται στο σχέδιο της Rand, πάνω στο οποίο κινήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο Dinucci στον ιστότοπο South Front.
Πρώτα απ' όλα –καθορίζει το σχέδιο– η Ρωσία πρέπει να δεχθεί επίθεση από την πιο ευάλωτη πλευρά, αυτή της οικονομίας της που εξαρτάται έντονα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου: για το σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις και, ταυτόχρονα, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας το με υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.
Στον ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν εσωτερικές διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα να υπονομευθεί  η εικόνα της Ρωσίας προς τα έξω.
Στον στρατιωτικό τομέα, είναι απαραίτητο να λειτουργήσει έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δυνάμεις τους σε μια αντιρωσική επιχείρηση.
Οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και υψηλά οφέλη με μέτριους κινδύνους επενδύοντας περισσότερα σε στρατηγικά βομβαρδιστικά και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που στρέφονται κατά της Ρωσίας, επισημαίνει ο Dinucci.
Η ανάπτυξη νέων πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη με στόχο τη Ρωσία τους εξασφαλίζει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά εγκυμονεί επίσης υψηλούς κινδύνους.
Με την εκτίμηση της κάθε επιλογής για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα –συμπεραίνει η Rand– η Ρωσία θα καταλήξει να πληρώσει το υψηλότερο τίμημα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά οι τελευταίες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλους πόρους για να τις εκτρέψουν από άλλους σκοπούς.

Που ήθελε προσοχή


Ως μέρος αυτής της στρατηγικής – προέβλεπε το σχέδιο της Rand Corporation για το 2019 – «η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα άγγιζε το μεγαλύτερο σημείο εξωτερικής ευπάθειας της Ρωσίας, αλλά οποιαδήποτε αύξηση των όπλων και στρατιωτικών συμβουλών που παρέχονται από τις ΗΠΑ θα πρέπει να βαθμολογηθεί προσεκτικά για να αυξηθεί το κόστος προς τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση στην οποία η Μόσχα, λόγω εγγύτητας, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα».
Ακριβώς εδώ – σε αυτό που η Rand Corporation αποκαλεί «το μεγαλύτερο εξωτερικό σημείο ευπάθειας της Ρωσίας», που μπορεί να εκμεταλλευτεί εξοπλίζοντας την Ουκρανία με τρόπο «βαθμονομημένο για να αυξήσει το κόστος για τη Ρωσία χωρίς να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση»– σημειώθηκε η ανατροπή.

Τι δεν περίμεναν

Δεσμευμένη πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό στραγγαλισμό που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εντείνουν ολοένα και περισσότερο, αγνοώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και προτάσεις της Μόσχας για διαπραγμάτευση, η Ρωσία αντέδρασε με τη στρατιωτική επιχείρηση που κατέστρεψε περισσότερες από 2.000 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία οι οποίες στην πραγματικότητα κατασκευάστηκαν και δεν ελέγχονταν από το Κίεβο αλλά ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο της Rand Corporation τελειώνει με αυτά τα λόγια: «Οι επιλογές στο σχέδιο είναι στην πραγματικότητα μόνο παραλλαγές της ίδιας πολεμικής στρατηγικής, το τίμημα της οποίας όσον αφορά τις θυσίες και τους κινδύνους το πληρώνουμε όλοι μας».
«Εμείς οι Ευρωπαίοι το πληρώνουμε τώρα, και θα το πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά, αν συνεχίσουμε να είμαστε αναλώσιμα πιόνια στη στρατηγική ΗΠΑ-ΝΑΤΟ» καταλήγει ο Manlio Dinucci.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης