Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Ελαφρώς καλύτερο το παγκόσμιο οικονομικό outlook για το 2023 - Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν

ΟΟΣΑ: Ελαφρώς καλύτερο το παγκόσμιο οικονομικό outlook για το 2023 - Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη ότι το outlook της παγκόσμιας οικονομίας είναι «ελαφρώς καλύτερο» το 2023, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν.
«Το outlook για τον κόσμο είναι ελαφρώς πιο φωτεινό στις αρχές του 2023 από ό,τι πιστεύαμε ότι θα ήταν μόλις πριν από δύο ή τρεις μήνες» δήλωσε μιλώντας στο CNBC και συνέχισε «πράγματι, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι ήταν στο κορύφωμα τους», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ενόψει της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της G-20 στην Ινδία αυτή την εβδομάδα.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά, διότι η Ευρώπη κατάφερε να διαφοροποιήσει «με επιτυχία» τις πηγές ενέργειας, σημείωσε ο Cormann. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας «ήπιος χειμώνας» βοήθησε στη μείωση της ζήτησης ενέργειας, γεγονός που διατήρησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα.
Τον Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ στις τιμές της ενέργειας που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970». Επίσης ο Οργανισμός ανέφερε ότι «η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί πολύ χαμηλότερα από τα αποτελέσματα που αναμένονταν πριν από τον πόλεμο - με ένα μέτριο 3,1% φέτος (2022), πριν επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2023 και ανακάμψει μετριοπαθώς σε έναν ακόμη υποδεέστερο ρυθμό 2,7% το 2024».
Η εν λόγω έκθεση υπογράμμισε επίσης ότι οι ασιατικές οικονομίες των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ το 2023, καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιβραδύνουν απότομα.

Κίνδυνοι πληθωρισμού

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δήλωσε πως οι κίνδυνοι πληθωρισμού εξακολουθούν να υφίστανται και πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά.
«Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά δεν είμαστε ακόμη στην κορυφή του προβλήματος. Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και αυτό συνεπάγεται κινδύνους», σημείωσε ο Cormann για να συμπληρώσει στη συνέχεια «κι αυτοί είναι κίνδυνοι που θα πρέπει να συνεχίσουμε να τους διαχειριζόμαστε καλά κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών».
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι η Fed ανέλαβε «επιθετική δράση πέρυσι», όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές. Τώρα η Fed συνεχίζει να καταπολεμά τον πληθωρισμό με πιο σταθερό τρόπο, αναμένοντας τα δεδομένα γ ια την οικονομία και αφήνοντας χρόνο ώστε να φανεί η επίπτωση των μέτρων. «Αυτό περιμένουμε να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα δεδομένα και να συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις» είπε ο Cormann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης