Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τέρμα η χρυσή εποχή των αγορών, η φούσκα έσκασε – Aκραία υπερβολή και κερδοσκοπία το όποιο ράλι

Τέρμα η χρυσή εποχή των αγορών, η φούσκα έσκασε – Aκραία υπερβολή και κερδοσκοπία το όποιο ράλι
Οι μετοχές αναμένεται να… υποφέρουν εάν και όταν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, ενώ η μείωση του πληθωρισμού συνήθως ενισχύει τη γοητεία των ομολόγων, λέει η Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Το περασμένο έτος ήταν εκ των χειροτέρων για τις αγορές...
Μάλιστα, δε, για τα ομόλογα σηματοδότησε το τέλος μιας «χρυσής εποχής» τεσσάρων δεκαετιών, η οποία είναι απίθανο να επαναληφθεί.
Η παγκόσμια αγορά χρέους έγραψε απώλειες 31% το 2022 – τις χειρότερες από το 1900, έγραψαν ο Δρ Mike Staunton και οι καθηγητές Elroy Dimson και Paul Marsh στην έρευνα Global Investment Returns της Credit Suisse.
Τα βρετανικά ομόλογα πήγαν ακόμη χειρότερα (-39%).
Αυτές οι ζημίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αξιοπιστία που παρουσίαζαν οι τίτλοι χρέους μεταξύ 1982 και 2021, όταν ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων παρείχε πραγματική απόδοση σε επίπεδο έτους 6,3%.
«Για τους επενδυτές που είχαν συνηθίσει σε υψηλές αποδόσεις και έβλεπαν τα ομόλογα ως  ασφαλές περιουσιακό στοιχείο οι αποδόσεις [2022] ήταν πραγματικά... δραματικές».
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα ομόλογα που βίωσαν ένα τρομερό 2022.
Οι μετοχές επίσης σημείωσαν sell off, αφού ο πληθωρισμός ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
Έτσι, παρότι μετοχές και ομόλογα συνήθως δεν κινούνται παράλληλα, αυτό συνέβη...
Πάντως, το αν η στρατηγική 60% (ομόλογα)/40% (μετοχές) θα αποδώσει ξανά καρπούς το 2023 είναι θέμα συζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές αναμένεται να… υποφέρουν εάν και όταν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.
Column chart of Annualised real returns (%) showing 2022 was a disaster for bonds
Έσκασε η «φούσκα»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Richard Bernstein Advisors, η φούσκα στις μετοχές έχει ήδη σκάσει...
Ως εκ τούτου,οι επενδυτές που προσδοκούν σε ράλι απλώς αρνούνται την πραγματικότητα.

«Το όποιο ράλι στα χρηματιστήρια μέχρι στιγμής θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κερδοσκοπικές κινήσεις, και όχι σε θεμελιώδη στοιχεία», ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων τη Δευτέρα 27/2.
Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η Federal Reserve θα επιστρέψει σύντομα σε μια πολιτική φθηνής και άφθονης ρευστότητας, αγνοώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας περί του αντιθέτου».
Η Richard Bernstein Advisors (RBA) προειδοποίησε επίσης ότι οι φούσκες σε τεχνολογία, κρυπτογράφηση και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχει ήδη σκάσει, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αίρουν τις ενέσεις ρευστότητας που επέτρεψαν στην αγορά να ανέλθει σε ιλιγγιώδη ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο S&P 500 σημείωσε βουτιά -20% πέρυσι λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων και της ποσοτικής σύσφιξης.
Το χτύπημα στη ρευστότητα ήταν πιο δραστικό από αυτό το 2000 και το 2008, είπε η RBA, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση της φούσκας των dot-com και εταιρειών real estate που συντάραξαν τις αγορές πριν από μια δεκαετία.
Και ενώ οι μετοχές ξεκίνησαν τη νέα χρονιά καταγράφοντας ράλι, αυτή η τάση φαίνεται να εξασθενεί, με τους αξιωματούχους της Fed να εμφανίζονται αποφασισμένοι να προβούν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.
«Το κερδοσκοπικό ράλι μέχρι στιγμής φέτος αποτελεί τέλειο παράδειγμα της άρνησης των επενδυτών να δεχτούν πως οι καταστάσεις έχουν αλλάξει» προειδοποίησε η RBA.
Η επενδυτική εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιο bearish σε κερδοσκοπικούς τομείς όπως η τεχνολογία και η κρυπτογράφηση, παρά σε τομείς όπως η ενέργεια και οι βιομηχανίες.
Αυτή η άποψη συμβαδίζει με αυτή άλλων αναλυτών της Wall Street, οι οποίοι σημειώνουν ότι η «παλιά οικονομία» θα ανθήσει στο νέο οικονομικό καθεστώς, καθώς τα επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης