Το bank run βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες - όχι επειδή οι πελάτες φοβήθηκαν για τα λεφτά τους αλλά επειδή οι τράπεζες δεν έδιναν αποδόσεις
Οι τράπεζες βίωναν ένα αθόρυβο τank run πολύ πριν η Silicon Valley Bank γίνει πρωτοσέλιδο.
Σε αντίθεση με τη Μεγάλη Ύφεση, όπου οι άνθρωποι φώναζαν σε ατελείωτες ουρές για να πάρουν τα χρήματά τους, η τρέχουσα έξοδος των χρημάτων από τις τράπεζες έγινε ήσυχα και αθόρυβα.
Καταρχήν, επειδή οι ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες κάνουν τη μεταφορά χρημάτων από τη μια τράπεζα στην άλλη υπόθεση μιας στιγμής.
Δεύτερον, επειδή σε αντίθεση με την Μεγάλη Ύφεση, που το bank run συνέβη ξαφνικά, σήμερα έχουμε ένα bank run σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες.
Παρά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι τράπεζες δεν αύξησαν τα επιτόκια για τους περισσότερους καταθέτες τους.
Κατά συνέπεια, οι πελάτες σταδιακά απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα μετέφεραν σε assets υψηλότερης απόδοσης εκτός του τραπεζικού τομέα.
Οι πελάτες των τραπεζών λοιπόν απέσυραν τα χρήματά τους γιατί πολύ απλά οι τράπεζες δεν έδιναν αποδόσεις.
Γιατί οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια
Μετά τους κλυδωνισμούς της κατάρρευσης της SVB, οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να ελπίζουν ότι θα συγκρατήσουν έτσι τις καταθέσεις τους.
Ωστόσο, αν αυξήσουν τα επιτόκια, θα μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές των μετοχών τους.
Τα περισσότερα στελέχη τραπεζών πληρώνονται και σε μετοχές.
Γι αυτό είναι αμφίβολο ότι θα στηρίξουν μια ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Επομένως αντί να αυξήσουν τα επιτόκια, οι τράπεζες θα αφήσουν τις καταθέσεις να φεύγουν λόγω χαμηλών αποδόσεων και για να αντισταθμίσουν τις εκροές θα πουλάνε περιουσιακά στοιχεία και θα αφήνουν τα υπάρχοντα assets να λήγουν χωρίς να τα αντικαθιστούν ώστε να ταιριάζουν με τις συρρικνούμενες καταθέσεις.
Έρχεται δραματική συρρίκνωση του δανεισμού
Για μια οικονομία με μόχλευση, αυτό θα προκαλέσει έναν τρομακτικό μετασεισμό.
Με βάση τα στοιχεία της Fed εδώ και κάποιο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των τραπεζών που αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού για διάφορους τύπους δανείων.
Το ποσοστό τραπεζών που έχουν υιοθετήσει αυστηρά πρότυπα είχε φτάσει στα επίπεδα μιας τυπικής περιόδου ύφεσης, ακόμη και πριν καταρρεύσει η Silicon Valley Bank.
Τώρα αυστηρά πρότυπα θα υιοθετήσουν ακόμη περισσότερες τράπεζες.
Κατά συνέπεια, οι τράπεζες θα γίνουν πολύ πιο συντηρητικές και να δανείζουν λιγότερα χρήματα και σε λιγότερους πελάτες.
Σε κίνδυνο οι υπεχρεωμένες εταιρείες
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι υπάρχουν περίπου 600 υπερχρεωμένες εταιρείες από τις περίπου 3000 εταιρείες του δείκτη Russell 3000 μικρής κεφαλαιοποίησης.
Αυτό θα πει ότι μία στις πέντε εταιρείες του δείκτη δεν παράγει αρκετά κέρδη για να πληρώσει τους τόκους του χρέους της.
Πρέπει να δανείζεται συνεχώς και να αγωνιά για το απώτερο μέλλον.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες είτε θα πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλότερα επιτόκια για να βρουν κεφάλαια κίνησης είτε δεν θα λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση και θα χρεοκοπήσουν, αυξάνοντας την ανεργία.
Αναμείνατε πτώση της κατανάλωσης
Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι τραπεζικές κρίσεις πλήττουν την κατανάλωση επειδή διακυβεύεται η ασφάλεια των δικών μας χρημάτων.
Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές τείνουν να σφίγγουν το ζωνάρι και να μειώνουν δαπάνες μετά από τις τραπεζικές κρίσεις.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πιθανότατα να μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα και η κατανάλωση θα ακολουθήσει.
Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή ακόμη και ένας μήνας πριν τα ερευνητικά και οικονομικά δεδομένα αντικατοπτρίσουν τη νέα νοοτροπία του καταναλωτή.
Η αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς θα επηρεάσει επίσης το καταναλωτικό κλίμα.
Ενισχύεται η πιθανότητα μιας σοβαρής ύφεσης
Η Fed και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά οδηγεί την οικονομία.
Όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο πλούτο, τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα, όπως λέει η λογική της Fed.
Ακολουθώντας παρόμοια λογική, η πρόσφατη αστάθεια του χρηματιστηρίου πιθανότατα θα μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η κατάρρευση της SVB στέλνει κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί μετασεισμοί που σύντομα θα ακολουθήσουν, είναι υποτιμημένοι αλλά μπορεί να αποδειχθούν χειρότεροι από τον σεισμό.
Οι αυξήσεις επιτοκίων χρειάζονται χρόνο για να επηρεάσουν πλήρως την οικονομία, αλλά όλοι στην αγορά έλεγαν από καιρό ότι η πολύ επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κάποια στιγμή θα κάνει ζημιά.
Ο συνδυασμός της υστέρησης των αυξήσεων επιτοκίων του περασμένου έτους και της τραπεζικής κρίσης ενισχύει την πιθανότητα μιας ανώμαλης προσγείωσης - δηλαδή μιας σοβαρής ύφεσης.
www,bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών