Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fundstrat: Το 2023 ήταν κακό για τις «αρκούδες» του Χρηματιστηρίου σαν τον Big Short - Οι 5 λόγοι για τους οποίους θα χειροτερέψει

Fundstrat: Το 2023 ήταν κακό για τις «αρκούδες» του Χρηματιστηρίου σαν τον Big Short - Οι 5 λόγοι για τους οποίους θα χειροτερέψει
Ταύρος… η Fundstrat (;)
Σχετικά Άρθρα
To α’ τρίμηνο του 2023 τα είχε όλα… Χρεοκοπίες τραπεζών που μπορεί να προκαλέσουν πιστωτική κρίση και να επιδεινώσουν την αναμενόμενη οικονομική ύφεση, μειώνοντας τα εταιρικά κέρδη, ακραία αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό και την τροχιά της νομισματικής πολιτικής που προκάλεσε αστάθεια στα κρατικά ομολόγων όλων των λήξεων, και φυσικά γεωπολιτικές εντάσεις…
Η απάντηση της αγοράς; Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,5%, ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 14,8%;
Οι «Πουριτανοί στην Αγγλία απαγόρευσαν το κυνήγι αρκούδων, για πρώτη φορά, στα μέσα του 17ου αιώνα.
Σχεδόν 400 χρόνια αργότερα, το ματωμένο «άθλημα» του αίματος παραμένει διάχυτο στη Wall Street.
Ο Tom Lee, επικεφαλής έρευνας στο Fundstrat, εκφράζεται με ένα απαλό χαμόγελο και ισχυρά στατιστικά.
«Πολλοί σκεπτικιστές (η πλειονότητα των πελατών μας) είναι πιθανό να μυρίζουν αυτά τα κέρδη, ως απλός θόρυβος, μέχρι να επιβεβαιωθεί εκ νέου η bear market.
Αλλά… πιστεύουμε ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου το έτος 2023 παγιώνουν ότι οι “αρκούδες” έχουν παγιδευτεί» λέει ο Lee στο τελευταίο του report.

Oι πέντε λόγοι…

Tα κέρδη στο χρηματιστήριο θα συνεχιστούν τον Απρίλιο, λέει ο Lee, και δίνει πέντε λόγους.
Πρώτον, η τραπεζική έκρηξη είναι περισσότερο εξυγίανση, παρά συστημική κρίση.
Ως γνωστόν, αφορά ένα ζήτημα τραπεζικής διαχείρισης, το οποίο προέκυψε λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και δεν μεταδόθηκε από τις περιφερειακές τράπεζες στις μεγαλύτερες.

Δεύτερον, οι traders θα αρχίσουν να κατανοούν πως η νομισματική πολιτική, προϊόντος του χρόνου, θα γίνει πιο υποστηρικτική.
«Η Fed έκανε μια «μικρή και σχεδόν χαλαρή επιτοκιακή αύξηση» τον Μάρτιο ενώ τα εισερχόμενα [ηπιότερα] στοιχεία για τον πληθωρισμό θα υποστηρίξουν την παύση της νομισματικής αυστηροποίησης».
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό είναι στο +3,8%, όπως παρατηρήθηκε στην τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σημειώνει ο Lee, συνεπώς είναι πλέον σημαντικά χαμηλότερες από την ένδειξη του ΔΤΚ του Φεβρουαρίου (6%).
Οι 220 μονάδες βάσης είναι η μεγαλύτερη αρνητική διαφορά από τα τέλη του 1982.
im-754979_1.jpg
Στη συνέχεια, η Fundstrat παραθέτει μερικά τεχνικά στοιχεία.
Ο S&P 500 μόλις κατέγραψε δύο διαδοχικά θετικά τρίμηνα, μια τάση που τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί σε bear market.
«Αν σήμερα 31 Μαρτίου εξαλειφθεί η χασούρα από το μεγάλο sell-off των συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα κερδών θα επικυρώσουν την έναρξη μιας νέας bull market.
«Αυτό απλώς ενισχύει την άποψή μας ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2022 αγγίξαμε τα χαμηλά της αγοράς και βρισκόμαστε εδώ και 6 μήνες σε ανοδική τροχιά» λέει ο Lee.
im-754980.jpg
Τέταρτον, ο Lee ανέφερε ότι ορισμένες τάσεις τείνουν να ακολουθούν όταν οι αγορές ξεκινούν ένα έτος με ράλι άνω του 1,4% τις πρώτες πέντε ημέρες εφόσον το προηγούμενο έτος ήταν αρνητικό.
Απλοποιώντας αυτή την πληροφορία, αυτό τείνει να σημαίνει ότι η πρόοδος επιταχύνεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
«Ο Απρίλιος του 2023 αναμένεται να δει ισχυρότερα κέρδη της τάξης του 4%, κάτι που θα ωθήσει τον S&P 500 σε πάνω από 4.200 μον.».

Τέλος, η κερδοσκοπική τοποθέτηση παραμένει υπερβολικά πτωτική.
Οι traders έχουν σορτ θέση σε 202.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini S&P 500, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που παρατηρήθηκε όταν η αγορά έφτασε στο πρόσφατο κατώφλι της τον Οκτώβριο.
Και ο Lee ολοκληρώνει με ένα σημείο πειραγμάτων.
Υποδεικνύοντας ένα tweet από τον «Big Short» Michael Burry, στο οποίο παραδέχεται ότι είχε κάνει λάθος που είπε «πουλήστε» πριν από δύο μήνες…
ο Lee παρατηρεί ειρωνικά: «Ειδικά, μερικές αρκούδες αρχίζουν να βγαίνουν από την «παγίδα».

Oμολογία λάθους (;)

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, ο «Big Short» Michael Burry έγραψε στο Twitter μια λέξη: «Πουλήστε».

Στη συνέχεια, όχι μόνον διέγραψε το tweet του, αλλά απενεργοποίησε και τον λογαριασμό του, για να τον ενεργοποιήσει ξανά μία εβδομάδα αργότερα, «εξαπολύοντας» ακόμη ένα σαρκαστικό tweet, με το οποίο υποδήλωνε ότι «αυτή η φορά δεν είναι διαφορετική από την κρίση dot-com» (το tweet έχει επίσης διαγραφεί από τότε).

Ωστόσο, όπως σημειώσαμε μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Burry δεν «πουλούσε».
Από τότε, βέβαια, έχουν συμβεί πολλά στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια αγορά:
Υπήρξε άνοδος, ένα σημαντικό sell-off που κορυφώθηκε με την κατάρρευση αρκετών τραπεζών,  αναθεώρηση του ισολογισμού της Fed (επέκταση, από προγραμματισμένη συρρίκνωση) και περισσότερα bailouts, που προκάλεσαν ξανά ανάκαμψη - όλα έκαναν κύκλο και γι' αυτό, μάλλον, ο Burry έγραψε «έκανα λάθος».

Πλέον, λοιπόν, ο Burry υποστηρίζει ότι το τοπίο έχει αλλάξει, καθώς μάλιστα μια έκθεση από το Bloomberg υποδηλώνει ότι το 2023 αναμένεται να είναι ένα από τα καλύτερα χρόνια για όσους αγόρασαν με discount.
Όπως δείχνει σχετικό γράφημα με τη μέση απόδοση του δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τις ημέρες που διαδέχονται πτωτικές συνεδριάσεις τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί οι δύο καλύτερες επιδόσεις της εν λόγω στρατηγικής στην ιστορία (καλύτερη όλων των εποχών το 2020 και μετά το 2023 - έως τώρα).
Παραθέτοντας το γράφημα ο Burry σχολιάζει ότι«πηγαίνοντας πίσω στο 1920 δεν υπήρξε καμία γενιά BTFD (σ.σ. Buy The F@@cking Dip) σαν και εσάς. Συγχαρητήρια».
Θα είχε δίκιο αν…

Αυτή η παραδοχή είναι κάτι που σπάνια παρατηρείται στη Wall Street, οπότε ο Burry αξίζει σεβασμό – αν δεν σας έκανε να χάσετε χρήματα.

Ωστόσο, αν δεν επενέβαινε η Federal Reserve, φυσικά θα είχε απόλυτο δίκιο.
Ποιος θα μπορούσε να δει αυτή τη ράμπα να έρχεται;
Image
Ο Burry, ο ιδρυτής της Scion Asset Management, τον οποίο υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία «The Big Short», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λατρεύεται λόγω της προνοητικότητάς του σχετικά με τους επικείμενους κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Νωρίτερα φέτος, είχε προβλέψει ότι θα υπάρξει νέα άνοδος του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης