Το τέλος του πετροδολαρίου είναι κοντά, έρχεται το πετρογουάν
Το 1967 ήταν μια σημαντική χρονιά στην οικονομική ιστορία, κυρίως λόγω των γεγονότων στο Gold Pool του Λονδίνου.
Το London Gold Pool ήταν μια συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών για τη σταθεροποίηση της τιμής του χρυσού.
Ο στόχος ήταν να διατηρηθεί η τιμή του χρυσού στα 35 δολάρια ανά ουγγιά με τη συλλογική αγορά ή πώληση χρυσού ανάλογα με τις ανάγκες.
Ωστόσο, το 1967 η London Gold Pool κατέρρευσε λόγω της έλλειψης χρυσού και της αυξημένης ζήτησης για το μέταλλο.
Αυτό συνέβη επειδή οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιες ποσότητες χρυσού, καθώς άρχισαν να αμφιβάλλουν για την υπόσχεση της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξει το δολάριο στα 35 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι αγορές εξάντλησαν τα αποθέματα της London Gold Pool και ώθησαν την τιμή του χρυσού σε υψηλότερα επίπεδα.
Εν ολίγοις, το 1967 ήταν η αρχή του τέλους του διεθνούς νομισματικού συστήματος του Bretton Woods που ίσχυε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τελικά οδήγησε στη διακοπή της τελευταίας σύνδεσης του δολαρίου ΗΠΑ με τον χρυσό το 1971.
Από τότε το δολάριο είναι ένα ατεκμηρίωτο νόμισμα - αν και το σύστημα των πετροδολαρίων και η βία το στήριξαν.
Η μεγάλη αλλαγή
Το θέμα είναι ότι οι μεγάλες παγκόσμιες ροές χρυσού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι επίκειται μια αλλαγή προτύπου στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά χρυσού.
Και το γεγονός ότι ζήσαμε την καλύτερη χρονιά για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες από το 1967, είναι σαφές ότι μια μεγάλη αλλαγή έρχεται σύντομα.
Και αυτοί είναι μόνο οι επίσημοι αριθμοί που αναφέρουν οι κυβερνήσεις.
Οι πραγματικές αγορές χρυσού θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερες, επειδή οι κυβερνήσεις είναι συχνά αδιαφανείς σχετικά με τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό, τις οποίες θεωρούν κρίσιμο μέρος της οικονομικής τους ασφάλειας.
Ο πραγματικός λόγος για τις τεράστιες αποθήκες χρυσού της Κίνας
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι μεγάλοι αγοραστές χρυσού το 2022 ήταν η Κίνα και οι πετρελαιοπαραγωγοί της Μέσης Ανατολής.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι χώρες αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα κρύβει όσο το δυνατόν περισσότερο χρυσό εδώ και πολλά χρόνια.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και αγοραστής χρυσού στον κόσμο.
Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα χρυσού που διαθέτει η Κίνα, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσια από αυτή που δηλώνει η κυβέρνηση.
Και γι' αυτό οι ΗΠΑ ανησυχούν.
Γιατί προφανώς το Πεκίνο περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τραβήξει το χαλί κάτω από το δολάριο ΗΠΑ.
Το κλειδί για την κατανόηση όλων αυτών είναι η πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να ξεκινήσει, σύμφωνα με τα λόγια του, "ένα νέο παράδειγμα μιας πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας".
Το GCC περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία να συνεισφέρει μόνη της περίπου το 17%.
Επιπλέον, περισσότερο από το 25% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του GCC.
Οι συναντήσεις αντανακλούν μια φυσική -και αυξανόμενη- εμπορική σχέση μεταξύ της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και του GCC, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Xi έκανε τις ακόλουθες κρίσιμες παρατηρήσεις:
"Η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου, θα επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα ενισχύσει τη συνεργασία στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες μηχανικής, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διύλιση, και θα αξιοποιήσει πλήρως το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Εθνικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διενέργεια διακανονισμού σε γουάν του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου".
Μετά από χρόνια προετοιμασίας, το Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης (INE) εγκαινίασε τον Μάρτιο του 2018 ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο σε κινεζικό γουάν.
Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου που διαπραγματεύεται στην Κίνα.
Το συμβόλαιο βασίζεται στο αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, και διακανονίζεται σε μετρητά.
Έκτοτε, κάθε παραγωγός πετρελαίου μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιό του για κάτι άλλο εκτός από δολάρια ΗΠΑ... στην προκειμένη περίπτωση, το κινεζικό γουάν.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο πετρελαίου INE yuan παρέχει ένα νέο σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε το δολάριο ΗΠΑ.
Με τη διαπραγμάτευση σε γουάν, το συμβόλαιο αναμένεται να αυξήσει τη χρήση του κινεζικού νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
Η σημασία του έγκειται στη δυνατότητά του να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στην αγορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ προς την Κίνα και να αυξήσει τη χρήση του κινεζικού γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το πρόβλημα της Κίνας
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα.
Οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου δεν θέλουν να συσσωρεύσουν ένα μεγάλο απόθεμα γουάν, και η Κίνα το γνωρίζει αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα έχει συνδέσει ρητά το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης επί αργού πετρελαίου με τη δυνατότητα μετατροπής γουάν σε φυσικό χρυσό -χωρίς να αγγίζει τα επίσημα αποθέματα της Κίνας- μέσω των χρηματιστηρίων χρυσού στη Σαγκάη (τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού χρυσού στον κόσμο) και στο Χονγκ Κονγκ.
Η PetroChina και η Sinopec, δύο κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες, παρέχουν ρευστότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού σε γιουάν, καθώς είναι μεγάλοι αγοραστές.
Έτσι, αν οποιοσδήποτε παραγωγός πετρελαίου θέλει να πουλήσει το πετρέλαιό του σε γουάν (και έμμεσα σε χρυσό), πάντα θα υπάρχει προσφορά.
Μετά από χρόνια ανάπτυξης και επεξεργασίας των προβλημάτων, το συμβόλαιο INE για το μελλοντικό πετρέλαιο σε γουάν είναι πλέον έτοιμο για την prime time.
Ο Xi δεν θα υποσχόταν στο GCC μεγάλες και σταθερές αγορές πετρελαίου αν δεν ήταν έτοιμο.
Γιατί είναι σημαντική η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το GCC σε γουάν από την Κίνα;
Επειδή υπονομεύει το σύστημα του πετροδολαρίου, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο του αμερικανικού και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τότε που το σύστημα του Bretton Woods κατέρρευσε το 1971.
Και οι Σαουδάραβες συναινούν και τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Για σχεδόν 50 χρόνια, οι Σαουδάραβες επέμεναν πάντα ότι όποιος ήθελε το πετρέλαιό τους θα έπρεπε να πληρώνει με δολάρια ΗΠΑ, υποστηρίζοντας το δικό τους τέλος του συστήματος πετροδολαρίων.
Αλλά όλα αυτά άλλαξαν πρόσφατα.
Μετά την ιστορική επίσκεψη του Xi, η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να πουλάει πετρέλαιο σε γουάν.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg:
"Η Σαουδική Αραβία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για το εμπόριο σε νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του βασιλείου".
Εν ολίγοις, οι Σαουδάραβες δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ τηρούν το δικό τους μέρος της συμφωνίας για το πετροδολάριο.
Οπότε δεν αισθάνονται ότι πρέπει να τηρήσουν το δικό τους μέρος.
Οι Σαουδάραβες είναι θυμωμένοι με τις ΗΠΑ επειδή δεν τις υποστηρίζουν αρκετά στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης.
Απογοητεύτηκαν περαιτέρω από την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα προσπάθησε και, μετά από πολλά χρόνια, ανάγκασε τελικά τους Σαουδάραβες να δεχτούν γουάν ως πληρωμή.
Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Επιπλέον, η ποσότητα πετρελαίου που εισάγει συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς τροφοδοτεί μια οικονομία άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ).
Το τεράστιο μέγεθος της κινεζικής αγοράς κατέστησε αδύνατο για τη Σαουδική Αραβία -και άλλους εξαγωγείς πετρελαίου- να αγνοήσουν τις απαιτήσεις της Κίνας να πληρώνει σε γουάν επ' αόριστον.
Εδώ είναι η ουσία.
Η Σαουδική Αραβία - ο άξονας του συστήματος πετροδολαρίου - συμφωνεί ανοιχτά να μην πουλάει το πετρέλαιό της αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ.
Αυτό σηματοδοτεί μια επικείμενη και τεράστια αλλαγή για όποιον κατέχει δολάρια ΗΠΑ.
Θα ήταν απίστευτα ανόητο να αγνοήσει κανείς αυτό το τεράστιο κόκκινο προειδοποιητικό σήμα.
Ακόμη και η WSJ παραδέχεται ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το δολάριο ΗΠΑ.
"Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να ροκανίσει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο η Ουάσινγκτον βασίζεται εδώ και δεκαετίες για την εκτύπωση κρατικών γραμματίων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος", ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Το London Gold Pool ήταν μια συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών για τη σταθεροποίηση της τιμής του χρυσού.
Ο στόχος ήταν να διατηρηθεί η τιμή του χρυσού στα 35 δολάρια ανά ουγγιά με τη συλλογική αγορά ή πώληση χρυσού ανάλογα με τις ανάγκες.
Ωστόσο, το 1967 η London Gold Pool κατέρρευσε λόγω της έλλειψης χρυσού και της αυξημένης ζήτησης για το μέταλλο.
Αυτό συνέβη επειδή οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιες ποσότητες χρυσού, καθώς άρχισαν να αμφιβάλλουν για την υπόσχεση της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξει το δολάριο στα 35 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι αγορές εξάντλησαν τα αποθέματα της London Gold Pool και ώθησαν την τιμή του χρυσού σε υψηλότερα επίπεδα.
Εν ολίγοις, το 1967 ήταν η αρχή του τέλους του διεθνούς νομισματικού συστήματος του Bretton Woods που ίσχυε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τελικά οδήγησε στη διακοπή της τελευταίας σύνδεσης του δολαρίου ΗΠΑ με τον χρυσό το 1971.
Από τότε το δολάριο είναι ένα ατεκμηρίωτο νόμισμα - αν και το σύστημα των πετροδολαρίων και η βία το στήριξαν.
Η μεγάλη αλλαγή
Το θέμα είναι ότι οι μεγάλες παγκόσμιες ροές χρυσού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι επίκειται μια αλλαγή προτύπου στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά χρυσού.
Και το γεγονός ότι ζήσαμε την καλύτερη χρονιά για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες από το 1967, είναι σαφές ότι μια μεγάλη αλλαγή έρχεται σύντομα.
Και αυτοί είναι μόνο οι επίσημοι αριθμοί που αναφέρουν οι κυβερνήσεις.
Οι πραγματικές αγορές χρυσού θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερες, επειδή οι κυβερνήσεις είναι συχνά αδιαφανείς σχετικά με τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό, τις οποίες θεωρούν κρίσιμο μέρος της οικονομικής τους ασφάλειας.
Ο πραγματικός λόγος για τις τεράστιες αποθήκες χρυσού της Κίνας
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι μεγάλοι αγοραστές χρυσού το 2022 ήταν η Κίνα και οι πετρελαιοπαραγωγοί της Μέσης Ανατολής.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς οι χώρες αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα κρύβει όσο το δυνατόν περισσότερο χρυσό εδώ και πολλά χρόνια.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και αγοραστής χρυσού στον κόσμο.
Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα χρυσού που διαθέτει η Κίνα, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσια από αυτή που δηλώνει η κυβέρνηση.
Και γι' αυτό οι ΗΠΑ ανησυχούν.
Γιατί προφανώς το Πεκίνο περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να τραβήξει το χαλί κάτω από το δολάριο ΗΠΑ.
Το κλειδί για την κατανόηση όλων αυτών είναι η πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να ξεκινήσει, σύμφωνα με τα λόγια του, "ένα νέο παράδειγμα μιας πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας".
Το GCC περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία να συνεισφέρει μόνη της περίπου το 17%.
Επιπλέον, περισσότερο από το 25% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του GCC.
Οι συναντήσεις αντανακλούν μια φυσική -και αυξανόμενη- εμπορική σχέση μεταξύ της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, και του GCC, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Xi έκανε τις ακόλουθες κρίσιμες παρατηρήσεις:
"Η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου, θα επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα ενισχύσει τη συνεργασία στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες μηχανικής, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διύλιση, και θα αξιοποιήσει πλήρως το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Εθνικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διενέργεια διακανονισμού σε γουάν του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου".
Μετά από χρόνια προετοιμασίας, το Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης (INE) εγκαινίασε τον Μάρτιο του 2018 ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο σε κινεζικό γουάν.
Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου που διαπραγματεύεται στην Κίνα.
Το συμβόλαιο βασίζεται στο αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, και διακανονίζεται σε μετρητά.
Έκτοτε, κάθε παραγωγός πετρελαίου μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιό του για κάτι άλλο εκτός από δολάρια ΗΠΑ... στην προκειμένη περίπτωση, το κινεζικό γουάν.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο πετρελαίου INE yuan παρέχει ένα νέο σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε το δολάριο ΗΠΑ.
Με τη διαπραγμάτευση σε γουάν, το συμβόλαιο αναμένεται να αυξήσει τη χρήση του κινεζικού νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
Η σημασία του έγκειται στη δυνατότητά του να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στην αγορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ προς την Κίνα και να αυξήσει τη χρήση του κινεζικού γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το πρόβλημα της Κίνας
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα.
Οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου δεν θέλουν να συσσωρεύσουν ένα μεγάλο απόθεμα γουάν, και η Κίνα το γνωρίζει αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα έχει συνδέσει ρητά το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης επί αργού πετρελαίου με τη δυνατότητα μετατροπής γουάν σε φυσικό χρυσό -χωρίς να αγγίζει τα επίσημα αποθέματα της Κίνας- μέσω των χρηματιστηρίων χρυσού στη Σαγκάη (τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού χρυσού στον κόσμο) και στο Χονγκ Κονγκ.
Η PetroChina και η Sinopec, δύο κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες, παρέχουν ρευστότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού σε γιουάν, καθώς είναι μεγάλοι αγοραστές.
Έτσι, αν οποιοσδήποτε παραγωγός πετρελαίου θέλει να πουλήσει το πετρέλαιό του σε γουάν (και έμμεσα σε χρυσό), πάντα θα υπάρχει προσφορά.
Μετά από χρόνια ανάπτυξης και επεξεργασίας των προβλημάτων, το συμβόλαιο INE για το μελλοντικό πετρέλαιο σε γουάν είναι πλέον έτοιμο για την prime time.
Ο Xi δεν θα υποσχόταν στο GCC μεγάλες και σταθερές αγορές πετρελαίου αν δεν ήταν έτοιμο.
Γιατί είναι σημαντική η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το GCC σε γουάν από την Κίνα;
Επειδή υπονομεύει το σύστημα του πετροδολαρίου, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο του αμερικανικού και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τότε που το σύστημα του Bretton Woods κατέρρευσε το 1971.
Και οι Σαουδάραβες συναινούν και τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Για σχεδόν 50 χρόνια, οι Σαουδάραβες επέμεναν πάντα ότι όποιος ήθελε το πετρέλαιό τους θα έπρεπε να πληρώνει με δολάρια ΗΠΑ, υποστηρίζοντας το δικό τους τέλος του συστήματος πετροδολαρίων.
Αλλά όλα αυτά άλλαξαν πρόσφατα.
Μετά την ιστορική επίσκεψη του Xi, η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να πουλάει πετρέλαιο σε γουάν.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg:
"Η Σαουδική Αραβία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για το εμπόριο σε νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του βασιλείου".
Εν ολίγοις, οι Σαουδάραβες δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ τηρούν το δικό τους μέρος της συμφωνίας για το πετροδολάριο.
Οπότε δεν αισθάνονται ότι πρέπει να τηρήσουν το δικό τους μέρος.
Οι Σαουδάραβες είναι θυμωμένοι με τις ΗΠΑ επειδή δεν τις υποστηρίζουν αρκετά στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης.
Απογοητεύτηκαν περαιτέρω από την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα προσπάθησε και, μετά από πολλά χρόνια, ανάγκασε τελικά τους Σαουδάραβες να δεχτούν γουάν ως πληρωμή.
Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Επιπλέον, η ποσότητα πετρελαίου που εισάγει συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς τροφοδοτεί μια οικονομία άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ).
Το τεράστιο μέγεθος της κινεζικής αγοράς κατέστησε αδύνατο για τη Σαουδική Αραβία -και άλλους εξαγωγείς πετρελαίου- να αγνοήσουν τις απαιτήσεις της Κίνας να πληρώνει σε γουάν επ' αόριστον.
Εδώ είναι η ουσία.
Η Σαουδική Αραβία - ο άξονας του συστήματος πετροδολαρίου - συμφωνεί ανοιχτά να μην πουλάει το πετρέλαιό της αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ.
Αυτό σηματοδοτεί μια επικείμενη και τεράστια αλλαγή για όποιον κατέχει δολάρια ΗΠΑ.
Θα ήταν απίστευτα ανόητο να αγνοήσει κανείς αυτό το τεράστιο κόκκινο προειδοποιητικό σήμα.
Ακόμη και η WSJ παραδέχεται ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το δολάριο ΗΠΑ.
"Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να ροκανίσει την υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο η Ουάσινγκτον βασίζεται εδώ και δεκαετίες για την εκτύπωση κρατικών γραμματίων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος", ανέφερε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών