Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Μπροστά στο απόλυτο... τρίλημμα, η οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η Fed προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό

tags :
El Erian: Μπροστά στο απόλυτο... τρίλημμα, η οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η Fed προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό
Μια πιστωτική συρρίκνωση στον τραπεζικό τομέα ισοδυναμεί με 25-50 μονάδες βάσης σύσφιξης
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με τρία μεγάλα εμπόδια βρίσκεται η Fed και η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή δυσχεραίνει το έργο της για την αντιμετώπιση τους. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El-Erian.
«Αυτό απλώς καθιστά πολύ πιο δύσκολη την ικανότητα της Fed να πλοηγηθεί σε αυτό το τρίλημμα της σταθερότητας των τιμών, της μέγιστης δυνατής απασχόλησης, αλλά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μπλόκαρε τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο. Επίσης, η Credit Suisse εξαγοράστηκε από την UBS λόγω ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ελβετικής τράπεζας.
Όμως ο El-Erian δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας δεν υποφέρει από κρίση, αλλά αντίθετα βλέπει «δονήσεις», προσθέτοντας ότι αυτό που πολλοί αναφέρουν ως πιστωτική κρίση μοιάζει περισσότερο με συρρίκνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πιστωτική κρίση είναι σε όλη την οικονομία, ενώ μια συρρίκνωση έχει πιο άνιση κατανομή, με τις μικρές επιχειρήσεις να πλήττονται περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Η πιστωτική συρρίκνωση θα έχει παρόμοια επίδραση στην οικονομία με αυτή που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, που ισοδυναμεί με περίπου 25 έως 50 μονάδες βάσης, εκτίμησε ο El-Erian.
Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 475 μονάδες βάσης για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών.
Τον επόμενο μήνα, οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης και στη συνέχεια θα κάνει παύση για περαιτέρω αυξήσεις, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για μια στροφή σε μειώσεις των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης