Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: H Fed θα κάνει μεγάλο λάθος εάν παραλείψει μια αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα

El Erian: H Fed θα κάνει μεγάλο λάθος εάν παραλείψει μια αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη (14/6/2023)
Σχετικά Άρθρα
Κατά του… φρένου στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed τάσσεται ο Mohamed El-Erian.
Ειδικότερα, ο κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποίησε -με άρθρο του στους Financial Times- ότι η «παράλειψη» μιας αύξησης των επιτοκίων «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η λιγότερο επιθυμητή» από τις τρεις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα.
Οι περισσότεροι traders αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα την Τετάρτη (14/6/2023), προτού προχωρήσει σε νέα σύσφιξη κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME Group.
Αυτή η προσέγγιση -που υποστηρίζεται από κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Christopher Waller- θα επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να παρατηρήσει άλλες έξι εβδομάδες οικονομικών δεδομένων προτού αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή θα διακόψει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.
Αλλά ο El-Erian τάχθηκε κατά αυτού του σεναρίου, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό η Fed να μάθει ελάχιστα για το πώς οι προσπάθειές της να τιθασεύσει τις τιμές που ανεβαίνουν στα ύψη σε διάστημα από τώρα έως την συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου.
«Ένας επιπλέον μήνας δεδομένων είναι απίθανο να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα που έχει η Fed για τις επιπτώσεις ενός εργαλείου πολιτικής που δρα με υστέρηση» επεσήμανε ο ίδιος.
«Τα πρόσφατα δεδομένα ευνοούν μια αύξηση για μια κεντρική τράπεζα που έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι είναι "εξαρτώμενη από τα δεδομένα"», δήλωσε ο El-Erian, αναφερόμενος πιθανότατα στις οικονομικές ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου, η οποία σηματοδότησε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει "καυτή" παρά τις προσπάθειες σύσφιξης της τράπεζας.
Αντί να παραλείψει την αύξηση των επιτοκίων, η Fed θα πρέπει είτε να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού είτε να σηματοδοτήσει ότι διακόπτει την εκστρατεία σύσφιξης, υιοθετώντας παράλληλα έναν νέο στόχο για τον πληθωρισμό μεταξύ 3% και 4%, πρόσθεσε ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης