Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Moody’s: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει - Οι οικονομικές επιπτώσεις μόλις άρχισαν να γίνονται αισθητές

Προειδοποίηση Moody’s: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει - Οι οικονομικές επιπτώσεις μόλις άρχισαν να γίνονται αισθητές
Ο κύριος δίαυλος μέσω του οποίου η τραπεζική κρίση επηρεάζει την οικονομία έχει να κάνει με τα στάνταρ που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος δανειολήπτης, λέει η Moody’s
Εξακολουθεί να αποτελεί απειλή η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προκλήθηκε από δύο χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Moody’s.
Ειδικότερα, η τραπεζική κρίση που ξέσπασε τον Μάρτιο δεν πρόλαβε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις χάρη στις αντιδράσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν το bank run, διασώζοντας τα κεφάλαια όλων των καταθετών - ακόμη και εκείνων που υπερέβαιναν το όριο ασφάλισης καταθέσεων των 250.000 δολαρίων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται από τη Fed μέσω τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου και ενυπόθηκων δάνειων αντί εξασφαλίσεων στην ονομαστική τους αξία και όχι στην πολύ χαμηλότερη αξία στην οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης.
Με άλλα λόγια, «οι ρυθμιστικές αρχές έσπευσαν να συνδράμουν τις τράπεζες όταν αντιμετώπισαν προβλήματα, ελπίζοντας να πείσουν τους πάντες ότι όλες οι άλλες τράπεζες είναι υγιείς» αναφέρει η Moody’s, προσθέτοντας:
«Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί για τράπεζες όλων των μεγεθών, οι χρηματορροές έχουν επιβραδυνθεί, η χρήση του BTFP (Bank Term Funding Program) έχει σταθεροποιηθεί λίγο-πολύ κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, οι προκαταβολές της Federal Home Loan Bank έχουν μετριαστεί και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει.
Το πιο σημαντικό: Δεν έχουν σημειωθεί χρεοκοπίες τραπεζών, μετά από αυτή της First Republic Bank την 1η Μαΐου».
Ωστόσο, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, παρά τη σχετική ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα, οι οικονομικές επιπτώσεις μόλις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.
Ο κύριος δίαυλος μέσω του οποίου η τραπεζική κρίση επηρεάζει την οικονομία έχει να κάνει με τα στάνταρ που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος δανειολήπτης για να λάβει χορηγήσεις.
Εφόσον όμως οι τράπεζες αυστηροποιούν επιθετικά τα στάνταρ τους, και μάλιστα σε σημείο τέτοιο που βλάπτουν την ανάγκη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να επενδύσουν και να λειτουργήσουν, τότε η οικονομία υποφέρει.

Αντίκτυπος

Μέχρι σήμερα, ο αντίκτυπος της τραπεζικής κρίσης στα πρότυπα αναδοχής και στην αύξηση των δανείων είναι υπό έλεγχο.
Τα εκκρεμή εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια έχουν ουσιαστικά παραμεριστεί, ενώ τα εκκρεμή εμπορικά ακίνητα και τα καταναλωτικά δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται - αν και με κάπως πιο αργό ρυθμό από ό,τι πριν από την κρίση.
Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες σοβαρές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα. Αποδεδειγμένα, υψηλότερα ποσοστά αφερεγγυότητας και η αύξηση των χρεοκοπιών είναι η πιο έντονη ανησυχία.
Η πιστωτική ποιότητα ήταν καλή από την έναρξη της πανδημίας.
Αυτό οφειλόταν στην έκτακτη κρατική υποστήριξη, την ελαστικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα χαμηλά επιτόκια που είχαν εξασφαλίσει οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια.
Αλλά τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και εύλογα τα πιστωτικά προβλήματα αυξάνονται.
«Ακόμη και χωρίς ύφεση, οι απώλειες θα μπορούσαν να κατακλύσουν τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, που έχουν πιο λεπτές κεφαλαιακές βάσεις και υπερμεγέθη χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων - ιδιαίτερα δάνεια με εξασφάλιση κτιρίων γραφείων και εμπορικών χώρων σε μεγάλες αστικές περιοχές» καταλήγει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης