Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian και Lee συμφωνούν: Η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων - Μειώσεις από το 2024

El Erian και Lee συμφωνούν: Η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων - Μειώσεις από το 2024
Ο πληθωρισμός του Ιουλίου στις ΗΠΑ κινήθηκε κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών
Σχετικά Άρθρα
Στην εκτίμηση ότι η Fed έχει τελειώσει με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και κατά συνέπεια θα μπορούσε να αρχίσει τις μειώσεις από το 2024, συγκλίνουν ο κορυφαίος οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El-Erian και ο Tom Lee από τη Fundstrat, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η τελευταία έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έδειξε ότι ο πληθωρισμός ήταν 3,2% τον Ιούλιο. Αν και αυτό είναι πάνω από την αύξηση 3,0% του Ιουνίου, το ποσοστό ήταν κάτω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 3,3%.
«Νομίζω ότι η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων», είπε ο Tom Lee από τη Fundstrat σε μια συνέντευξη στο CNBC. «Πιστεύω ότι θα σκεφτούν περικοπές στις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.
«Η Fed δεν θέλει να πιέσει τα επιτόκια, αλλά εάν ο πληθωρισμός πέφτει, πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διαφορετικά στην πραγματικότητα περιορίζει περισσότερο την οικονομία», πρόσθεσε ο Lee.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian. «Αυτοί οι αριθμοί θα έρθουν ως ανακούφιση σε όσους ανησυχούν ότι τα στοιχεία του Ιουλίου θα αντικατοπτρίζουν ήδη τη μετακύλιση των τιμών από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων», δήλωσε ο σύμβουλος της Allianz σε ανάρτηση της Πέμπτης στο «X».
«Σε συνδυασμό με τα δεδομένα του πληθωρισμού, ο αριθμός των 248.000 εβδομαδιαίων αρχικών αιτήσεων ανεργίας θα ενισχύσει την ήδη ισχυρή άποψη της αγοράς ότι (i) η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και (ii) ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν περικοπές μόλις λίγους μήνες αργότερα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Fed αύξησε επιθετικά το κόστος δανεισμού αναφοράς από σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε 5%. Αυτό είναι περίπου 500 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2022.
Η αυστηρή νομισματική πολιτική ήρθε ως απάντηση στον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό πάνω από το 9% το περασμένο καλοκαίρι, με την κεντρική τράπεζα να στοχεύει να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή στο στόχο της για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης