Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επίθεση El Erian σε Fed: Κατέστρεψε την αγορά ακινήτων συνθλίβοντας προσφορά και ζήτηση

tags :
Επίθεση El Erian σε Fed: Κατέστρεψε την αγορά ακινήτων συνθλίβοντας προσφορά και ζήτηση
Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνέβαλαν στην άνοδο των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, επιβαρύνοντας τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση
Σχετικά Άρθρα
Στη Fed καταλογίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος, Mohamed El-Erian, τις ευθύνες για την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.
«Υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα ως προς το αν έχουμε συνθλίψει την αγορά κατοικίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz σε συνέντευξή του στο CNBC, επισημαίνοντας τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων που επιβαρύνουν την αγορά. Το μέσο επιτόκιο για το 30ετές σταθερό ενυπόθηκο δάνειο σημείωσε νέο υψηλό 23 ετών την περασμένη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκε στο 7,48%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.
Τα υψηλά επιτόκια έχουν παγώσει την αγορά κατοικίας το τελευταίο έτος, περιορίζοντας τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση. Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές είναι αποκλεισμένοι από την αγορά λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Εν τω μεταξύ, οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποθαρρύνονται από το να θέσουν τα ακίνητά τους προς πώληση, καθώς πολλοί επιδιώκουν να προσκολληθούν στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία χρηματοδότησαν τα σπίτια τους πριν από χρόνια. Αυτό έχει διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και όταν η ζήτηση υποχωρεί.
Το αποτέλεσμα είναι μια αγορά κατοικίας σε κατάσταση αδιεξόδου, με την οικονομική προσιτότητα να είναι απίθανο να βελτιωθεί εκτός εάν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων υποχωρήσουν πιο σημαντικά, λένε οι ειδικοί.

Καταστροφή της αγοράς ακινήτων

«Όταν πηγαίνεις από τα χαμηλά επιτόκια ενυπόθηκων δανείων σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, καταστρέφεις τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά. Και αυτή είναι η ειρωνεία, ότι η προσφορά έχει μειωθεί και η ζήτηση έχει μειωθεί επίσης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο καταστρέφετε την αγορά ακινήτων», δήλωσε ο El Erian. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι η αγορά κατοικίας είναι κεντρική για την οικονομία».
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν ωθηθεί υψηλότερα από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στην οικονομία. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι τώρα τα υψηλότερα που έχουν βρεθεί από το 2001, γεγονός που οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.
Ο El Erian, από την πλευρά του, υπήρξε ένας ηχηρός επικριτής της νομισματικής σύσφιξης της Fed κατά το τελευταίο έτος. Προηγουμένως, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια «δυσάρεστα υψηλή» πιθανότητα ύφεσης, αν και η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να αντέξει να μειώσει τα επιτόκια πρόωρα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο να ξεφύγουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τον έλεγχο, χτυπώντας την οικονομία με ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα στασιμοπληθωρισμού.
Οι τιμές επιταχύνθηκαν κατά 3,2% τον Ιούλιο, μειωμένες σημαντικά από την κορυφή του 9,1% που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Παρόλα αυτά, ο El Erian προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα, χάρη στον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών και τον πληθωρισμό των μισθών. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό να διολισθήσει αθόρυβα στο 3%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να ανέχονται υψηλότερες από τις ιδανικές τιμές στην οικονομία, πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης