Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επενδυτική στρατηγική του El-Erian - Γιατί προτιμά τα μετρητά από τις μετοχές

Η επενδυτική στρατηγική του El-Erian - Γιατί προτιμά τα μετρητά από τις μετοχές
Δεδομένων των σημερινών προοπτικών, oι τρεις ιδιότητες που χρειάζονται περισσότερο οι επενδυτές είναι η ανθεκτικότητα, η προαιρετικότητα και η ευελιξία
Σχετικά Άρθρα
Την… προτίμηση του στα μετρητά, σε αντίθεση με τις μετοχές, επισημαίνει ο κορυφαίος οικονομολόγος, Mohamed El-Erian.
Μιλώντας στους Financial Times, ο El-Erian δήλωσε ότι αισθάνεται «άβολα» επενδύοντας την προσωπική του περιουσία στο χρηματιστήριο και έχει διαφοροποιηθεί από τις μετοχές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μάχονται για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Όπως επεσήμανε, έχει υιοθετήσει μια «προσέγγιση με βαράκια», κατανέμοντας μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του χαρτοφυλακίου σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών χαμηλού κινδύνου που πληρώνουν αξιοπρεπή επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την έκθεσή του σε πολύ υψηλότερου κινδύνου προβληματικές καταστάσεις χρέους για να το εξισορροπήσει.
«Εάν δεν αισθάνεστε άνετα στο χρηματιστήριο -όπως εγώ, παρεμπιπτόντως- τότε υπάρχει ένα πραγματικά καλό μέρος για να σταθμεύσετε τα χρήματά σας, όπου μπορείτε να λάβετε 4% έως 5% από τα χρήματά σας και αυτό θα πολλαπλασιαστεί», είπε, εκθειάζοντας τις αρετές των λογαριασμών ταμιευτηρίου μετρητών με κορυφαία επιτόκια. «Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτό που ονομάζεται distressed investing σε ιδιωτικές πιστώσεις και άλλα παρόμοια πράγματα».
Ο El Erian τόνισε ότι μπόρεσε να λάβει αυτή τη θέση ως έμπειρος επενδυτής, προειδοποιώντας ότι αυτή η επενδυτική στρατηγική δεν θα ήταν κατάλληλη για αρχάριους επενδυτές.
«Θα έρθει η ώρα που θα είμαι πολύ πιο άνετος να αυξήσω την έκθεσή μου σε μετοχές, αλλά είμαι αρκετά προσεκτικός» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεταβλητότητα τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Σιγά-σιγά, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, θα επιστρέψουμε σε κάτι πιο φυσιολογικό, όπου θα επανέλθουν οι παραδοσιακές συσχετίσεις και συνεπώς ο παραδοσιακός μετριασμός του κινδύνου... Μπορώ να σας πω για τον προορισμό, αλλά το ταξίδι είναι πραγματικά επώδυνο» επεσήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένων των σημερινών προοπτικών, oι τρεις ιδιότητες που χρειάζονται περισσότερο οι επενδυτές είναι η ανθεκτικότητα, η προαιρετικότητα και η ευελιξία.
«Ανθεκτικότητα, που σημαίνει ότι μπορείτε να απορροφήσετε ένα λάθος. Προαιρετικότητα, ανοιχτό μυαλό. Πρέπει να αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν γνωρίζετε. Πρέπει να σκέφτεστε διαφορετικά. Τέλος, η ευελιξία, η ικανότητα να κινείσαι γρήγορα, και για να είμαι σαφής, αυτό δεν αφορά μόνο τις επενδύσεις. Νομίζω ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να αναρωτιούνται καθημερινά. Πώς είναι η ανθεκτικότητά μου; Πώς είναι η προαιρετικότητά μου; Πώς είναι η ευελιξία μου;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης