Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mohamed El-Erian (Allianz): Τα ομόλογα των ΗΠΑ χάνουν την «αίγλη» τους ως ασφαλή καταφύγια και αναβαθμίζεται το Bitcoin

Mohamed El-Erian (Allianz): Τα ομόλογα των ΗΠΑ χάνουν την «αίγλη» τους ως ασφαλή καταφύγια και αναβαθμίζεται το Bitcoin
Η αμερικανική αγορά ομολόγων φαίνεται να χάνει την αίγλη της ως επένδυση ασφαλούς καταφύγιο
Σχετικά Άρθρα
Η αγορά κρατικών ομολόγων χάνει την ελκυστικότητά της ως ασφαλές καταφύγιο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις θα ήταν κανονικά ένας κλασικός λόγος για τους επενδυτές να συσσωρεύονται στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, ο οικονομολόγος επεσήμανε ότι αυτό δεν συνέβη σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Αντιθέτως, οι αποδόσεις έχουν φτάσει στην πραγματικότητα υψηλότερα μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas, παρά την πιθανότητα κλιμάκωσης της κρίσης. «Δεν έχουμε δει τη φυγή προς την ποιότητα και τη φυγή προς την ασφάλεια που θα περιμέναμε, δεδομένου του τι συμβαίνει στον κόσμο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:
«Επομένως, ναι, θα έπρεπε να είναι το ασφαλές καταφύγιο, θα έπρεπε να έχει ήδη επωφεληθεί.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η απόδοση του 10ετούς είναι σήμερα κατά 70 μονάδες βάσης υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν ξεσπάσει αυτή η τελευταία σύγκρουση».
Ο El-Erian σημείωσε επίσης τις παρατηρήσεις ότι τα παραδοσιακά πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές ή το bitcoin, θεωρούνται όλο και περισσότερο ως επενδύσεις ασφαλούς καταφυγίου, συναίσθημα που έχει αυξηθεί καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να απορρίπτουν τα αμερικανικά ομόλογα.
Άλλωστε, αυτό φάνηκε και σε μία έρευνα του Μαΐου, η οποία υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη στο bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο είχε αυξηθεί κατακόρυφα και ξεπέρασε τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα έχει μόνο επιδεινωθεί από τότε, εν μέσω του φόβου για υψηλότερα επιτόκια.
Με τη Fed να ενεργεί επί του παρόντος ως καθαρός πωλητής και με την κυβέρνηση να πρόκειται να εκδώσει ακόμη περισσότερα ομόλογα, η έλλειψη αγοραστών θα συμβάλει στην περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων.
Αυτή η δυναμική έχει ήδη προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων, με την αδύναμη ζήτηση για τις πρόσφατες δημοπρασίες ομολόγων να συμβάλλει στην αύξηση των μακροπρόθεσμων ομολόγων στο 5% για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. «Όπως και να το δει κανείς, η πιο κρίσιμη αγορά αναφοράς στον κόσμο βρίσκεται σε ένα απρόβλεπτο ταξίδι με αβέβαιο προορισμό», έγραψε ο El-Erian σε ξεχωριστό άρθρο, προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην θεωρούν δεδομένη την ανθεκτικότητα της αγοράς ομολόγων.
Μιλώντας με το CNBC, ο El Erian αναγνώρισε ότι τυχόν μακροχρόνια έλλειψη αγοραστών ομολόγων θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να αρχίσει να τα προσθέσει στον ισολογισμό της. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντιβαίνει στους στόχους της κεντρικής τράπεζας και μια ξαφνική αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να είναι αποδιοργανωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης