Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μέσα στο α' 6μηνο του 2024 η Ελλάδα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

Morgan Stanley: Μέσα στο α' 6μηνο του 2024 η Ελλάδα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους
Σταθερή η ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη διετία, σύμφωνα με την Morgan Stanley
Μετά από μια δεκαετία και πλέον, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα (IG)... επιτέλους.
Αυτό επιγράφει η Morgan Stanley στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα, για την οποία αναμένει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να ξεπερνά τις επιδόσεις της ευρωζώνης και ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα προχωρήσει, με το χρέος/ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί στο 148% έως το 2025.
1_441.JPG

Η αύξηση των μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3% φέτος και το επόμενο έτος, και 2,4% το 2025.
Αυτό είναι πολύ καλύτερο από ό,τι στη ζώνη του ευρώ.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, αποτελώντας μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 και περίπου το ήμισυ για το 2024 και το 2025.
Τα ελληνικά πραγματικά εισοδήματα θα πρέπει να επωφεληθούν από έναν συνδυασμό μείωσης του πληθωρισμού και αύξησης των μισθών.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο προεκλογικό της πρόγραμμα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ τώρα σε 950 ευρώ έως το 2027.
Μια τέτοια αύξηση θα πρέπει τελικά να μεταφερθεί σε υψηλότερους μισθούς και να ωφελήσει τις προοπτικές της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Επιβάρυνση από τα επιτόκια

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley το υψηλότερο κόστος των ενυπόθηκων δανείων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.
Τα στεγαστικά δάνεια είναι κυρίως κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά είναι σχετικά λιγότερο μοχλευμένα από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ - μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει στεγαστικό δάνειο.
Αυτό αναμένεται να περιορίσει τον αντίκτυπο της αυστηρότερης πολιτικής μέσω του διαύλου των ενυπόθηκων δανείων.

Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των επενδύσεων

Η Morgan Stanley αναμένει ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης το 2024 και το 2025, χάρη στην αύξηση των ΑΞΕ καθώς και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό αντισταθμίζει κάπως τη σύσφιξη που προέρχεται από τη νομισματική πολιτική και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ.
Η χώρα έχει ήδη λάβει 12,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να λάβει περίπου 23 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το τέλος του 2026.

Δημοσιονομική εξυγίανση σε εξέλιξη

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2023.
Με τον λόγο χρέους/ΑΕΠ της χώρας στο 170% περίπου του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα συγκλίνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% ήδη το 2024.
Το χρέος/ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει σε πτωτική τροχιά, φθάνοντας στο 148% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley.
Ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν αυξημένα, το χρέος περιλαμβάνει κυρίως θεσμικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο στις αυξήσεις των επιτοκίων.
2_312.JPG

Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, η Ελλάδα επέστρεψε στην κατηγορία IG (DBRS και S&P).
Οι Moody's και Fitch παραμένουν κάτω από την IG, αλλά η Morgan Stanley πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου να μεταβούν και οι δύο οίκοι στην IG, το αργότερο το 1ο εξάμηνο του 24, κατά την άποψή της.
Ένα από τα πιο άμεσα οφέλη από το καθεστώς IG θα είναι η ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες καθώς και η επιλεξιμότητα στο πλαίσιο εξασφαλίσεων της ΕΚΤ, και ως εκ τούτου για αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ.
Οι ισχύοντες κανόνες, με εξαίρεση το PEPP, προβλέπουν ότι ένα κρατικό ομόλογο πρέπει να διαθέτει καθεστώς IG από τουλάχιστον έναν από τους DBRS, S&P, Fitch και Moody's.
Η αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε IG θα πρέπει επίσης να έχει θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας καθώς και της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης