Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζοφερή πρόβλεψη Man Group - Κινδυνεύουν οι τράπεζες της Ευρώπης, εάν αρχίσει η κατάρρευση στις ΗΠΑ

Ζοφερή πρόβλεψη Man Group - Κινδυνεύουν οι τράπεζες της Ευρώπης, εάν αρχίσει η κατάρρευση στις ΗΠΑ
Υπήρξαν κάποιες πρώιμες ενδείξεις πιθανής ευρύτερης μετάδοσης, με τα ομόλογα που εκδόθηκαν από γερμανικές τράπεζες που επικεντρώνονται στα ακίνητα να πέφτουν αυτή την εβδομάδα
Οι αναταραχές του τραπεζικού τομέα που συγκλονίζουν εταιρείες όπως η New York Community Bancorp δεν θα περιοριστούν στις ΗΠΑ, με το ενδεχόμενο αθέτησης να εξαπλωθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Man Group.
«Υπάρχουν τμήματα της αγοράς που πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζουν πολύ βαθιά προβλήματα», δήλωσε ο Jonathan Golan, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Man Group Plc στο Λονδίνο, του οποίου το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο ξεπέρασε το 99% των ομολόγων πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
«Έχουμε περισσότερες τράπεζες που ελέγχονται, περισσότερες τράπεζες πέφτουν θύματα και πιθανώς ορισμένες τράπεζες που αθετούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Η ανησυχία των επενδυτών για τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ επηρεάζει ήδη τις παγκόσμιες αγορές.
Οι υποψίες είναι, εκτός από την New York Community Bancorp, και στη γερμανική Deutsche Pfandbriefbank και στην ιαπωνικής Aozora Bank, με τους επενδυτές να εξετάζουν τώρα ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος.
«Στη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, βλέπουμε την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ως ποσοστό των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο εύρος 400, 500, 600, 700%», δήλωσε ο Golan σε συνέντευξή του.
«Αν καθεμία από αυτές τις τράπεζες λάβει 15 σεντς για κάθε δολάριο που δανείζουν σε εμπορικά ακίνητα - κάτι που δεν λέω ότι είναι μια βασική περίπτωση, αλλά είναι ένα απολύτως λογικό σενάριο - όχι μόνο αυτές οι τράπεζες δεν έχουν επενδυτική σύσταση, αλλά «είναι αφερέγγυες», εξήγησε.
13ea2f1fb11e91877c6a52a6939f9c9e.jpg
Οι τριγμοί υπάρχουν

Υπήρξαν κάποιες πρώιμες ενδείξεις πιθανής ευρύτερης μετάδοσης, με τα ομόλογα που εκδόθηκαν από γερμανικές τράπεζες που επικεντρώνονται στα ακίνητα να πέφτουν αυτή την εβδομάδα, αφού οι αναλυτές της Morgan Stanley συνέστησαν στους πελάτες να πουλήσουν ομόλογα ανώτερης κατηγορίας που εκδόθηκαν από την PBB.
Η γερμανική εταιρεία έχει αυξήσει τις προβλέψεις λόγω της «επίμονης αδυναμίας των αγορών ακινήτων».
Το Bloomberg Intelligence πιστεύει ότι τα δάνεια εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ, με ποσοστό 1% ή λιγότερο του ενεργητικού, δεν απειλούν σημαντικά μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η HSBC Holdings και η BNP Paribas, αλλά επεσήμανε τους κινδύνους σε ορισμένες εξ αυτών.
«Η έκθεση της Aareal Bank στο 16% και η Pfandbriefbank στο 10% διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με την καθοδήγηση της PBB που μόλις αυξήθηκε το 2023 για προβλέψεις για ζημίες, να δείχνει πώς η αδυναμία της αγοράς ακινήτων δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως», έγραψε η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με τον Golan, η short θέση είναι πλέον ελκυστική, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει οποιεσδήποτε εταιρείες ή να σχολιάσει την απόδοση του κεφαλαίου του.
Η Man Group, που ιδρύθηκε το 1783, είναι το μεγαλύτερο εισηγμένο hedge fund στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Έχουμε επικεντρωθεί στον εντοπισμό τομέων και μεμονωμένων ονομάτων που διαπραγματεύονται σημαντικά πάνω από την εγγενή τους αξία», είπε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ευκαιρίες ήταν μεγάλες.
«Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε πολύ αργό στάδιο στον κύκλο αποτίμησης και ως εκ τούτου στοχεύουμε να παίζουμε επίθεση και άμυνα ταυτόχρονα».

Που υπάρχουν ευκαιρίες

Παρά τις πρόσφατες ανησυχίες, το Golan βλέπει αξία σε άλλα μέρη του τραπεζικού τομέα, ιδιαίτερα σε μικρότερες δικαιοδοσίες όπου η αγορά είναι πιο ολιγοπωλιακή και τα περιθώρια κέρδους υψηλότερα.
Επισήμανε ορισμένες τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και εξειδικευμένες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν ανταγωνίζονται για την ίδια επιχείρηση με τους μεγάλους παίκτες.
«Υπάρχουν πολλά πολύ ισχυρά ιδρύματα που έχουν μέτρια έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα, ισχυρή κερδοφορία, φερεγγυότητα και ρευστότητα», είπε.
«Σε αυτούς τους τομείς βρίσκουμε ελκυστικές ευκαιρίες, αλλά πρέπει να είμαστε πραγματικά επιλεκτικοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης