Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rosenberg (οικονομολόγος): «Μελλοθάνατη» η οικονομία των ΗΠΑ – 85% πιθανότητα για σκληρή προσγείωση και ύφεση τύπου 2008

Rosenberg (οικονομολόγος): «Μελλοθάνατη» η οικονομία των ΗΠΑ – 85% πιθανότητα για σκληρή προσγείωση και ύφεση τύπου 2008
Επανέρχεται με προειδοποιήσεις για «σκληρή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας» ο David Rosenberg, διαπρεπής οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής αναλυτής για τις αγορές Βορείου Αμερικής στη Merrill Lynch
Ύφεση, η οποία δεν αναμένεται να είναι ρηχή, αλλά θα έχει διαστάσεις ανάλογες της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, «βλέπει» για τις ΗΠΑ ο γνωστός οικονομολόγος και επενδυτής David Rosenberg.
Σύμφωνα με οικονομικό δείκτη, τον οποίο ο Rosenberg αποκαλεί πλήρες μοντέλο, η πιθανότητα να βυθιστεί σε υφεσιακό «βάλτο» η αμερικανική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες ξεπερνά το 85%...
Αυτή είναι η υψηλότερη ένδειξη του μοντέλου από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση το 2008.
Το μοντέλο βασίζεται σε έγγραφο εργασίας του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, και αποτελείται από δείκτες χρηματοοικονομικών συνθηκών, την αναλογία χρέους-εξυπηρέτησης, τα spreads και το επίπεδο της καμπύλης αποδόσεων.
Ο Rosenberg είπε ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο υπερέχει έναντι άλλων λόγω της δυνατότητάς του να παρέχει εγκαίρως προειδοποιήσεις για ύφεση.
Μάλιστα, δεν έχει εκπέμψει ψευδή σήματα από το 1999.
Όπως σημείωσε ο Rosenberg, στις αρχές του 2023 αυτό το μοντέλο πρότεινε πιθανότητα ύφεσης μόνο 12% - ενώ ο δείκτης καμπύλης αποδόσεων έλεγε ότι η πιθανότητα ύφεσης ήταν 50%.
89_5.JPG
Το «πλήρες μοντέλο» προέβλεψε την «ήπια προσγείωση» που είδαμε το 2023 - αλλά τώρα λέει ότι για το 2024 οι πιθανότητες ύφεσης είναι πολύ αυξημένες, είπε ο Rosenberg.
Το μοντέλο θέτει υπό αμφισβήτηση το αφήγημα ότι η οικονομία πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης» ή «μη προσγείωσης» φέτος.
«Η πεποίθησή ότι η ύφεση έχει καθυστερήσει αλλά δεν έχει εκτροχιαστεί εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο» είπε ο Rosenberg, προσθέτοντας πως αν όντως υπάρξει ύφεση αυτό θα είναι καταστροφικό για το χρηματιστήριο…
«Λίγες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων προεξοφλούν αυτό το αποτέλεσμα, παρόλο που οι υφέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού κύκλου και σχεδόν πάντα έρχονται μετά από έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed που συνεχίζεται πέρα από το σημείο της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων» δήλωσε ο επενδυτής.
Πέρα από τα παραπάνω, το μοντέλο που χρησιμοποίησε ο Rosenberg βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο δείκτης καμπύλης απόδοσης που ακολουθείται προσεκτικά ήταν μέχρι στιγμής ανακριβής στην πρόβλεψη μιας ύφεσης.
«Η καμπύλη αποδόσεων δεν λειτούργησε ως προγνωστικός παράγοντας ύφεσης το 2017-19: οι χαλαρές οικονομικές συνθήκες, οι εξαιρετικά χαμηλές υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους και τα ευνοϊκά spreads αντιστάθμισαν το σήμα από την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ» δήλωσε ο Rosenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης