Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: Κάτω από τα φτερά της bull market υπάρχει πολλή σαπίλα - Νεκροταφείο χρέους 34 τρισ. θα θάψει τα πάντα

Gold Switzerland: Κάτω από τα φτερά της bull market υπάρχει πολλή σαπίλα - Νεκροταφείο χρέους 34 τρισ. θα θάψει τα πάντα
Οι ΗΠΑ και.. ο κόσμος ζουν με δανεικό χρόνο
Σχετικά Άρθρα
Για νεκροταφείο χρέους 34 τρισεκ. δολαρίων, που θα θάψει τα πάντα -οικονομία, αγορές, τράπεζες, μεσαία τάξη-, προειδοποιεί με έκθεσή του ο ελβετικός οίκος Gold Switzerland, προσθέτοντας πως κάτω από τα φτερά της τρέχουσας bull market υπάρχει πολλή σαπίλα.
Ο Γάλλος ποιητής, Arthur Rimbaud έγραψε περίφημα ότι «Τίποτα δεν είναι αληθινό».
Η αποκρυπτογράφηση τέτοιου είδους ποιητικών φράσεων είναι εξίσου δύσκολη με την αποκρυπτογράφηση του νοήματος πολλών φράσεων τις οποίες εκστομίζουν πολιτικοί τε και τραπεζίτες.
Φυσικά, δεν είναι όλα ψέματα – αλλά, στο πλαίσιο των αυξανόμενων όγκων παραπληροφόρησης, πρέπει κανείς να είναι επιλεκτικός για να ξετρυπώσει τους τόνους φαντασίας που ενυπάρχουν σε μια ουγγιά πραγματικότητας.
Οι πρόσφατοι δημοσιογραφικοί τίτλοι σχετικά με τη συνέντευξη Carlson - Putin, για παράδειγμα, προκάλεσαν παθιασμένες αντιδράσεις, σχόλια και μεροληψία, ανάλογα με το αν κάποιος βλέπει τον Putin ως Hitler 2.0 ή ως θιασώτη της Realpolitik, τον Zelenskyy ως αναγεννημένο George Washington ή ως μαριονέτα, και τον Carlson ως άτομο που αναζητά την αλήθεια ελαφρά τη καρδία ή ως δημοσιογραφική αξία που προκαλεί δέος.
Τίποτα από όσα λέμε εδώ δεν θα αλλάξει τις προσωπικές προκαταλήψεις που επιπλέουν πάνω από έναν βόθρο πολιτικοποιημένων και οπλοποιημένων τεχνασμάτων και μηνυμάτων: από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως τη WSJ και από τη FOMC έως τους NYT.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μαθηματικά και τα πραγματικά δεδομένα προσφέρουν τον πλέον ασφαλή φάρο στην τρέχουσα οικονομική και γεωπολιτική ομίχλη, αναφέρει η Gold Switzerland, προτρέποντας: «Λοιπόν, ας μείνουμε στα μαθηματικά και τα γεγονότα, και ας γίνουμε εμείς/εσείς οι κριτές του εαυτού μας/του εαυτού σας».
Ο Putin, για παράδειγμα, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι πνίγονται σε μια θάλασσα χρέους που ξεπερνά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, μαστίζονται από μια μεταναστευτική καταστροφή στα νότια σύνορά τους και τα σημάδια αποδολαριοποίησης είναι περισσότερο εμφανή από ποτέ, καθώς η Κίνα και η Ρωσία, από κοινού με τις χώρες μέλη BRICS+, απομακρύνονται σταδιακά από το νόμισμα των ΗΠΑ.
Προέβη επίσης σε μερικές πονηρές και δυνητικά προφητικές παρατηρήσεις σχετικά με την αργή κατάρρευση του πετροδολαρίου.
Ήταν απλώς παραπληροφόρηση; Φιλορωσική προπαγάνδα και συνεπώς ψέματα; Αποφασίστε μόνοι σας.
Σίγουρα, ο Putin δεν είναι άγγελος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ηλίθιος, και όταν πρόκειται για μαθηματικά, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη…

Θέματα χρέους

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, «όσον αφορά το εθνικό χρέος των ΗΠΑ (πάνω από το 120% του ΑΕΠ), εμείς και πολλοί άλλοι προειδοποιούμε ανοιχτά εδώ και χρόνια ότι δεν είναι μόνο εθνική ντροπή (και διαχειριστική αμαρτία), αλλά ότι τα τρισεκατομμύρια χρέους είναι επίσης μαθηματικώς αποτρεπτικός παράγων για την πραγματική (και όχι με βάση το χρέος) «ανάπτυξη».
Σε τελική ανάλυση, η «ανάπτυξη» που βασίζεται στο χρέος δεν είναι πραγματική ανάπτυξη, αλλά περισσότερο χρέος…
Υπενθυμίσαμε επίσης ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού, τον οποίο ο πρόεδρος της Fed, Powell, περιέγραψε περίφημα ως παροδικό, όχι μόνο απέχει πολύ από το τέλος, αλλά ότι οι χειρότερες πληγές (δηλαδή οι πόνοι του πληθωρισμού) δεν έχουν ακόμη έρθει».
Με απλά λόγια, ο Powell χρειάζεται πληθωρισμό και υποτιμημένο δολάριο για να εξυπηρετήσει όχι μόνο το αυξανόμενο και ντροπιαστικό δημόσιο χρέος του θείου Σαμ, αλλά και τις μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις εκτός του δημόσιου ισολογισμού.
Ευρισκόμενη σε αυτό το μοιραίο υπόστρωμα χρέους, η Fed -και ως εκ τούτου η αμερικανική οικονομία και το δολάριο- είναι πλέον ανοιχτά παγιδευμένη, και ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για τον Putin, ξέρει ότι αυτό είναι αλήθεια.
Οι αυξήσεις επιτοκίων του Powell από το 2022 ήταν πράγματι αποπληθωριστικές, αλλά ενίσχυσαν το δολάριο ΗΠΑ, συνέτριψαν τις τιμές των ομολόγων και έστειλαν τις αποδόσεις τoυς στα ουράνια – χάριν των ξένων που κατέχουν χρέος άνω των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό έκανε τους αλλοδαπούς να πουλήσουν ομόλογα 7,6 τρισεκ. δολ.
Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν μια ολοένα και πιο άτακτη αγορά ομολόγων καθώς τα δολάρια αυξάνονταν ενώ οι τιμές των ομολόγων μειώνονταν, γεγονός που πρόσθεσε περισσότερο βάθος στα αμερικανικά ελλείμματα (δημοσιονομική κυριαρχία), περισσότερο πόνο στις μικρές επιχειρήσεις, περισσότερους τόκους στον θείο Σαμ, αυστηρότερο δανεισμό στις τράπεζες και περισσότερες εκδόσεις (δηλαδή περισσότερο χρέος) από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, κανείς δεν θέλει πλέον πλέον αμερικανικά ομόλογα…

Η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό χρέος εκλείπει, όπως και η πίστη στο οπλοποιημένο δολάριο.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, oι κεντρικές τράπεζες το γνωρίζουν αυτό, όπως και ο Vladimir Putin.
Έτσι, εκτός και αν ο θείος Σαμ θέλει να αθετήσει το χρέος του ή δεν επιτρέψει σε δημοπρασία αμερικανικών ομολόγων να αποτύχει (δεν θα συμβεί), η μόνη ρεαλιστική επιλογή για ρευστότητα σε δολάρια (μικρή από το Bretton Woods 2.0) θα βράσει μετεξελισσόμενη σε πιο συνθετική ρευστότητα: πρώτα από τις αγορές repo και τον Γενικό Λογαριασμό του Δημοσίου (όπως φαίνεται τον Σεπτέμβριο του 2019 και του 2022 και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2023) και, τέλος, από νέο QE (ποσοτική χαλάρωση).
Όσο για το πότε θα ξεκινήσει το Super QE, μην ψάχνετε για ημερομηνίες.
Κανείς δεν ξέρει - αλλά έρχεται, και με ταχύτερο ρυθμό από το παρελθόν.
Αλλά τι σημαίνει όλη αυτή η δυσλειτουργία του χρέους, των ομολόγων, των νομισμάτων και της Fed για ΕΣΕΝΑ, τις αγορές και τα νόμιμα χρήματά σας; Μάλλον, πολλά.
Όσο για τη Main Street, ο πόνος θα είναι τόσο δυνατός όσο η κιθάρα του Oliver Anthony.
Η μεσαία τάξη τελειώνει, αναφέρει η Gold Switzerland.

Μετοχές, χρυσός, BTC και ομόλογα

Οι περικοπές θέσεων εργασίας φέρνουν αντικειμενικά ανοδική τάση στις αγορές, γεγονός που ενισχύει τα κέρδη για εταιρείες με λιγότερα έξοδα…
Η πλήρης απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4 εκατομμύριο Αμερικανούς τους τελευταίους 3 μήνες, με ρυθμό που σπάνια παρατηρείται στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ οι πολιτικοί καυχιούνται για την αύξηση του ΑΕΠ.
Αλλά η «ανάπτυξη» του ΑΕΠ προέρχεται από τις ελλειμματικές δαπάνες (έλλειμμα προς το ΑΕΠ στο 8%), όχι από μια ισχυρή Main Street.
Βραχυπρόθεσμα, αυτές οι δυσλειτουργίες, οι απολύσεις, οι προβλέψεις για χαμηλότερα επιτόκια από τη Fed και τα ντροπιαστικά επίπεδα χρέους είναι στην πραγματικότητα ανοδικά για τις μετοχές.
«Περπατήστε προσεκτικά σε αυτήν τη λεγόμενη “αγορά ταύρων” των ιστορικών υψηλών, καθώς υπάρχει κοσμική σήψη κάτω από τα φτερά της.
Παρά το άνοιγμα της αγοράς το 2024 σε ιστορικά υψηλά που θυμίζουν τη μανία του dot.com, η αγορά είναι επικίνδυνα στενή – με επικεφαλής τις Amazon, Microsoft, Nvidia και META.
Το γεγονός ότι η Microsoft είναι μεγαλύτερη από το γαλλικό ΑΕΠ με κάνει να αναρωτιέμαι για τα αντιμονοπωλιακά βιβλία μου στη νομική σχολή καθώς και για τον ορισμό του κορπορατισμού στα χρονικά του φασισμού…
Εν τω μεταξύ, σε διάστημα 30 ημερών, η Nvidia έχει γίνει άλλη μια Tesla όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της, με ανυπόφορες κινήσεις ζευγών παραγόντων.
Τα σήματα που βλέπουμε μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπα με το 1998-2000, το 2006-08 και το 1970-73, συνθήκες που τελείωσαν “με αίμα στους δρόμους”» ανέφερε η Gold Switzerland.

Μακροπρόθεσμη σοφία

Οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές τείνουν να είναι πιο συνετοί από τους βραχυπρόθεσμους κερδοσκόπους.

Βλέπουν τη σπείρα του χρέους (και του θανάτου) του αμερικανικού νομίσματος και των IOU (μετρούμενο από τον δείκτη κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ή TLT).
Η αυξανόμενη απόδοση των δεικτών GLD/TLT, BTC/GLD και SPX/TLT (δηλαδή, ο χρυσός, το Bitcoin και ο S&P ξεπερνούν το ομόλογο US10Y), για παράδειγμα, είναι αρκετά σαφής απόδειξη ότι οι αγορές βλέπουν αυτό που έχουμε προειδοποιήσει, δηλαδή:
Τα μετρητά και τα ομόλογα δεν είναι πλέον «ασφαλές καταφύγιο» σε ένα έθνος που γονατίζει με χρέη και υποτιμημένο δολάριο.
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα έθνη απομακρύνονται από το οπλισμένο δολάριο, τακτοποιώντας τις εμπορικές τους σχέσεις σε χρυσό, και όχι σε δολάρια.
Τα ασφάλιστρα στο SGE, καθώς και η τιμολόγηση του μετάλλου, κινούνται από τη Δύση στην Ανατολή.
Κάποια στιγμή, οι κινητοί μέσοι όροι 200 ημερών στην τιμή του χρυσού που ορίζονται στα χρηματιστήρια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται αντί να αγνοούν τι συμβαίνει στο ολοένα και πιο δημοφιλές κινεζικό χρηματιστήριο.
Και μιλώντας για το SGE, μεγάλα πράγματα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας.
Συγκεκριμένα, η SGE μόλις είδε 271 τόνους αποσύρσεις χρυσού σε έναν μόνο μήνα, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει καταγραφεί εδώ και 10 χρόνια.

Η Δύση αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τον νομισματικό ρόλο του χρυσού

Όπως υποστηρίζει η Gold Switzerland, εάν η τιμή του χρυσού σε δολάρια ήταν να συντριβεί, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα έπρεπε να συντριβούν παράλληλα με την τιμή του χρυσού, κάτι που θα «συνθλίψει» την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και θα «αποτελέσει εκχώρηση της παγκόσμιας αγοράς του μαύρου χρυσού στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία».
Αυτό κάνει τις ΗΠΑ νευρικές. Και το πιο σημαντικό, θα επιβάλει κάποιες αλλαγές…
Πιο απλά (και ειρωνικά), χάρη στις αιφνιδιαστικές κυρώσεις της Δύσης εναντίον του Putin, η Δύση έχει τώρα άθελά της ένα κεκτημένο συμφέρον να διατηρήσει τον χρυσό σε πιο δίκαιη τιμή.
Εξάλλου, οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλώς να αγνοήσουν τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος με τον χρυσό και το πετρέλαιο.
Με άλλα λόγια, η Ανατολή, εν ολίγοις, υπενθυμίζει τώρα στον κόσμο, και στη Δύση, ότι σε έναν κόσμο ολοένα και πιο άθλιων δολαρίων από χαρτί, εκτυπώσεων χρήματος και χρέους εξαφανίζονται: Ο χρυσός έχει σημασία.

Διακλάδωση στον δρόμο

Αυτό σημαίνει ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύσκολες πραγματικότητες σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος και χρέους.
Ο Putin, είτε έμπιστος είτε μη, έχει προτείνει ειρήνη και περισσότερη συνεργασία.
Άραγε, το διψασμένο για εξουσία αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι τόσο ανοιχτά αποσυνδεδεμένα από τους πολίτες, θα επιδιώξουν το ίδιο;
Ή μήπως η Oυάσιγκτον θα κάνει απλώς αυτό για το οποίο προειδοποίησε ο Χέμινγουεϊ παρασύροντάς μας σε πολέμους και σε ένα υποτιμημένο δολάριο; Διερωτάται ο ελβετικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης