Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σουηδία: Η DBRS προειδοποιεί για την αγορά ακινήτων και το στεγαστικό χρέος

Σουηδία: Η DBRS προειδοποιεί για την αγορά ακινήτων και το στεγαστικό χρέος
Τί αναφέρει σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Για το υπέρογκο στεγαστικό χρέος και τη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της Σουηδίας, προειδοποιεί (και) η DBRS, θεωρώντας σανίδα σωτηρίας την επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Riksbank (κεντρική τράπεζα της Σουηδίας).
«Αυτό θα υποστηρίξει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Σουηδίας. Αλλά καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται πιο διευκολυντική και η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, η πιστωτική επέκταση για τη στέγαση θα ανακτήσει δυναμική. Με την πάροδο του χρόνου, τα τρωτά σημεία συμπεριλαμβανομένων του υψηλού χρέους της υπερτίμησης των τιμών ακινήτων, θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά, αλλά υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες για να περιοριστεί ο κίνδυνος αυτού βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, το χρέος των νοικοκυριών της Σουηδίας είναι στο 200% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι τιμές των κατοικιών, αν και σε μερικώς καθοδική πορεία μετά τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραμένουν υψηλές», αναφέρει σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ενώ σημειώνει πως η Σουηδία είναι κάπως πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη μακροοικονομική αστάθεια.
Η ακόμη μεγάλη προσφορά κατοικιών και η μέτρια αύξηση των εισοδημάτων θα μειώσουν την πίεση στις τιμές κατοκιών, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν μέτρια αύξηση τη διετία 2024-2025. «Επιπλέον, δεν περιμένουμε τα επιτόκια να επανέλθουν στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια και, ως εκ τούτου, η πίστωση θα παραμείνει ακριβή, μετριάζοντας τη ζήτηση δανείων. Στην πραγματικότητα, η Riksbank είναι πιο πιθανό να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική μόνο σταδιακά, καθώς νέες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού. (...)
Η πλειονότητα των δανειοληπτών έχει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-15_184040.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-15_184051.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης