Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο «χαστούκι» στην Intrum - Η Fitch υποβαθμίζει την αξιολόγηση, με αρνητικό outlook

Νέο «χαστούκι» στην Intrum - Η Fitch υποβαθμίζει την αξιολόγηση, με αρνητικό outlook
Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση από την S&P
Σχετικά Άρθρα
Σε Β (από «ΒΒ-») υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Intrum AB η Fitch Ratings, διατηρώντας τις αξιολογήσεις υπό επιτήρηση για υποβάθμιση εντός των επόμενων τριών μηνών (Rating Watch Negative).
Η δράση αξιολόγησης αντανακλά την άποψη της Fitch ότι μετά την απόφαση της Intrum να διορίσει συμβούλους για να "αξιολογήσουν τις βελτιώσεις της κεφαλαιακής διάρθρωσης του χρέους της", ο κίνδυνος μιας προβληματικής ανταλλαγής χρέους (DDE) έχει αυξηθεί.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως το οικονομικό προφίλ της Intrum, ιδίως η ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών και η δομή της υποχρέωσης, παραμένει επί του παρόντος επαρκώς βιώσιμη.
Στο τέλος του 2023, ο λόγος ακαθάριστου χρέους/προσαρμοσμένο EBITDA (4,7x) της Intrum ήταν κοντά στο όριο της Fitch για την κατηγορία CCC. Εξαιρουμένων των στοιχείων που ταξινομούνται από τη διοίκηση ως μη επαναλαμβανόμενα, αυτή η αναλογία αυξάνεται σε 5,3x. Επιπλέον, η πώληση περίπου του 30% του χαρτοφυλακίου της στην Cerberus που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2024, βελτίωσε μέτρια τη θέση ρευστότητας της Intrum, αλλά αύξησε και τη μόχλευση ταμειακών ροών της βραχυπρόθεσμα και καθυστέρησε να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο μόχλευσης (καθαρή μόχλευση 3,5 x ή χαμηλότερα) έως το 2026, από το 2025.
Η Intrum εκτίθεται σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης καθώς το 31% του χρέους της είναι με κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ η μόχλευση είναι υψηλή. Το προσαρμοσμένο EBITDA/έξοδα τόκων έχει αποδυναμωθεί στο 3,2x στο τέλος του 2023.
«Η Intrum παραμένει η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων στην Ευρώπη με ισοδύναμο περίπου 190 δισεκ. ευρώ (σε πλασματική αξία) χρέος τρίτων στο τέλος του 2023 και καθαρή λογιστική αξία του δικού της χαρτοφυλακίου 3,2 δισεκ. ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης