Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Evercore: Υπάρχουν 4 «επικίνδυνες» τράπεζες στις ΗΠΑ – Μπορεί να αρχίσουν και το κραχ

Evercore: Υπάρχουν 4 «επικίνδυνες» τράπεζες στις ΗΠΑ – Μπορεί να αρχίσουν και το κραχ
Οι συνεχιζόμενες απώλειες στον εμπορικό τομέα μπορεί να αναγκάσουν τις τράπεζες σε κίνδυνο να αυξήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα
Τον Ιανουάριο, η New York Community Bancorp ανακοίνωσε σοβαρές απώλειες στα αποθεματικά δανείων για εμπορικά ακίνητα και, κατά συνέπεια, υπέστη πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 70%.
Λίγο αργότερα, οι οικονομικοί αναλυτές της Evercore ISI έκαναν ορισμένους περιορισμούς και διαπίστωσαν ότι αρκετές περιφερειακές τράπεζες έχουν αυξήσει την έκθεση σε εμπορικά δάνεια που θα πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εάν ο εμπορικός τομέας συνεχίσει να μαστίζεται:
-Cullen/Frost Bankers
-M&T Bank
-Synovus Financial
- Citizens Financial Group
Ο John Pancari της Evercore, ένας από τους αναλυτές που μελέτησε το θέμα, σημείωσε ότι αν και οι αθετήσεις δανείων (ή οι διαγραφές) δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που έφτασαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι συνεχιζόμενες απώλειες στον εμπορικό τομέα μπορεί να αναγκάσουν τις τράπεζες σε κίνδυνο να αυξήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα.
Με αυτά τα λόγια, η Pancari δεν πιστεύει απαραίτητα ότι αυτές οι τράπεζες κινδυνεύουν να αποτύχουν σε περίπτωση αύξησης των αθετήσεων εμπορικών δανείων.
«Αυτό είναι ένα ζήτημα κερδών για τις τράπεζες, παρά ζήτημα ρευστότητας ή κεφαλαίου», είπε ο Pancari.
Αυτά είναι καλά νέα για την οικονομία, επειδή ένα δεύτερο κύμα κλεισίματος περιφερειακών τραπεζών, όπως αυτό που εξάλειψε την First Republic Bank και πολλές άλλες το 2023, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών.
Ωστόσο, η ανάλυση της Evercore εξακολουθεί να έρχεται ως ανεπιθύμητη είδηση για τους μετόχους των τραπεζών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα ευρήματα της Evercore

Η Evercore διεξήγαγε την ανάλυσή της συγκρίνοντας το ύψος της πιθανής έκθεσης που είχαν οι περιφερειακές τράπεζες με το ύψος των αποθεματικών δανείων τους, το οποίο είναι ένα «ταμείο έκτακτης ανάγκης» που διατηρούν οι τράπεζες για να αντισταθμίσουν τις ζημίες σε περίπτωση τεράστιων αθετήσεων δανείων.
Η Cullen/Frost Bank του Τέξας μπήκε στη λίστα επειδή το 35% των δανείων της σχετίζεται με εμπορικά ακίνητα και τα αποθεματικά δανείων της είναι 1,45%.
Ένας σημαντικός παράγοντας προς όφελος της Cullen/Frost είναι ότι η μέση ταμειακή ροή δανείου ήταν 1,44 φορές μεγαλύτερη από τα έξοδα χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα δάνειά της αφορούν ακίνητα που παράγουν εισόδημα και ικανοποιούν τα χρέη τους.
Επόμενη στη λίστα είναι η Synovus Financial της Γεωργίας, η οποία συγκεντρώνει το 32% των δανείων της σε εμπορικά ακίνητα με αποθεματικά 1,09%.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Synovus είπε ότι η τράπεζα έχει λίγα προβληματικά δάνεια και έχει περιορίσει τον νέο εμπορικό δανεισμό.
Η Citizens Financial Group με έδρα το Ρόουντ Άιλαντ έχει το 19% της έκθεσης σε δάνεια σε εμπορικά ακίνητα και αποθεματικά 2,2%.
Η θέση της Citizens Financial Group προκαλεί ανησυχία, καθώς τα δάνεια γραφείων αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του δανειακού ανοίγματος του 19%.
Έχει επίσης αποθεματικό 10,2% για τα δάνεια γραφείων.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί η αγορά γραφείων είναι ίσως ο πιο προβληματικός τομέας στα εμπορικά ακίνητα.

Τι λένε οι τράπεζες για τα βιβλία δανείων τους;

Η M&T Bank of Buffalo της Νέα Υόρκη, έχει το 24% των συνολικών δανείων της σε εμπορικά ακίνητα και το 1,9% σε αποθεματικά.
Εάν η τράπεζα τεθεί σε δοκιμασία ακραίων καταστάσεων όπως αυτά που έκανε η Federal Reserve σε μεγάλες τράπεζες όπως η Wells Fargo μετά την κατάρρευση του 2008, τα αποθεματικά θα αντιστοιχούσαν στο 22% των ζημιών της M&T Bank.
Σε πρόσφατη επιστολή της προς τους μετόχους, η M&T σημείωσε ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εμπορικών δανείων της είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών και ο λόγος δανείου προς αξία ακινήτων ήταν 56%.
Στην πιο πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ο Διευθυντής Οικονομικών της M&T, Daryl Bible, δήλωσε: "Αισθανόμαστε πολύ καλά εκεί που βρίσκεται το αποθεματικό μας αυτή τη στιγμή.
Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν. Αλλά έχουμε κάνει μια πολύ λεπτομερή ανασκόπηση του τι πιστεύουμε ότι οι πιστώσεις υψηλού κινδύνου είναι στον χώρο (εμπορικά ακίνητα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης