Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit για Ελλάδα: Σε παρατεταμένη αστάθεια το πολιτικό σύστημα - Ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 1,7% το 2025

Unicredit για Ελλάδα: Σε παρατεταμένη αστάθεια το πολιτικό σύστημα - Ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 1,7% το 2025
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει σε αναβρασμό, αναφέρει η Unicredit
Μόλις μια λίγα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τελείωσε η ταινία τρόμου της αστάθειας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και φαίνεται πως οι διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει και πάλι να ανησυχούν…
Ειδικότερα, σε ανάλυση της ιταλικής Unicredit, που σημειωτέον κατέχει το 9,6% της Αlpha Bank, γίνεται λόγος για πολιτική αστάθεια.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «Global monetary policy approaches turning point», την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, «το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τελεί σε αναβρασμό μετά από μια ταραχώδη εσωτερική διαμάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω διαφωνιών μεταξύ μελών με τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασελάκη.
Στα τέλη του περασμένου έτους, μεγάλος αριθμός βουλευτών παραιτήθηκαν από το κόμμα και σχημάτισαν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία Νέα Αριστερά.
Από την ανάδειξη του κ. Κασσελάκη ως αρχηγού, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται όλο και περισσότερο προς την κεντροαριστερά, προσπαθώντας να καταλάβει ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, που παραδοσιακά κυριαρχούσε στο κεντροαριστερό περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η ιταλική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη το 2024 στο ύψος του 1,3%, έναντι ανάπτυξη 2% το 2023, και 1,7% το 2025.
Σύμφωνα με τον οίκο, το carryover effect από την περασμένη χρονιά (λόγω της χαμηλότερης του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο) θα αντισταθμίσει τη μεγέθυνση από την επιτάχυνση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) και τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI).
Ορισμένοι από τους παράγοντες που επιβάρυναν το ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους (απώλειες στη γεωργική δραστηριότητα που σχετίζονται με τις πλημμύρες, απότομη διόρθωση στις επενδύσεις σε κατοικίες και η επιβράδυνση στις δημόσιες επενδύσεις) είχαν προσωρινό χαρακτήρα… λέει η Unicredit.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα επιταχυνθεί το α’ εξάμηνο του 2024 και θα σταθεροποιηθεί το β’ εξάμηνο του έτους - τα πρόσφατα δεδομένα και τις επιχειρηματικές έρευνες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές αυτήν την άποψη.
Ο μεταποιητικός PMI σημείωσε βελτίωση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης των νέων παραγγελιών, που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021.
Ωστόσο, η έρευνα πρόσφατα «έδειξε» ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ από αυτή που υποδεικνύεται από τα πραγματικά στοιχεία.
Επιπλέον, κατά την ίδια περίοδο, οι τομεακές έρευνες της ΕΚ σταθεροποιήθηκαν, με τους δείκτες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.
Η χώρα έχει απορροφήσει πόρους της ΕΕ ιδιαίτερα γρήγορα μέχρι στιγμής, ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε IG (επενδυτική βαθμίδα) το περασμένο φθινόπωρο λειτούργησε ως καταλύτης για ισχυρές εισροές ΑΞΕ.
«Αναμένουμε ότι η ώθηση από αυτές τις εισροές χρήματος θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις τα επόμενα τρίμηνα.
Η ιδιωτική κατανάλωση πρόκειται να επεκταθεί με σταθερούς ρυθμούς, όπως έγινε το 2023, χάρη στην υγιή ανάπτυξη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή και η αγορά εργασίας, αν και επιβραδύνεται, παραμένει αρκετά ισχυρή» σημειώνει η Unicredit.

Τέλος, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο από 3,1% λόγω της έντονης πτώσης των τιμών της ενέργειας, η οποία ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα βάσης.
Ο ΔΤΚ είναι πιθανό να κινηθεί σε πτωτική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο σταδιακά λόγω των επίμονων τιμών των υπηρεσιών και των επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και των επιπτώσεων των αυξήσεων των μισθών.
Μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια).
1_628.JPG
2_453.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης