Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Moody's στις ελληνικές τράπεζες για τα DTC - Δύσκολη και η μείωση των NPEs

Προειδοποίηση Moody's στις ελληνικές τράπεζες για τα DTC - Δύσκολη και η μείωση των NPEs
Θετική, όμως, είναι η Moody's για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2023
Ένα… κομψό καμπανάκι για την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έκρουσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αν και εξήρε τις επιδόσεις κερδοφορίας του κλάδου το 2023, επέστησε την προσοχή για τα υψηλά επίπεδα DTC.
Όπως ανέφερε στη σημερινή της ανάλυση υπό τον τίτλο "High loan rates and low impairments drive Greek banks' strong earnings in 2023", που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Moody’s ανέφερε η συνολική ποιότητα του κεφαλαίου των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και των ενσώματων κοινών ιδίων κεφαλαίων εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον σημαντικό όγκο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) που είναι επιλέξιμες για μετατροπή DTC.
Αυτά τα DTC παραμένουν υψηλά σε περίπου 12,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το συνολικό κεφάλαιο CET1 των 23 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Κατά την Moody’s αυτά τα DTC αποτελούν χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαιο, αν και το υψηλό τους απόθεμα είναι κοινό χαρακτηριστικό για όλες τις κεφαλαιακές δομές των ελληνικών τραπεζών και αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο CET1 από την ΕΚΤ.
Συνεπώς, αναμένει ότι ο δείκτης ενσώματων κοινών μετοχών (TCE) που προτιμά η ίδια για αυτές τις τράπεζες το 2023 θα είναι χαμηλότερος (που κυμαίνεται περίπου από 100 έως 500 μονάδες βάσης) από τους αναφερόμενους δείκτες CET1, λόγω της προσαρμογής της για DTC και σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη μη επενδυτική βαθμολογία της Ελλάδας, εξηγεί.

1_630.JPG
Μειώνονται τα περιθώρια για τα προβληματικά δάνεια

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να μειώνονται κατά το 2023 καθώς και οι τέσσερις συστημικά σημαντικές ελληνικές τράπεζες έχουν αναφέρει χαμηλότερους μονοψήφιους δείκτες NPE.
Μέσω της ολοκλήρωσης των τιτλοποιήσεων NPE και του περιορισμένου σχηματισμού νέων NPEs, και οι τέσσερις τράπεζες μείωσαν δραστικά τους δείκτες NPE τους σε σταθμισμένο μέσο όρο 4,1% στο τέλος του έτους 2023, από 6,2% το 2022 και την κορύφωση 49% το 2016.
Έτσι, πλησιάζουν σταδιακά το μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που ήταν 2,3% τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η κάλυψη των προβλέψεων έχει επίσης βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την ορισμένη χρήση τέτοιων προβλέψεων μέσω της εκφόρτωσης NPEs από τους ισολογισμούς.
Η μέση κάλυψη προβλέψεων για τις τέσσερις τράπεζες έχει αυξηθεί σε περίπου 70% το 2023 από 65% το 2022.
Αν και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω μείωση στους δείκτες NPE τους - είτε μέσω ορισμένων υπολειπόμενων συναλλαγών μικρών NPE μέσω του ανανεωμένου συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Hercules III) ή μέσω αποκαταστάσεων/θεραπειών δανείων - η Moody's πιστεύει ότι θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν οποιεσδήποτε σημαντικές μειώσεις NPE το 2024.
Αναμένει επίσης κάποιο νέο οργανικό σχηματισμό NPE από πιο ευάλωτους δανειολήπτες (κυρίως νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), δεδομένου των υψηλών επιτοκίων που θα ασκήσουν πίεση στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Ταυτόχρονα, οι πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι για τους ευάλωτους δανειολήπτες είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και τα νέα δάνεια που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF), το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνει τις επιδόσεις δανείων των τραπεζών.
2_454.JPG

Βελτίωση της κερδοφορίας το 2023, υποστηριζόμενη κυρίως από τα υψηλά καθαρά έσοδα από τόκους

Τα συνδυασμένα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατέγραψαν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης 51% το 2023, τάση που η Moody's αναμένει να επιβραδυνθεί φέτος.
Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων αλλά και στην υψηλότερη απόδοση των δανείων, που στηρίζουν τα βασικά κέρδη τους το 2023.
Ενδεικτικά, τα αναφερόμενα βασικά λειτουργικά έσοδα των τεσσάρων τραπεζών (ΝΙΙ συν καθαρά έσοδα από προμήθειες) αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% το 2023 και τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων (συμπεριλαμβανομένων των κερδών από συναλλαγές και άλλων εσόδων) αυξήθηκαν κατά περίπου 74%, υποστηριζόμενα από αυξημένα έσοδα από προμήθειες και συγκρατημένα λειτουργικά έξοδα.
Τα αυξανόμενα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η συγκράτηση του κόστους με τη μορφή κλεισίματος καταστημάτων και εθελούσιας εξόδου του προσωπικού και οι χαμηλότερες χρεώσεις προβλέψεων για ζημίες δανείων στήριξαν την ισχυρή οικονομική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2023.
Τα εγγεγραμμένα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες ήταν υψηλότερα από τον μέσο όρο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες του 1,56% τον Σεπτέμβριο του 2023, κυρίως λόγω του ισχυρού και φθηνού franchise καταθέσεων πελατών των πρώην τραπεζών.
Ταυτόχρονα, τα κατώτατα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους μειώθηκαν οριακά το 2023, κυρίως λόγω των μη επαναλαμβανόμενων κερδών το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης