Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οριακή υποχώρηση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2024

Fitch: Οριακή υποχώρηση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2024
Έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Οριακή υποχώρηση στην κερδοφορία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένει για το 2024 η Fitch Ratings, επικαλούμενη τα υψηλότερα κόστη απομείωσης δανείων (LIC).
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, οι περισσότερες από τις 20 μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις το 2023 λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της καλής απόδοσης ως προς την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.
Ωστόσο, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) ορισμένων τραπεζών υποχώρησαν ή μειώθηκαν οριακά το 4ο τρίμηνο του 2023, λόγω της βραδύτερης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων και των ακριβότερων καταθέσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα LIC αυξήθηκαν εν αναμονή της υποβάθμισης της ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (CRE).
«Αναμένουμε ότι οι λόγοι λειτουργικού κέρδους/σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% το 2024 (2023: 2,7%), υποστηριζόμενοι από ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους (NII), καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι σταδιακές.
Ωστόσο, οι τροχιές κερδοφορίας θα διαφέρουν μεταξύ των τραπεζών, αντανακλώντας τη διαφορετική δυναμική του ισολογισμού, τα επιτόκια μετακύλισης καταθέσεων και τις στρατηγικές αντιστάθμισης επιτοκίων.
Σε αγορές με δάνεια κυρίως με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα περιθώρια είναι επίσης πιθανό να μειωθούν ελαφρώς εκτός εάν αυξηθούν οι όγκοι και τα επιτόκια παραμείνουν σταθερά.
Οι γαλλικές τράπεζες παρουσίασαν χαμηλή απόδοση το 2023, με τα NIM να πέφτουν κάτω από το 1%. Ωστόσο, τα NIM θα ανακάμψουν προς τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων ανατιμώνται, φθάνοντας το 1,1%-1,2% το 2024.
Αναμένουμε μέτρια επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων το 2024, λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και των πιστωτικών απωλειών στα εμπορικά ακίνητα.
Η έκθεση στον κλάδο CRE των 20 τραπεζών είναι περίπου το 75% του δείκτη CET 1, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να απορροφούν τις πιστωτικές απώλειες CRE», σχολιάζει η Fitch.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-27_180421.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης