Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Zoltan Pozsar: Το Bretton Woods III συμβαίνει ήδη – Μια νέα παγκόσμια νομισματική τάξη είναι στα σπάργανα

Zoltan Pozsar: Το Bretton Woods III συμβαίνει ήδη – Μια νέα παγκόσμια νομισματική τάξη είναι στα σπάργανα
Το Breton Woods III συμβαίνει ήδη… λέει ο οικονομικός αναλυτής Zoltan Pozsar
Όπως φαίνεται, ο γνωστός αναλυτής Zoltan Pozsar έχει επιφορτιστεί να εξηγήσει στο επενδυτικό κοινό το μήνυμα που εξέπεμψε η Federal Reserve, με την ελπίδα να τον ακούσει.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της και στον βαθμό που αυτή η προσέγγιση αποδειχθεί επιτυχής η διαρθρωτική αστάθεια αναμένεται να περιοριστεί στο ελάχιστο.
Στο βαθμό που δεν… τότε αναγκαστικά το QE, ήτοι η ποσοτική χαλάρωση που θα ακολουθήσει, θα είναι άπειρο.
Το οικονομικό και βιομηχανικό έργο για το οποίο ο Zoltan Pozsar μιλά τόσο εκτενώς είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ.
Δυστυχώς, όμως, οι αιρετοί αξιωματούχοι δεν νοιάζονται για τους μαραθώνιους όταν πρέπει να τρέξουν για τις επόμενες εκλογές.
Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ήδη σπριντάρουν έχοντας το βλέμμα στις επόμενες δουλειές τους.
Για αυτό τον λόγο, λέει ο Zoltan, «είμαστε δύσπιστοι πως η αμερικανική οικονομία εντέλει πρέπει να πάρει τα φάρμακά της, αφ’ ης στιγμής οι ίδιοι γιατροί της την έχουν αρρωστήσει».

Παρέμβαση

O γνωστός αναλυτής προσπαθεί να αποδείξει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει πιο αυστηρή για να αντισταθμίσει την επερχόμενη δημοσιονομική χαλάρωση και τις επενδύσεις στο εσωτερικό.
Αυτό σημαίνει πληθωρισμός χωρίς δωρεάν χρήματα.
Η τελευταία παρέμβασή του περιλαμβάνει διάφορες έννοιες που σχετίζονται με την κατανόηση και την αντιμετώπιση του διχασμένου κόσμου στον οποίο ζούμε.
«Οι πόλεμοι δεν μπορούν να γίνουν με αλυσίδες εφοδιασμού που διασχίζουν έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου η παραγωγή γίνεται σε μακρινά, μικρά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από όπου μπορούν να μεταφερθούν τσιπ μόνο εάν οι εναέριοι χώροι και τα στενά παραμείνουν ανοιχτά…
Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν μόνο σε καιρό ειρήνης, αλλά όχι όταν ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο - είτε είναι ένας θερμός πόλεμος είτε ένας οικονομικός πόλεμος.
Ο κόσμος του χαμηλού πληθωρισμού είχε τρεις πυλώνες: φθηνό εργατικό δυναμικό με κύρια πηγή τους μετανάστες -που διατηρούσε τους ονομαστικούς μισθούς στάσιμους-, φθηνά κινεζικά αγαθά, που αύξαναν τους πραγματικούς μισθούς εν μέσω στασιμότητας των ονομαστικών μισθών, και φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο που τροφοδοτούσε τη γερμανική βιομηχανία και ευρύτερα την Ευρώπη.
Σε αυτή την “τριάδα” υπήρξαν σιωπηρά δύο γιγαντιαία γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά μπλοκ: ο Niall Ferguson ονόμασε το πρώτο Chimerica.
Το άλλο θα το ονομάσω Eurussia.
Και τα δύο συνδικάτα συνιστούσαν ένα ουράνιο ταίριασμα: η ΕΕ πλήρωνε ευρώ για φθηνό ρωσικό αέριο, οι ΗΠΑ έδιναν δολάρια για φθηνές κινεζικές εισαγωγές και η Ρωσία και η Κίνα ανακύκλωναν υπεύθυνα τα κέρδη τους στους G7» αναφέρει ο Zoltan Pozsar.
Όλες οι πλευρές είχαν τόσο εμπορικές όσο και οικονομικές σχέσεις, και όπως λέει η παλιά σοφή παροιμία, “αν κάνουμε εμπόριο, όλοι ωφελούνται και έτσι δεν θα πολεμήσουμε”.
Αλλά όπως σε κάθε γάμο, αυτό ισχύει μόνο αν υπάρχει αρμονία.
Η αρμονία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και οι περιστασιακές διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει εμπιστοσύνη.
Αλλά όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, όλα χάνονται…
Στη συνέχεια, συνδυάζει ιστορικές αναφορές από την οικονομία, την ποπ κουλτούρα και πολλά άλλα σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως αποστολή εκπαίδευσης των αναγνωστών ώστε να είναι έτοιμοι για όσα θα έρθουν.

Νομισματικό συμπέρασμα

Ως γνωστόν, οι αγορές έχουν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο κυνήγι ειδήσεων που αφορά τις επιτοκιακές περικοπές.
Επίσης επιθυμούν η νομισματική πολιτική να γίνει διευκολυντική.
Πολλές φορές έχουμε πει ότι έρχεται αυτή η πολιτική:
Ο πληθωρισμός θα ενταθεί λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής, τόσο από τις συνεχιζόμενες εξωτερικές δυνάμεις όσο και από τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Η νομισματική πολιτική της Fed θα προσπαθεί στο εξής να μετριάζει αυτόν τον πληθωρισμό.
«Η έλλειψη ευαισθησίας στα επιτόκια σημαίνει ότι η λίστα υποχρεώσεων θα πρέπει να εκτελεστεί ανεξάρτητα από το αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% ή στο 7%» λέει ο οικονομολόγος, προσθέτοντας: «Η κατάσταση έχει ως εξής: Είναι σαν να λέει κάποιος ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ανοικοδόμηση ανεξάρτητα από το κόστος και ότι τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλότερα για πολύ περισσότερο. Συνήθισε το».

Ώρα για Ανοικοδόμηση

Από τις αλυσίδες εφοδιασμού, στη νομισματική πολιτική, στη βιομηχανία.
Από τις Goldilocks οικονομίες μέχρι τους αποπληθωριστικούς και τις τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν τα πράγματα φθηνότερα… Όλα έχουν συμβεί… μας λέει για άλλη μια φορά ο Zoltan.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας άγνωστος, πολύ παλαιότερος μερκαντιλιστικός κόσμος.
Αλλά πρόκειται για έναν κόσμο στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να αριστεύουμε.
Αυτό το περιβάλλον εδώ συνιστά ορισμένα πράγματα στους επενδυτές.
Και ελπίζουμε ότι θα είναι έτσι… …Και αν ναι, οποιοσδήποτε επενδυτής θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η λίστα υποχρεώσεων είναι: (1) έντασης εμπορευμάτων (2) έντασης κεφαλαίου (3) μη ευαίσθητη σε επιτόκια (4) μη επενδυτική για την Ανατολή» συνεχίζει ο διακεκριμένος οικονομικός αναλυτής και κλείνει: «…γι' αυτό θα πρέπει να αναμένουμε ένα Bretton Woods III, είναι γραφτό.
Συμβαίνει ήδη».
Αλλά πότε θα ανέβει ο Χρυσός αν όλα αυτά είναι αλήθεια, Zoltan;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης