Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το φιλόδοξο πέταγμα του Δράκου - Μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο η Κίνα μέχρι το 2035

Το φιλόδοξο πέταγμα του Δράκου - Μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο η Κίνα μέχρι το 2035
Ο ρυθμός μεγέθυνσης της Κίνας θα ξεπεράσει αυτόν των ΗΠΑ και της ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους, και η Κίνα θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης
Μια έκθεση πολυεθνικού think tank, συμπεριλαμβανομένων μελετητών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κίνας πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ γύρω στο 2035, καθιστώντας το Πεκίνο τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Μάλιστα, η τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης υποδηλώνουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας θα οδηγήσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία προς τα εμπρός.
Η έκθεση τόνισε επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει να βασιστεί σε μια πολυδιάστατη οικονομική στρατηγική για να καθορίσει το όραμά της για το 2035.
Αυτό συνεπάγεται σταδιακή επίτευξη υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και ενθάρρυνση της καλλιέργειας και ανάπτυξης νέων παραγωγικών δυνάμεων υψηλής ποιότητας.
Η φιλόδοξη εκτίμηση ήταν ένα από τα 10 οράματα που σκιαγραφήθηκαν για την Κίνα του 2035 σε μια κοινή ερευνητική έκθεση πολυεθνικών think tanks, η οποία περιλάμβανε το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών Chongyang στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια διεθνούς συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/4.

Όραμα της Κίνας η επικράτηση έναντι των ΗΠΑ

Το κινεζικό όραμα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η συνεχής ανατίμηση του γιουάν, η αυξημένη διεθνοποίησή του και η μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική για το γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, όπως περιγράφεται στην έκθεση.
Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι έτοιμες να γίνουν ο πυρήνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής τους να διπλασιάζουν ενδεχομένως το παγκόσμιο ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία.
Επισημάινεται ότι η Κίνα έχει θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5% για το 2024, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ορισμένων διεθνών ιδρυμάτων.
Επ' αυτού, ο John Ross, ανώτερος συνεργάτης στο Chongyang Institute for Financial Studies, τόνισε στους Global Times ότι η επένδυτική στρατηγική της Κίνας είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική από αυτή των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι εάν η Κίνα επενδύει περίπου το 40% του ΑΕΠ της, τότε η αύξηση του ΑΕΠ της θα φτάσει το 5%.



Αυτό υποδηλώνει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της Κίνας θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό αυτόν των ΗΠΑ και της ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους, κι έτσι, το Πεκίνο θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, όπως ήταν άλλωστε και τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Τέλος, η έκθεση ανέδειξε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Κίνας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υψηλής ποιότητας τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας αυτές τις επιτυχίες στην αρχή της πολυδιάστατης τακτικής της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης