Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η Κίνα θα ξεπεράσει την Αμερική - «Ψηφιακά δίδυμα», πυρηνική σύντηξη, νέα βιομηχανική επανάσταση

Πώς η Κίνα θα ξεπεράσει την Αμερική - «Ψηφιακά δίδυμα», πυρηνική σύντηξη, νέα βιομηχανική επανάσταση
«Αυτό που πραγματικά θέλει να είναι η Κίνα είναι ο ηγέτης της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης» λέει η Tilly Zhang της Gavekal Dragonomics
Το 2024, ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Heilongjiang, στα βορειοανατολικά της χώρας.
Μέρος της βιομηχανικής ζώνης, η επαρχία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που πλήττουν την κινεζική οικονομία.
Το ποσοστό γεννήσεων είναι το χαμηλότερο στη χώρα, οι τιμές των κατοικιών πέφτουν, το ΑΕΠ της επαρχίας αυξήθηκε μόλις κατά 2,6% το 2023…
Και το χειρότερο; Το ονομαστικό ΑΕΠ, πριν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό, μόλις και μετά βίας αυξήθηκε, υποδηλώνοντας ότι η επαρχία τελεί υπό βαθύ αποπληθωρισμό.
Αλλά μη φοβάστε…Ο Xi έχει σχέδιο. Κατά την επίσκεψή του, προέτρεψε το ακροατήριό του να καλλιεργήσει «νέες παραγωγικές δυνάμεις».
Αυτή η φράση έχει εμφανιστεί από τότε πολλές φορές σε κρατικές εφημερίδες και σε επίσημες συγκεντρώσεις.
Επισημάνθηκε στις «δύο συνόδους» του περασμένου μήνα, στις ετήσιες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου της Κίνας και του συμβουλευτικού οργάνου.
Στον πρόλογο ενός βιβλίου για το θέμα, ο Wang Xianqing από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου παρομοιάζει τον όρο με «μεταρρύθμιση και άνοιγμα», τη φόρμουλα που περιελάμβανε τον εναγκαλισμό της Κίνας από τις δυνάμεις της αγοράς μετά το 1978.
Αυτές οι λέξεις «λάμπουν» ακόμη και σήμερα, έγραψε, υπονοώντας ότι οι «νέες παραγωγικές δυνάμεις» θα έχουν παρόμοια δύναμη.
Τι σημαίνουν αυτές οι λαμπερές λέξεις; Κινέζοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας.
Για πολλά χρόνια οι παραγωγικές της δυνάμεις κινητοποιούνταν από την εργασία και τη συσσώρευση κεφαλαίου.
Το εργατικό δυναμικό της χώρας αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια άτομα από το 1996 έως το 2015.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Παραγωγικότητας της Ασίας, μια δεξαμενή σκέψης, το απόθεμα κεφαλαίων της αυξήθηκε από 258% του ΑΕΠ το 2001 σε 349% δύο δεκαετίες αργότερα.
Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-09, μεγάλο μέρος αυτής της συσσώρευσης κεφαλαίου πήρε τη μορφή νέας ιδιοκτησίας και υποδομών.
Το εργατικό δυναμικό της Κίνας τώρα συρρικνώνεται και η ζήτηση για ακίνητα έχει υποχωρήσει: λιγότεροι άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις της Κίνας, τα κέρδη στην ακίνητη περιουσία δεν είναι πλέον εξασφαλισμένα και οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών διστάζουν να αγοράσουν διαμερίσματα υπό τον φόβο ότι οι developer θα ξεμείνουν από μετρητά πριν το πέρας της κατασκευής.
Η ύφεση στην αγορά των ακινήτων έχει βλάψει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και έχει στερήσει από τις τοπικές κυβερνήσεις σημαντικά έσοδα από πωλήσεις γης.
Επίσης, αφ’ ης στιγμής η Κίνα εγκατέλειψε τους αυστηρούς ελέγχους για την Covid-19, η οικονομική ανάκαμψη ήταν σιωπηλή και άνιση.
Οι δαπάνες δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να αξιοποιηθούν πλήρως οι υπάρχουσες παραγωγικές δυνάμεις της Κίνας.
Κατά συνέπεια, ο αποπληθωρισμός συνεχίστηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Στο στάδιο ανάπτυξης, οι οικονομίες συνήθως στρέφονται προς τις υπηρεσίες.
Αλλά η καρδιά της κυβέρνησης βρίσκεται αλλού.
Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για τα κινεζικά προϊόντα: από χειρουργικές μάσκες έως ποδήλατα γυμναστικής.
Οι έλεγχοι των εξαγωγών της Αμερικής στις «τεχνολογίες σημείων πνιγμού» δημιούργησαν επίσης την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις: από μηχανήματα λιθογραφίας έως ανοξείδωτο χάλυβα.
Το 14ο πενταετές πρόγραμμα της Κίνας, το οποίο εκτείνεται στο 2021-25, προβλέπει διατήρηση του ποσοστού της μεταποίησης, το οποίο είχε μειωθεί από σχεδόν 33% το 2006 σε λίγο περισσότερο από ένα 25% το 2020.
Στην προσπάθειά της για ένα εξελιγμένο, αλλά αυτόνομο, σύστημα παραγωγής, η Κίνα έχει από καιρό αναπτύξει ποικιλία βοηθητικών πολιτικών.
Το Υπουργείο Παιδείας του, για παράδειγμα, ενέκρινε πρόσφατα μια νέα επένδυση στην επιστήμη και τη μηχανική ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης, οι δαπάνες της Κίνας για πιο σαφείς βιομηχανικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων, των φορολογικών ελαφρύνσεων και της φθηνής πίστωσης, ανήλθαν στο 1,7% του ΑΕΠ το 2019 - περισσότερο από τρεις φορές το ποσοστό που δαπανά η Αμερική .
«Αυτό που πραγματικά θέλει να είναι η Κίνα είναι ο ηγέτης της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης» λέει η Tilly Zhang της Gavekal Dragonomics, μιας συμβουλευτικής εταιρείας.
Αυτός είναι ένας στόχος που θα απαιτήσει αναβάθμιση στις παραδοσιακές βιομηχανίες, σπάσιμο των ξένων δεσμών που προκαλούν ασφυξία και χάραξη νέας πορείας σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες του αύριο.
Παρότι οι φιλοδοξίες της κεντρικής κυβέρνησης είναι ανησυχητικά εντυπωσιακές, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη βοήθεια των τοπικών κυβερνήσεων, που παρουσιάζουν σπάνη μετρητών και επιχειρηματιών.
Ως εκ τούτου, το νέο αφήγημα μπορεί να προκαλέσει μια επιζήμια υπερμετρωπία-μακρομετρία που θα τυφλώσει την ηγεσία ειδικά απέναντι σε πιο άμεσες οικονομικές ανησυχίες.

Η κουκουβάγια ανοίγει τα φτερά της

Στον Barry Naughton του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος ομολογεί ότι διάβασε λίγο Hegel στα νεανικά του χρόνια, η φράση «νέες παραγωγικές δυνάμεις» προκαλεί τη «διαλεκτική» ιδέα ότι μια συσσώρευση ποσοτικών αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε ποιοτική διακοπή ή ξαφνικό άλμα, όπως όταν η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας μετατρέπει το νερό σε ατμό.
Ο Μαρξ, εν τω μεταξύ, σημείωνε ότι, όταν οι νέες παραγωγικές δυνάμεις προσδώσουν επαρκή βαρύτητα στην οικονομία, μπορούν να ξαναφέρουν την κοινωνική τάξη:
Οι νέες παραγωγικές δυνάμεις, λοιπόν, μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση.
Αλλά παρουσιάζοντας την ιδέα, ο Xi είπε ότι η δοκιμή για νέες παραγωγικές δυνάμεις θα είναι οι βελτιώσεις στη «συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών», ένας όρος που δεν αφαιρείται από τον Μαρξ, αλλά από την κυρίαρχη οικονομία.
Έχει να κάνει σε αυξήσεις της παραγωγής που δεν μπορούν να αποδοθούν σε μετρήσιμες εισροές, όπως κεφάλαιο, εργασία και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Στην ανάμειξη μαρξιστικών και νεοκλασικών εννοιών, οι νέες παραγωγικές δυνάμεις είναι ένα «παράξενο υβριδικό θηρίο» λέει ο κ. Naughton.
Σύμφωνα με τον Xi, οι νέες παραγωγικές δυνάμεις θα ρέουν από την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην παραγωγή.
Η φράση είναι ένα μήνυμα ότι η τεχνολογική ώθηση της Κίνας θα πρέπει να είναι ακόμη πιο φιλόδοξη από ό,τι είναι και πιο στενά ενσωματωμένη στην οικονομική παραγωγή.
Οι ηγέτες της Κίνας έχουν υποσχεθεί μια προσπάθεια «όλου του έθνους» για την ενίσχυση της τεχνολογικής αυτάρκειας.
Ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης, που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο, αύξησε τις δαπάνες για την επιστήμη και την τεχνολογία κατά 10%, σε 371 δισεκατομμύρια γιουάν (50 δισεκατομμύρια δολάρια), τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από οποιοδήποτε τμήμα. Λιτή καινοτομία, αυτό δεν είναι.
Ούτε είναι η πρώτη δοκιμασία της Κίνας για το πρόβλημα.
Το 2006 σε 15ετές πρόγραμμα τέθηκαν οι εθνικοί στόχοι για την αύξηση των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), τη μείωση της εξάρτησης από την ξένη τεχνολογία και την αύξηση της συμβολής της τεχνολογίας στην ανάπτυξη.
Προσδιόρισε επίσης 16 «μεγαέργα», όπως η κατασκευή του μεγάλου επιβατικού αεροσκάφους της Κίνας και η προσγείωση ενός καθετήρα στο φεγγάρι.
Αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό απόπειρες αναπαραγωγής των υπαρχουσών τεχνολογιών.
Το 2010, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Κίνα άλλαξε ρότα, προσφέροντας βαριά κεφάλαια της σε μια ποικιλία «στρατηγικών αναδυόμενων βιομηχανιών», συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων (EVS) – πολλά από τα οποία εξακολουθούσαν να είναι σε εμβρυϊκό επίπεδο.
Έξι χρόνια αργότερα, η Κίνα άλλαξε ξανά έμφαση.
Η «στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στην καινοτομία» εξέφραζε την πίστη ότι ο κόσμος βρισκόταν στη μέση μιας άλλης βιομηχανικής επανάστασης.
Η πρόοδος στις ψηφιακές τεχνολογίες, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, τις πράσινες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη (ai) υπόσχονταν καινοτομίες σε όλες τις περιοχές της οικονομίας.
Αντί να επιλέξει διάφορες αναδυόμενες βιομηχανίες, η νέα στρατηγική της χώρας του δράκου έδωσε έμφαση σε αυτό το σύμπλεγμα τεχνολογιών που ενισχύονται αμοιβαία.
Η Κίνα είχε στόχο να γίνει «παγκόσμια δύναμη» στην καινοτομία μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα.
Μέχρι το 2020 ξόδευε σχεδόν 2,9 τρισεκατομμύρια γιουάν (2,8% του ΑΕΠ) στην επιστήμη και την τεχνολογία, σύμφωνα με την Rhodium Group, μια εταιρεία συμβούλων.
Η συνεισφορά της κυβέρνησης ξεπέρασε το 60% - εάν περιληφθούν γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Περίπου το 60% εισέρρευσε σε εταιρείες και το υπόλοιπο σε ερευνητικά ιδρύματα.
Ο κ. Naughton χαρακτήρισε τη στρατηγική καινοτομίας της Κίνας «τη μεγαλύτερη ενιαία δέσμευση κρατικών πόρων σε έναν στόχο βιομηχανικής πολιτικής στην ιστορία».
Τι έχει να επιδείξει η χώρα γι' αυτό;
Τα αποτελέσματα ήταν μέχρι στιγμής καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει οποιαδήποτε χώρα μεσαίου εισοδήματος.
Αλλά δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο θα ήλπιζαν οι ηγέτες της Κίνας.
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το fintech, τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Κίνα βρίσκεται κοντά στα τεχνολογικά σύνορα.
Η επιτυχία στα evs (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) βοήθησε την Κίνα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο.
Σε μια λίστα με 64 «κρίσιμες» τεχνολογίες που εντόπισε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Πολιτικής Έρευνας, μια δεξαμενή σκέψης, η Κίνα ηγείται στον κόσμο σε όλες εκτός από 11, με βάση το μερίδιό της στα έγγραφα με τη μεγαλύτερη επιρροή στους τομείς. Η χώρα είναι νούμερο ένα στις επικοινωνίες 5g και 6g, καθώς και στη βιοκατασκευή, τη νανοβιομηχανία και την κατασκευή προσθέτων.
Είναι επίσης μπροστά σε drones, ραντάρ, ρομποτική και σόναρ, καθώς και μετακβαντική κρυπτογραφία.

Θερμότης

Επίσης, η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά μέτρα που έχουν να κάνουν με το «οικοσύστημα» καινοτομίας.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας, ο οποίος δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, συνδυάζει περίπου 80 δείκτες, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη υποδομές, κανονισμούς και συνθήκες αγοράς, καθώς και ερευνητική προσπάθεια, βραβεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πλήθος αναφορών.
Ωστόσο, μια χώρα με το ΑΕΠ της Κίνας ανά άτομο θα περίμενε να βρίσκεται στη δεκαετία του '60.
Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των επιτευγμάτων είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί.
Ο κατάλογος της Κίνας με τις «στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες» συνεχίζει να εξελίσσεται από την εισαγωγή του το 2010, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση της προόδου.
Δύο μέλη του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας εξέφρασαν τη λύπη τους ότι τα κριτήρια συμπερίληψης, ειδικά σε επίπεδο προϊόντων, είναι «ασαφή».
Πώς να μάθετε εάν ένας λέβητας μετράει ως «εξοικονόμηση ενέργειας» ή ένα σύνθετο υλικό μετράει ως «υψηλής απόδοσης»;
Ωστόσο, οι στατιστικολόγοι εκτιμούν ότι οι στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες αντιπροσώπευαν το 13,4% του ΑΕΠ το 2021, από 7,6% το 2014, αλλά κάτω από τον αρχικό στόχο για το 2020 του 15%.
Συγκριτικά, η προστιθέμενη αξία από την κατασκευή ακινήτων και τις υπηρεσίες (αγνοώντας τις ανάντη συνδέσεις με τη βιομηχανία χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος και άλλες παρόμοιες βιομηχανίες) ήταν περίπου 12%.
Αν και αυτά τα κέρδη είναι εντυπωσιακά, οι ηγέτες της Κίνας δεν είναι ικανοποιημένοι.
Ανησυχούν για τα τεχνολογικά εμπάργκο της Αμερικής όσο και για τους πρόσφατους τεχνολογικούς θριάμβους της.
Οι σαρωτικοί έλεγχοι των εξαγωγών στην πώληση τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ αποκάλυψαν την εξάρτηση της Κίνας από ξένες εταιρείες.
Η πρόοδος της Αμερικής στο Ai έχουν επίσης προκαλέσει προβληματισμό.
Το ai ήταν ένας κλάδος στον οποίο η Κίνα πίστευε ότι είχε πλεονέκτημα.
Οι ηγέτες της χώρας συγκλονίστηκαν από το λανσάρισμα του Chatgpt, ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε από την Openai.
Αλλά η πρόοδος της Κίνας έχει πληγεί από τους ίδιους τους ηγέτες της, που κυνήγησαν πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, κατηγορώντας τις για κακή διαχείριση δεδομένων, παρεμπόδιση του ανταγωνισμού και εκμετάλλευση εργαζομένων.
Αυτή η ρυθμιστική καταιγίδα στόχευε εταιρείες «πλατφόρμας», όπως η Alibaba και η Meituan, αντί για προηγμένους κατασκευαστές ή άλλες εταιρείες «σκληρής τεχνολογίας».
Ωστόσο, η ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών ήταν δύσκολο να περιοριστεί.
Οι μη ευνοημένες εταιρείες πλατφόρμας, με τα τεράστια πλήθη δεδομένων τους, είναι επίσης κορυφαίοι επενδυτές σε πολλές τεχνολογίες αιχμής, όπως το ai, που οι ηγέτες της Κίνας επιθυμούν να προωθήσουν.
Οι μεγάλες εταιρείες Διαδικτύου της χώρας μείωσαν τις δαπάνες τους για έρευνα και ανάπτυξη κατά σχεδόν 7% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Rhodium.
Η αύξηση της παραγωγικότητας των συνολικών συντελεστών -η δοκιμασία που προτιμά ο Xi για τη νέα παραγωγική δύναμη- έχει επίσης επιβραδυνθεί.
Το τεχνολογικό πρόγραμμα της Κίνας που εισήχθη το 2006 υπονοούσε ότι η συμβολή της στην ανάπτυξη θα πρέπει να ανέλθει στο 60%.
Αντίθετα, έχει πέσει σε κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Louis Kuijs της s&p Global Ratings, ενός οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Κίνα υποφέρει έτσι από τη δική της εκδοχή του «παραδόξου Solow»: μπορείτε να δείτε μια νέα τεχνολογική εποχή παντού εκτός από τις στατιστικές παραγωγικότητας.
Αυτές οι οπισθοδρομήσεις και οι ελλείψεις μπορεί να εξηγήσουν την αντιληπτή ανάγκη για ένα νέο αφήγημα που θα ταρακουνήσει τα πράγματα.
Η καινοτομία φαίνεται τώρα χωρισμένη στα τρία: Η Κίνα είναι αποφασισμένη να αναπαράγει τεχνολογίες «πνιγμού» που ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να αρνηθεί.
Δεύτερος στόχος είναι η εφεύρεση τεχνολογιών που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει ακόμη δημιουργήσει.
Τον Ιανουάριο το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, μαζί με έξι άλλα υπουργεία, εξέδωσε μια λίστα με «μελλοντικές βιομηχανίες», πολλές από τις οποίες είναι ακόμη πιο πρωτοποριακές από τις στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες του παρελθόντος.
Περιλαμβάνουν φωτονικούς υπολογιστές, διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, πυρηνική σύντηξη και ψηφιακά δίδυμα - ψηφιακά προσομοιώματα ασθενών που οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν για ασθένειες που μπορεί να προκύψουν στην πραγματική ζωή.
Η κυβέρνηση της Κίνας ενθαρρύνει τα εργαστήρια και τα ερευνητικά ινστιτούτα να κατευθύνουν περισσότερα από τα μισά χρήματα της βασικής έρευνας σε επιστήμονες κάτω των 35 ετών, πιστεύοντας ότι είναι πιθανό να κάνουν τις ανακαλύψεις που χρειάζεται η χώρα.
Αυτές οι σεληνιακές λήψεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια ανοησία που δεν μπορεί να αντέξει η Κίνα - μια απόσπαση της προσοχής από την επίμονη επιδίωξη της αυτοδυναμίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Zhang του Gavekal, οι ηγέτες της Κίνας ελπίζουν ότι οι φουτουριστικές βιομηχανίες θα συμβάλουν στην τεχνολογική κυριαρχία της χώρας δίνοντάς της «διαπραγματευτικά χαρτιά» στις μάχες που έρχονται.
Εάν η Αμερική διακόψει την πρόσβαση της Κίνας σε μια ζωτικής σημασίας εισροή, η Κίνα θα ανταποκριθεί αναλόγως.

Στροφή

Οι Κινέζοι σχολιαστές συχνά μιλούν για «προσπέραση στην καμπύλη».
Η επιτυχία της Κίνας στο evs καταδεικνύει ότι μερικές φορές μπορεί να είναι ευκολότερο να σημειωθεί πρόοδος σε τομείς που δεν καταλαμβάνονται από καλά εδραιωμένους φορείς.
Σύμφωνα με τον Jie Mao του Πανεπιστημίου Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο Πεκίνο και τους συν-συγγραφείς του, οι πολιτικές επιστήμης και τεχνολογίας της Κίνας από το 2000 έως το 2012 ενίσχυσαν περισσότερο την παραγωγικότητα σε βιομηχανίες που ζυμώνονται, παρά σε βιομηχανίες που είχαν ωριμάσει είτε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Ο Μάο Τσε Τουνγκ πίστευε στην κατάληψη της υπαίθρου πριν τις πόλεις.
Με τον ίδιο τρόπο, η Κίνα μπορεί να βαδίσει σε πιο παρθένες περιοχές τεχνολογικής ανακάλυψης, όπου οι εδραιωμένοι αντίπαλοί της έχουν μικρότερο πλεονέκτημα.
Ένας τρίτος στόχος είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων βιομηχανιών.
«Ακόμη και η πιο παραδοσιακή γεωργία μπορεί να δημιουργήσει νέες παραγωγικές δυνάμεις», υποστήριξε ο Wang Yong του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, εφόσον χρησιμοποιεί επαναστατικές τεχνολογίες.
Η επιδίωξη αυτών των στόχων θα είναι ακριβή.
Ένα μάθημα των τελευταίων δέκα με δεκαπέντε ετών είναι ότι μεγάλες ποσότητες χρημάτων δεν μπορούν να εγγυηθούν έναν εγελιανό μετασχηματισμό της παραγωγής. Αλλά η έλλειψη δαπανών σίγουρα θα αποκλείσει κάτι τέτοιο.
Ακόμη, πρέπει να ανησυχεί τους ηγέτες της Κίνας ότι οι προϋπολογισμοί των τοπικών κυβερνήσεων είναι τεντωμένοι.
Στο παρελθόν, πολλά από τα χρήματα για την τεχνολογική ώθηση της Κίνας προέρχονταν από ταμεία τοπικής αυτοδιοίκησης που συγκεντρώνουν χρήματα από πωλήσεις γης και «ειδικά ομόλογα».
Αλλά, τα έσοδά τους μειώθηκαν περισσότερο από το ένα πέμπτο από το 2020 έως το 2023.
Όταν η οικονομία ανθεί, είναι ελεύθερες να επενδύσουν σε εγχειρήματα που μπορεί να μην αποδώσουν για πέντε ή δέκα χρόνια, επισημαίνει ο Matt Sheehan από το Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης.
Το 2010, για παράδειγμα, η ανάπτυξη επέστρεψε και τα χρήματα για κίνητρα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε Evs, ηλιακούς συλλέκτες και άλλες τεχνολογίες.
Αλλά για τις τοπικές κυβερνήσεις στις σημερινές πιο στενές εποχές, «η οικονομική ανάκαμψη θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση».
Οι εταιρείες θα κληθούν να επενδύσουν σε έργα που προσφέρουν βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.
Μπορεί επίσης να ταλαιπωρούνται και να παρενοχλούνται για φόρους και τέλη για να βοηθήσουν τον επαρχιακό ή δημοτικό προστάτη τους να εξισορροπήσει τα βιβλία του.
Στις δύο φετινές συνεδριάσεις, ο Li Qiang, ο πρωθυπουργός της Κίνας, παρουσίασε τα «μείζονα καθήκοντα» της χώρας για το επόμενο έτος.
Πρώτο πράγμα στη λίστα του κ. Li ήταν «ο εκσυγχρονισμός του βιομηχανικού συστήματος» και η ανάπτυξη «νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων».
Η επέκταση της εγχώριας ζήτησης, η οποία είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του αποπληθωρισμού, βρίσκεται μόλις στην τρίτη θέση.
Εάν η διάθεση και οι αγορές δεν αναζωογονηθούν, οι τοπικές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να ξαναγεμίσουν τα ταμεία τους και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα λείψουν.
Ο Xi είναι αποφασισμένος να επανεφεύρει την οικονομία της Κίνας.
Για να το κάνει, πρέπει πρώτα να τη ξαναφουσκώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης