Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πρωτοστάτησαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη

DBRS: Πρωτοστάτησαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη
Η DBRS εξακολουθεί να αναμένει κάποια επιδείνωση του δείκτη NPLs σε ορισμένες τράπεζες, ιδίως σε συγκεκριμένους τομείς που βρίσκονται υπό πίεση, όπως τα εμπορικά ακίνητα και οι ιδιωτικές πιστώσεις
Την επίδραση των αυξημένων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μελετά σήμερα ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διαπιστώνοντας ότι ο δείκτης NPLs παρέμεινε ανθεκτικός το 2023, παρουσιάζοντας πολύ λίγα σημάδια ουσιαστικής επιδείνωσης.
Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες οι τράπεζες εμφάνισαν μεγάλες διαφορές απόδοσης.
Αν και ο DBRS θεωρεί ότι ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να εμποδίζουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, ο DBRS εξακολουθεί να αναμένει κάποια επιδείνωση του δείκτη NPLs σε ορισμένες τράπεζες, ιδίως σε συγκεκριμένους τομείς που βρίσκονται υπό πίεση, όπως τα εμπορικά ακίνητα και οι ιδιωτικές πιστώσεις.
Επιπλέον, αναμένει επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το 2024.

Ανθεκτικότητα

Ο μέσος λόγος NPLs για το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 2,9% στο τέλος του 2023, ελαφρώς βελτιωμένος από 3,1% στο τέλος του 2022.
Ωστόσο, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν το τρίτο τρίμηνο σε ορισμένες χώρες, διευρύνθηκαν περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο.
Οι τράπεζες σε χώρες που είχαν παραδοσιακά τους χαμηλότερους δείκτες ΜΕΔ στην Ευρώπη, συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Γαλλία, εμφάνισαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στους δείκτες στο τέλος του έτους 2023 σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, οι τράπεζες σε χώρες με παραδοσιακά υψηλά ΜΕΔ όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στον δείκτη στο τέλος του 2023.
Οι τράπεζες στη Γερμανία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στους δείκτες ΜΕΔ, με αύξηση 106 μ.β. στον δείκτη ΜΕΔ του 2023 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση σε 2,8% στο τέλος του έτους 2023, από 1,7% στο τέλος του έτους 2022.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες ΜΕΔ το 2023, σε συνέχεια της πτωτικής τάσης που παρατηρήθηκε την τελευταία διετία.
Ο δείκτης ΜΕΔ για τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά μέσο όρο 233 μ.β. σε 5,7% στο τέλος του 2023, μια σημαντική βελτίωση από 8% στο τέλος του έτους 2022.
Ωστόσο, αυτές οι τράπεζες παραμένουν οι τράπεζες με τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ του δείγματος των τραπεζών μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης