Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δραματική προειδοποίηση: Κατάρρευση των αγορών εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια σύντομα - Το... ζαχαρωτό θα λιώσει

Δραματική προειδοποίηση: Κατάρρευση των αγορών εάν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια σύντομα - Το... ζαχαρωτό θα λιώσει
Ένα σενάριο μη μείωσης των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει μια σκληρή προσγείωση το 2025, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo, Torsten Slok
Σχετικά Άρθρα

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης των αγορών, εάν η Fed δεν μειώσει σύντομα τα επιτόκια, προειδοποιεί o επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo, Torsten Slok.
Εάν τα επιτόκια δεν μειωθούν φέτος, το συνεχιζόμενο «ζαχαρένιο υψηλό» της χρηματιστηριακής αγοράς θα λιώσει, καθώς οι αρνητικές συνέπειες της γερακίστικης πολιτικής συνεχίζουν να αποδεικνύονται.
«Ήδη, πλήττει σκληρά τους εξαιρετικά μοχλευμένους ισολογισμούς των καταναλωτών, τους εξαιρετικά μοχλευμένους εταιρικούς ισολογισμούς και επίσης σκληρά τις τράπεζες και τις περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo: «Καθώς αυτό το "ζαχαρωτό" αρχίζει να εξασθενεί (αν το χρηματιστήριο δεν συνεχίσει να ανεβαίνει) θα έχετε τελικά αυτό το αποτέλεσμα που θα αρχίσει να κυριαρχεί. Και αυτό είναι πιθανώς αυτό που θα έχουμε το 2025, όταν τελικά θα έχετε τότε τον κίνδυνο μιας πιο θερμής προσγείωσης».
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Slok προειδοποίησε ότι η αγορά θα θυμίζει το 2022, καθώς οι μετοχές υποχωρούσαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων.  Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε εκείνο το έτος σε μια βαθιά bear market και ο δείκτης αναφοράς S&P έχασε 18%.

Μειωμένες πιθανότητες

Παρά τις προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υψηλά επιτόκια, ο Slok δεν βλέπει ισχυρές πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της Fed και ήταν από τους πρώτους που πρότειναν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη φέτος. Στους βασικούς λόγους περιλαμβάνονται η εκπληκτική ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και ο επίμονος πληθωρισμός.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι επενδυτές έχουν αμφιβάλλουν σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, που κάποτε θεωρούνταν ο πιο πιθανός μήνας για χαλάρωση των επιτοκίων. Ενώ οι αγορές τιμολογούν τώρα αυτές τις πιθανότητες για τον Σεπτέμβριο, ορισμένοι έχουν φτάσει στο σημείο να προτείνουν πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, αν η Fed θέλει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο Slok δεν συμφωνεί με αυτή την προοπτική. «Νομίζω ότι προτιμούν, από την άποψη του μηχανισμού μετάδοσης, να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για λίγο περισσότερο, ίσως για ένα ή δύο τρίμηνα, και στη συνέχεια να επιτύχουν τον στόχο τους να επιβραδύνουν την οικονομία» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης