Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σταθερό παραμένει το outlook της Γερμανίας – Ισχνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Scope: Σταθερό παραμένει το outlook της Γερμανίας – Ισχνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια
Η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και φέτος, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,2%
Σχετικά Άρθρα
Σε σταθερές διατήρησε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Γερμανίας η Scope Ratings, χωρίς να μεταβάλει την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (AAA).
Ωστόσο, ο -γερμανικός- οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για προκλήσεις και ισχνή ανάπτυξη στη γερμανική οικονομία.
Συγκεκριμένα, η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και φέτος, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,2% -μόλις 0,3% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Η ανάπτυξη της Γερμανίας θα επιταχυνθεί στο 1,4% το 2025, αλλά ακόμη και αυτή η μέτρια προοπτική είναι ευάλωτη σε γεωπολιτικούς κινδύνους, δεδομένης της εξάρτησης της υψηλής προστιθέμενης αξίας, προσανατολισμένης στις εξαγωγές οικονομίας της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο.
Η μεταρρύθμιση του «φρένου» χρέους θα μπορούσε να βοηθήσει, εκτιμά η Scope. Τα μεγάλα δημοσιονομικά αποθέματα της χώρας έχουν προσφέρει μια αποτελεσματική ασπίδα έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η αυστηρή ερμηνεία του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το «φρένο» χρέους αναμένεται να ανακόψει την ανάπτυξη -περιορίζοντας τις δημόσιες επενδύσεις.
«Απαιτούνται επίσης πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις με την απλούστευση της νομοθεσίας για τον προγραμματισμό και την ενθάρρυνση της ψηφιοποίησης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων. Το Εθνικό Ρυθμιστικό Συμβούλιο Ελέγχου της Γερμανίας σημειώνει ότι το ετήσιο κόστος γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις παρέμεινε γενικά σταθερό στα 65 δισ. ευρώ (περίπου 1,6% του ΑΕΠ) από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, παρά τον δεδηλωμένο στόχο της κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας.
Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα οποία οδηγούν σε ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων. Η Γερμανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες με 3,9% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ 2,5%. Η μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές και επενδύσεις για την ενθάρρυνση της απασχόλησης θα βοηθούσαν. Περίπου το 66% των μητέρων και το 35% των γυναικών χωρίς παιδιά εργάζονται επί του παρόντος με μερική απασχόληση.
Οι οικονομικές προκλήσεις της Γερμανίας μπορούν να ξεπεραστούν με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα χρειαστεί διακομματική πολιτική συναίνεση για να επιτευχθούν, η επόμενη δοκιμασία της οποίας είναι η διαπραγμάτευση για τον επερχόμενο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.», συστήνει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης