Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Χάνει την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ η Αυστρία, υποβαθμίζεται σε ΑΑ+

Scope: Χάνει την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ η Αυστρία, υποβαθμίζεται σε ΑΑ+
Κίνηση – έκπληξη από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Αυστρίας, από ΑΑΑ (ανώτατη) σε ΑΑ+, προχώρησε η Scope Ratings, ορίζοντας σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές (outlook).
Η υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Αυστρίας αντανακλά την αυξανόμενη απόκλιση των δημοσιονομικών μετρήσεων της χώρας μετά την πανδημία Covid-19 και τις ενεργειακές κρίσεις. «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας αντιμετωπίζουν συνεχείς πιέσεις, κυρίως από τις πρόσφατες αλλαγές διαρθρωτικής πολιτικής και τη γήρανση του πληθυσμού. Αυτές οι προκλήσεις αναμένεται να διατηρήσουν το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα σε αυξημένο επίπεδο και να αποτρέψουν μια σταθερή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Η υποβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τις προκλήσεις που επηρεάζουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων επιπτώσεων του πληθωρισμού πάνω από τη ζώνη του ευρώ στην κατανάλωση, των τρωτών σημείων που συνδέονται με μια επίμονη εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και των μεσομακροπρόθεσμων πιέσεων στην προσφορά εργασίας», αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
«Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων (η αναλογία ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω προς άτομα ηλικίας 20-64 ετών) προβλέπεται να αυξηθεί από 32,0% το 2022 σε 39,5% έως το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις τελευταίες του μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προβλέψεις, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας αναμένει ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση (συντάξεις, υγεία και μακροχρόνια περίθαλψη) θα αυξηθούν από το ήδη αυξημένο 21,8% του ΑΕΠ το 2019 σε 24,2% έως το 2030 και το 26,1 % έως το 20503. Στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών 2024-2027, οι δαπάνες της κυβέρνησης για τις συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν από 23,4 δισ. ευρώ το 2022 σε 35,2 δισ. ευρώ το 2027».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης