Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πλήγμα για ΗΠΑ και παγκόσμια οικονομία ένας νέος εμπορικός πόλεμος με Κίνα

Fitch: Πλήγμα για ΗΠΑ και παγκόσμια οικονομία ένας νέος εμπορικός πόλεμος με Κίνα
Ο αμερικανικός οίκος προσπαθεί και αυτός με τη σειρά του, να δημιουργήσει κλίμα φόβου γιοα την εκλογή Trump
Σχετικά Άρθρα
Οι επιθετικές αυξήσεις δασμών υπό μια πιθανή δεύτερη προεδρία του Donald Trump, θα οδηγούσαν σε μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως ο κίνδυνος ενός νέου εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ το 2025 αυξάνεται με τον Ρεπουμπικάνο στο «τιμόνι». Ενδεικτικά, πιθανές αυξήσεις των δασμών στην Κίνα έως και 60% και γενικοί δασμοί 10% σε όλες τις εισαγωγές της χώρας, θα έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Στο σενάριο όπου οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς επιθετικά, θα δουν βραχυπρόθεσμα χτυπήματα στο ΑΕΠ ύψους 0,4% με 0,8%. Εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αντεπιτεθούν με δικές τους αυξήσεις δασμών, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος -έως 1,1%- και πιο επίμονος. Υψηλότεροι δασμοί θα σήμαιναν υψηλότερο πληθωρισμό έως και 0,4 π.μ., αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα ήταν αρνητικός, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση μεταφράζεται σε χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές.
Για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος σε σενάρια με αντίποινα, με την Κίνα, και ιδιαίτερα τον Καναδά και το Μεξικό να βλέπουν τα μεγαλύτερα χτυπήματα στο ΑΕΠ (κατά μέσο όρο 1,8% στο χειρότερο σενάριο).
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση των εμπειρικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν για την πρώτη θητεία του Donald Trump, η οποία οδήγησε σε άνοδο του εμπορικού προστατευτισμού σε μια κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1930. Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων πολιτικής επικεντρώθηκε στην Κίνα. Η έρευνα για τις επιπτώσεις των αυξήσεων των δασμών στην προεδρία του Donald Trump στην οικονομία των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνολικές επιπτώσεις ήταν δυσμενείς, με μέτριες μειώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση και αύξηση των τιμών», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης