Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη καταρρέει βάναυσα – Παροδική τρέλα η οργή του… εισαγγελέα Khan

Rabobank: Η παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη καταρρέει βάναυσα – Παροδική τρέλα η οργή του… εισαγγελέα Khan
Η έλλειψη παγκόσμιου κράτους δικαίου θα έχει μεγάλη σημασία
Για εξαιρετικά κατακερματισμένο οικονομικό τοπίο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που θα οδηγήσει στη συντριβή της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης, κάνει λόγο με άρθρο - «γροθιά στο στομάχι» η Rabobank...
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα, «ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου (ICC) ανακοίνωσε πως θα υποβάλει αίτηση για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας Gallant – γεγονός πρωτοφανές για ηγέτες δυτικής δημοκρατίας.
Δυστυχώς, ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν σηματοδοτεί μια νέα εποχή παγκόσμιας τήρησης του κράτους δικαίου, αλλά μάλλον τον πιθανό αυτοευνουχισμό του ΔΠΔ – μια παροδική τρέλα.
Αν μη τι άλλο, ο Khan θέλει να συλλάβει τον Netanyahu και τον Gallant επειδή «προκάλεσαν εξόντωση, λιμοκτονία και θάνατο αμάχων εντός του εδάφους του κράτους της Παλαιστίνης».
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Khan υπέβαλε αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των ηγετών της Hamas Sinwar, Deif και Haniyeh -δύο κρύβονται στη Γάζα, ένας που παραμονεύει στο Κατάρ- κατηγορώντας τους για φόνο, ομηρεία, βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Khan εξισώνει έναν εκλεγμένο ηγέτη της Δύσης με τρομοκράτες».
Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία κατά του Ισραήλ είναι χαλκευμένα, ενώ αυτά κατά της Hamas προέρχονται από τις δικές της κάμερες.
Η «αμφιλεγόμενη» φράση που χρησιμοποίησε ο Netanyahu, «Θυμήσου τι σου έκανε ο Amalek», είναι γραμμένη στον τοίχο στο Yad Vashem και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Χάγη.
Η Hamas κλέβει την περισσότερη εισερχόμενη βοήθεια και τη μεταπωλεί σε διογκωμένες τιμές.
Την ίδια στιγμή απλώς μειώνει τους αριθμούς θυμάτων που επαναλαμβάνουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί και το ΔΠΔ.
Το δικαστικό σώμα του Ισραήλ ζητά από τους ηγέτες του να λογοδοτήσουν.
Και οι μαρτυρίες δυτικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ επιτελεί τον αστικό πόλεμο αγνοήθηκαν.
Για αυτό οι Ισραηλινοί σε όλο το πολιτικό του φάσμα το αποκαλούν «συκοφαντία αίματος».
Η Hamas, από την άλλη, υποστηρίζει πως πρέπει να της επιτραπεί να κάνει οτιδήποτε ως «αντίσταση».
Άλλοι επισημαίνουν ότι το ΔΠΔ δεν έχει αντιταχθεί σε ξεκάθαρες καταχρήσεις σε πολλές άλλες τοποθεσίες.
Εν ολίγοις, όλα αυτά είναι αμφιλεγόμενα, διχαστικά και καμία σχέση δεν έχουν με το κράτος δικαίου.
Πράγματι, η απόφαση του ΔΠΔ μπορεί να θεωρηθεί ότι εμποδίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Διότι βάσει της απόφασης δεν επιτρέπεται καμία ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί έναντι δεκάδων χιλιάδων βαριά οπλισμένων τρομοκρατών.
Και αν δεν είναι αποτελεσματικό, οι εχθροί του Ισραήλ και της Δύσης θα το λάβουν υπόψιν τους.

Δεν έχει υπογράψει

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το ΔΠΔ, επομένως μπορεί απλά να αγνοήσει τυχόν εντάλματα σύλληψης όπως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Putin.
Ωστόσο, το πράγμα περιπλέκεται σε ό,τι αφορά τα κράτη της Δύσης, και δη στις ΗΠΑ.
Εκεί οι ρήξεις θα γίνουν πιο αισθητές.
Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί γερουσιαστές που ασκού πιέσεις στο Δικαστήριο να υποχωρήσει…
Σημειώνεται πως αν ΔΠΔ πάει κόντρα στη βούληση των ΗΠΑ αυτομάτως θα αποχρηματοδοτηθεί – και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ήδη στην ατζέντα των Ρεπουμπλικανών.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, λένε, και αυτό το πιάτο είναι πολύ πιθανόν να σερβιριστεί το 2025.
Επισημαίνεται πως, παρότι οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί ζητωκραυγάζουν, ο Πρόεδρος Biden χαρακτήρισε τα εντάλματα σύλληψης «εξωφρενικά».

Πόλωση

Φυσικά, και η Ευρώπη δεν έχει γλιτώσει από αυτή την πόλωση: το Βέλγιο έχει υποστηρίξει το ΔΠΔ, η Τσεχία έχει ήδη αποκαλέσει τη δράση του «αποκρουστική», η Αυστρία «ακατανόητη», η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου που διόρισε τον Khan «μη βοηθητική».
Άρα, υποστηρίζει η Δύση το Δικαστήριο ή όχι; Μπορεί να στείλει όπλα στο Ισραήλ; Εάν ναι, τι σημαίνει αυτό για το ΔΠΔ; Εάν όχι, τι θα κάνει το Ισραήλ εναντίον των Ιρανών πληρεξουσίων και το Ιράν με τον πυρηνικό πόλεμο να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο;
Πού αφήνει αυτό τις δυτικές οικονομίες έναντι της κοινής απειλής της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας;
Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο ανακατεύει την ήδη ταραγμένη Μέση Ανατολή, με τον αντιδημοφιλή Netanyahu να ενισχύεται από την κίνηση του ΔΠΔ.
Παράλληλα, ο αποκλεισμός που επιχειρούν οι Houthi ίσως να επεκταθεί στη Μεσόγειο.
Οι Σουδανοί λιμοκτονούν εξαιτίας του και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι βαριά άρρωστος.
Το Κουβέιτ ακυρώνει το δημοκρατικό πείραμά του επειδή οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα όπως η Hamas, ο Ιρανός πρόεδρος κείτεται νεκρός, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν εξομάλυνση στις σχέσεις Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας κάτω από μια αμερικανική (και ισραηλινή) αμυντική ομπρέλα.

«Ο χασάπης της Τεχεράνης»

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός Raisi ήταν γνωστός ως «Ο χασάπης της Τεχεράνης» λόγω της ευθύνης του που έχει για πολλές χιλιάδες θανάτους τη δεκαετία του 1980.
Τότε το ΔΠΔ δεν εξέδωσε κανένα ένταλμα σύλληψης.
Αντίθετα, παρότι ορισμένοι Ιρανοί γιόρτασαν τον θάνατό του, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους – αν και το Ιράν εξοπλίζει τους Houthi, τη Hamas, τη Hezbollah αλλά και τη Ρωσία.
Συνοψίζοντας, «ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι η οργή του Khan είναι η γένεση ενός νέου ιδανικού κόσμου του κράτους δικαίου.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε μια τέτοια ουτοπία.
Οι ανάγκες των πολλών υπερτερούν των αναγκών των λίγων, ή του ενός. Αλλά ποιες λίγες, ή μία, θα κυριαρχήσουν;
Υποψιάζομαι το ΔΠΔ. Αν ναι, άλλος ένας πυλώνας της αρχιτεκτονικής της διεθνούς φιλελεύθερης τάξης εντάσσεται σε αυτούς που ήδη θεωρούνται ανίσχυροι (δηλαδή, ο ΠΟΕ και ο ΟΗΕ).
Αυτό το σκηνικό μπορεί να μην ενοχλεί ιδιαίτερα τις υπερδιεγερμένες αγορές.
Ωστόσο, είναι άλλο ένα σημάδι αυτού που ο Economist μόλις θρήνησε: ότι η διεθνής φιλελεύθερη τάξη κινδυνεύει με κατάρρευση ή τουλάχιστον κατακερματισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη ενός παγκόσμιου κράτους δικαίου, ή η σύγκρουση παγκόσμιων κανόνων δικαίου, έχει μεγάλη σημασία» καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης