Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης (6/6/2024)
Ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει τον στόχο της τράπεζας για το 2%, αλλά αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο και παραμένει επίμονος στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών. Η οικονομία του μπλοκ ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το πόσες φορές η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος.
«Η ίδια η μείωση δεν θα είναι μεγάλη είδηση. Είναι περισσότερο το ερώτημα: Ποια είναι τα μηνύματα γύρω από το τι πρόκειται να ακολουθήσει;», δήλωσε ο Jens Eisenschmidt από τη Morgan Stanley. Στο πλαίσιο αυτό το Reuters παραθέτει πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη μέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ...
1. Θα μειώσει τελικά η ΕΚΤ τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα;
Το πιο πιθανό, δεδομένου του πόσοι ακριβώς υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σχεδόν υποσχεθεί μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Η προσδοκία είναι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης που θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% από το 4% ρεκόρ που έφτασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
2. Ποια θα είναι η πορεία των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο;
Αυτό είναι πολύ λιγότερο βέβαιο. Οι αγορές αναμένουν τώρα λιγότερες από 60 μονάδες βάσης μειώσεις φέτος, δηλαδή δύο κινήσεις και λιγότερο από 50% πιθανότητα για μια τρίτη, από τρεις όταν η ΕΚΤ συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Απρίλιο και τουλάχιστον πέντε τον Ιανουάριο.
Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν τρεις μειώσεις -τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο- σε όλες τις συνεδριάσεις όπου η ΕΚΤ δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις.
Τα «γεράκια» προσπαθούν να βγάλουν από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο.. Άλλοι, όπως ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Francois Villeroy de Galhau, δεν θέλουν να κλείσουν την πόρτα. Γι' αυτό δεν αναμένονται πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, την Πέμπτη (6/6/2024). Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επαναλάβει το μότο της τράπεζας ότι «εξαρτάται από τα δεδομένα». Σύμφωνα με τον Paul Hollingsworth από την BNP Paribas, η Lagarde θα δώσει ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με τα επόμενα βήματα.
3. Πόσο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών για την ΕΚΤ;
Όχι τεράστιος, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Πριν μειώσουν τα επιτόκια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν ότι αυξήθηκε ξανά στο 4,69% κατά το α' τρίμηνο. Αλλά αυτό παραμορφώθηκε από τα ισχυρά στοιχεία από τη Γερμανία, όπου η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να συμβαδίζει με τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ θεωρήθηκε ότι σηματοδότησε ότι δεν ανησυχεί, δημοσιεύοντας ένα άρθρο που τόνιζε ότι άλλοι δείκτες μισθών δείχνουν μετριοπαθείς πιέσεις. Ακόμη και ο Γερμανός, Joachim Nagel, ένα κορυφαίο «γεράκι», υποβάθμισε τα στοιχεία. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος αντανακλά την εγχώρια ζήτηση, ανέκαμψε τον Μάιο, ενώ η χαμηλή ανεργία ρεκόρ μπορεί επίσης να δημιουργήσει αβεβαιότητα για το πόσο θα ψυχρανθούν οι μισθοί.
Τα στοιχεία για τους μισθούς «σας δίνουν περισσότερους λόγους να είστε σταδιακοί στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων σας, απλώς επειδή πρέπει να περιμένετε μέχρι να λάβετε περισσότερη επιβεβαίωση ότι πραγματικά θα προσγειωθείτε στο 2% (πληθωρισμός) εγκαίρως», δήλωσε ο Eisenschmidt της Morgan Stanley.
4. Τι γίνεται με την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης;
Ούτε αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε 0,3% κατά το α' τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 0,2%. Τα μελλοντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν επίσης υψηλότερα από τις προβλέψεις, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη αντέχει.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αριθμοί αποτελούν καλά νέα για την ΕΚΤ. Η ανάκαμψη της δραστηριότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας, η οποία αποδίδεται εν μέρει στην αποθησαύριση εργατικού δυναμικού, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Και τα στοιχεία για την ανάπτυξη δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλούν ανησυχία για τη ζήτηση που αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό.
«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Αφαιρούν το επιχείρημα των πιο ειλικρινών "περιστεριών" που λένε ότι η οικονομία έχει πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε γρήγορα περικοπές», δήλωσε ο Reinhard Cluse από τη UBS.
5. Τι θα δείξουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ;
Η τράπεζα θεωρείται ότι αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει την προσδοκία της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο στα τέλη του 2025.
«Η μεγάλη εικόνα θα πρέπει να παραμείνει η ίδια με εκείνη του Μαρτίου», δήλωσε Konstantin Veit από τη PIMCO.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών