Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 7 λόγοι για τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες κυνηγούν τα προσωπικά δεδομένα

Οι 7 λόγοι για τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες κυνηγούν τα προσωπικά δεδομένα
Όσο περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε και όσο περισσότερες πληροφορίες μοιραζόμαστε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα τα δεδομένα μας να πέσουν σε λάθος χέρια

Κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Internet, αφήνουμε πίσω μας ψηφιακά ίχνη. Στη σύγχρονη εποχή, η ζωή μας είναι αλληλένδετη με την ψηφιακή τεχνολογία και τα ψηφιακά μας αποτυπώματα αυξάνονται συνεχώς. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET, "Ορισμένα από τα δεδομένα που δημιουργούμε, όπως οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι αγορές στο διαδίκτυο, μπορεί να έχουν τεράστια αξία για τους κυβερνοεγκληματίες που παραμονεύουν στις σκιές του διαδικτύου."

Όσο περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε και όσο περισσότερες πληροφορίες μοιραζόμαστε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα τα δεδομένα μας να πέσουν σε λάθος χέρια. Καθώς όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυνητικούς κινδύνους, από οικονομικές απάτες μέχρι εκβιαστικές εκστρατείες, η σημασία της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Κατανοώντας την αξία των προσωπικών δεδομένων

Πρώτα απ' όλα, τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για προσωπικά δεδομένα; Με απλά λόγια, περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία - όπως ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, διεύθυνση κατοικίας, αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεδομένα υγείας, οικονομικά στοιχεία, φωτογραφίες, βιομετρικές πληροφορίες, δεδομένα τοποθεσίας, ακόμη και διευθύνσεις IP - που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, για την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου προσώπου.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους κυβερνοεγκληματίες να κυνηγούν τις προσωπικές μας πληροφορίες; Σύμφωνα με ειδικούς από την ESET αυτοί είναι οι 7 σημαντικότεροι λόγοι.

1. Οικονομική απάτη: Προστατέψτε τον Εαυτό σας από Οικονομική Απάτη στην Ψηφιακή Εποχή

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, η οικονομική απάτη αποτελεί μια διαδεδομένη απειλή που αφορά όλους μας. Τα προσωπικά μας δεδομένα δεν είναι απλώς πληροφορίες – είναι η πύλη προς τα οικονομικά μας περιουσιακά στοιχεία. Αυτό τα καθιστά πρωταρχικό στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες.

Σίγουρα ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύετε τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας. Όμως, εξίσου κρίσιμο είναι να προστατεύουμε και κάθε είδους προσωπικές πληροφορίες. Γιατί; Γιατί αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Αυτό δεν αφορά μόνο στα οικονομικά στοιχεία. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν ένα ευρύ φάσμα προσωπικών δεδομένων – από ονόματα και διευθύνσεις μέχρι αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τις διαδικτυακές αγοραστικές μας συνήθειες. 

Σκεφτείτε το εξής: Συνδυάζοντας κομμάτια των προσωπικών σας πληροφοριών, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να υποδυθούν εσάς. Μπορούν να αλλοιώσουν τους λογαριασμούς σας και να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές. Οι συνέπειες μπορεί να είναι εκτεταμένες και σοβαρές.

2. Κλοπή ταυτότητας: Προστατέψτε την Ταυτότητά σας από Κλοπή 

Φανταστείτε έναν άγνωστο να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ταυτότητάς σας για κακόβουλες ενέργειες, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα χρήματά σας αλλά και τη φήμη και την αξιοπιστία σας. Η κλοπή ταυτότητας είναι μια σοβαρή απειλή που μπορεί να επηρεάσει την προσωπική σας ευημερία. Κυβερνοεγκληματίες που χειρίζονται κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας μπορούν να διαπράξουν μια σειρά από κακόβουλες δραστηριότητες "στο όνομά" σας, απειλώντας την οικονομική σας σταθερότητα και την προσωπική σας ακεραιότητα.

Γιατί είναι σημαντικό; Όσο περισσότερα δεδομένα αποκτούν οι απατεώνες, τόσο μεγαλύτερο είναι το οπλοστάσιό τους για κάθε είδους κακόβουλες ενέργειες. Μπορούν να εξαπατήσουν τις επαφές σας με παραπλανητικές καμπάνιες, να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διαπράξουν διάφορες μορφές απάτης, όπως φορολογική, ασφαλιστική και απάτη με ηλεκτρονικές αγορές.

3. Ransomware: Προστατέψτε τα Δεδομένα σας από Ransomware και Εκβιασμό

Η απειλή του ransomware αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους πιο τρομακτικούς κινδύνους στον ψηφιακό κόσμο. Φανταστείτε να αποκλειστείτε ξαφνικά από τις συσκευές και τα δεδομένα σας – προσωπικά έγγραφα, ευαίσθητα επιχειρηματικά δεδομένα, και αναντικατάστατες αναμνήσεις. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι έντονος και άμεσος.

Τι συμβαίνει όταν πέφτετε θύμα ransomware; Οι κυβερνοεγκληματίες κλειδώνουν τα δεδομένα σας και απαιτούν λύτρα για να τα απελευθερώσουν. Αντιμέτωποι με αυτήν την τραγική κατάσταση, πολλά θύματα αισθάνονται υποχρεωμένα να ενδώσουν στις απαιτήσεις τους, πληρώνοντας υψηλά ποσά με την ελπίδα να ανακτήσουν τον έλεγχο των ψηφιακών τους περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή η πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σημασία των ισχυρών μέτρων κυβερνοασφάλειας και της προληπτικής άμυνας έναντι της διαρκώς εξελισσόμενης απειλής των επιθέσεων ransomware.

4. Dark web : Προστατέψτε τα Προσωπικά σας Δεδομένα από την Πώληση στο Dark Web

Τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν γίνει ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα στον σκοτεινό υπόκοσμο του διαδικτύου, γνωστό ως dark web, αλλά και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram. Κλεμμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης, στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης, ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα παιδιών, είναι όλα προς πώληση.

Γιατί είναι αυτό τόσο ανησυχητικό; Σε αυτή την παράνομη αγορά, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν κλεμμένα δεδομένα και να πραγματοποιούν περαιτέρω κακόβουλες δραστηριότητες. Αυτές οι παράνομες συναλλαγές δημιουργούν έναν κύκλο εκμετάλλευσης που ενισχύει την ακμάζουσα οικονομία του σκοτεινού διαδικτύου.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος για εσάς; Αν τα προσωπικά σας δεδομένα πέσουν στα χέρια αυτών των εγκληματιών, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν την ταυτότητά σας, να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, ή να πραγματοποιήσουν άλλες απάτες στο όνομά σας.

5. Κλοπή λογαριασμού: Προστατέψτε τους Τραπεζικούς Λογαριασμούς σας 

Η κλοπή λογαριασμού είναι ένας γρήγορος και επικίνδυνος τρόπος για τους εγκληματίες να διεισδύσουν σε διάφορες πτυχές της διαδικτυακής σας ζωής. Από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι άλλες πλατφόρμες, οι εγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν την πρόσβασή τους για να διαπράξουν αθέμιτες δραστηριότητες και να εξαπλώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Πώς γίνεται αυτό; Οι επιτιθέμενοι μπορούν να σπάσουν τους κωδικούς σας είτε λόγω παραβίασης δεδομένων σε μια εταιρεία, λογαριασμό ή υπηρεσία που αποθήκευσε τα δεδομένα σας, είτε χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που μοιράζεστε οικειοθελώς στο διαδίκτυο. Συχνά, απλά συνδυάζοντας ονόματα, επώνυμα, ημερομηνίες γέννησης ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, οι εγκληματίες αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε; Για να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσετε τους λογαριασμούς σας με ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Εφαρμόστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) όπου είναι δυνατόν. Αυτά τα προληπτικά μέτρα λειτουργούν ως κρίσιμα φράγματα απέναντι στην κλοπή λογαριασμών και συμβάλλουν στην προστασία των ψηφιακών σας περιουσιακών στοιχείων από απειλές.

Η ασφάλεια είναι στα χέρια σας. Με τη λήψη αυτών των μέτρων, μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνά σας κατά των επιτιθέμενων και να προστατέψετε την ψηφιακή σας ταυτότητα από την κλοπή. Η ασφάλεια των λογαριασμών σας είναι το κλειδί για να κρατήσετε τις διαδικτυακές σας πληροφορίες ασφαλείς και προστατευμένες.

6. Ηλεκτρονικό Ψάρεμα : Προστατέψτε τον Εαυτό σας από Μηνύματα (Spear)Phishing

Το phishing, γνωστό και ως ηλεκτρονικό ψάρεμα, είναι μια κοινή απειλή στον κυβερνοχώρο. Η πιο στοχευμένη μορφή του, το spearphishing, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σας δεδομένα για να δημιουργήσει εξαιρετικά πειστικά μηνύματα που απευθύνονται ειδικά σε εσάς ή τον οργανισμό σας.

Πώς λειτουργεί το spearphishing; Οι κυβερνοεγκληματίες μελετούν σχολαστικά τους στόχους τους για να συλλέξουν πληροφορίες όπως ονόματα, τίτλους εργασίας, εταιρικές σχέσεις, ακόμη και προσωπικά ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούν να προσαρμόσουν τα μηνύματά τους για να αυξήσουν την πιθανότητα επιτυχίας.

Παραδείγματα επιθέσεων spearphishing:

  • Ένας απατεώνας που γνωρίζει τι αγοράζετε στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει ένα πειστικό email που φαίνεται να προέρχεται από μια γνωστή εμπορική εταιρεία, ζητώντας σας να ενημερώσετε τα στοιχεία σας ή να κατεβάσετε ένα αρχείο.
  • Σε άλλα σενάρια, ο επιτιθέμενος μπορεί να υποδυθεί έναν συνάδελφο ή προϊστάμενο στην εταιρεία σας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από δημόσια διαθέσιμες πηγές για να ενισχύσει την αξιοπιστία του μηνύματος. Το phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα), ειδικά η στοχευμένη μορφή του, γνωστή ως spearphishing, μπορεί να αξιοποιήσει προσωπικά δεδομένα για να δημιουργήσει πειστικά μηνύματα που απευθύνονται σε συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμούς. 

7. Βιομηχανική κατασκοπεία

Νομίζετε ότι οι κυβερνοεγκληματίες είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τα προσωπικά σας δεδομένα; Σκεφτείτε το ξανά. Αντίπαλες εταιρείες, κυβερνήσεις και άλλες ομάδες έχουν τα μάτια τους πάνω σε αυτά τα δεδομένα επίσης. Και γιατί; Τα δεδομένα που έχουν κλαπεί από υπαλλήλους μπορούν να γίνουν εργαλεία για επιθέσεις.

Σκεφτείτε τα προσωπικά σας δεδομένα ως ένα εργαλείο στα χέρια ενός εισβολέα. Από τη βιομηχανική κατασκοπεία που στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων για τις δραστηριότητες των ανταγωνιστών μέχρι τις εκστρατείες που στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές και ευαίσθητα κυβερνητικά συστήματα, ο κίνδυνος είναι παντού. Είναι καιρός να κατανοήσουμε την αξία της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας γενικότερα.

7 συμβουλές για να προστατευτείτε

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα στον κυβερνοχώρο. Ακόμα κι αν δεν είστε ειδικός σε κυβερνοασφάλεια, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας συμβουλεύουν ειδικοί από την ομάδα της ESET. 

Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά; Ας δούμε:

  1. Να είστε επιφυλακτικοί με τα email: Αποφύγετε να ανοίγετε email από άγνωστες πηγές ή να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους. Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες μέσω email.
  2. Προσέξτε τι μοιράζεστε online: Μην αποκαλύπτετε υπερβολικές πληροφορίες στα social media ή σε άλλες online πλατφόρμες.
  3. Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς: Χρησιμοποιήστε μοναδικούς και δυνατούς κωδικούς για κάθε λογαριασμό σας, και αλλάξτε τους τακτικά.
  4. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο δύο παραγόντων: Προσθέστε έναν επιπλέον βαθμό ασφαλείας με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους λογαριασμούς που υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.
  5. Ελέγχετε τις οικονομικές σας δραστηριότητες: Παρακολουθείτε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, τις πιστωτικές σας αναφορές και άλλους οικονομικούς λογαριασμούς για τυχόν μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα. Αναφέρετε αμέσως τυχόν ύποπτες συναλλαγές ή ενδείξεις κλοπής ταυτότητας
  6. Αντιδράστε άμεσα: Αν λάβετε ειδοποίηση για παραβίαση κωδικού πρόσβασης, αλλάξτε τον αμέσως.
  7. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας: Εγκαταστήστε και ενημερώστε το λογισμικό ασφαλείας σε όλες τις συσκευές σας για προστασία ενάντια σε επιθέσεις.

Και μην πέφτετε στο λάκκο του τύπου 'Μα, δεν έχω τίποτα να κρύψω!' ή ‘Σιγά μην ασχοληθούν με εμένα!’ ή ‘Δεν ανεβάζω κάτι σημαντικό που να ενδιαφέρει τους χάκερ!’ 

Δηλώσεις όπως αυτές αντικατοπτρίζουν κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη σημασία των προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης