Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stanphyl Capital: Τα χρηματιστήρια είναι εντελώς αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα – Παραμένουμε φουλ short

Stanphyl Capital: Τα χρηματιστήρια είναι εντελώς αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα – Παραμένουμε φουλ short
Η συναίνεση «παίζει» το «χωρίς προσγείωση» ή «ήπια προσγείωση» σενάριο
Παραμένουμε καθαρά short… Αυτή είναι η μόνιμη επωδός τους Stanphyl Capital όπως αποτυπώνεται στην επιστολή που έστειλε προς τους πελάτες των οποίων τα χρήματα διαχειρίζεται.
«Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να ραγίζει επιτέλους. Αυτόν τον μήνα, μια σειρά από λιανεμπόρους (π.χ. Target, Lowe's, Macy's, Kohl's, Best Buy και Foot Locker) δημοσίευσαν αρνητικές ετήσιες πωλήσεις - και αυτό πριν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, που τους κάνει 3% σε 4% πιο αρνητικά σε «πραγματικούς» όρους.
Άλλες εταιρείες (Dollar General και Burlington) ανέφεραν πωλήσεις +2%, αλλά και αυτό το νούμερο βγαίνει αρνητικό όταν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες Walmart και Nordstrom κατάφεραν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, αλλά δεν μπόρεσαν να τον υπερβούν.
(Προς τιμή της, η Costco comps νίκησε τον πληθωρισμό).
Προς επίρρωση των φτωχών στοιχείων στις λιανικές πωλήσεις, το αμερικανικό ΑΕΠ το α’ τρίμηνο (που ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου) μόλις που άγγιξε το 1,3%, κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης του καταναλωτή, ενώ οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν.
Κάποια χρονική στιγμή, αυτή η χρηματιστηριακή αγορά θα αλλάξει…
Από το λεγόμενον «τα κακά νέα για την οικονομία είναι καλά νέα για την αγορά» μεταβαίνουμε στο λεγόμενον «τα κακά νέα για την οικονομία είναι εξίσου κακά νέα για την αγορά».
Ξαφνικά, λέει η Stanphyl Capital, θα συνειδητοποιήσουμε πως έρχεται ΣΚΛΗΡΗ οικονομική προσγείωση, με βασικό πληθωρισμό 3,6%, core PCE 2,8%, και τεράστια ελλείμματα.
Στη στήλη της Standard & Poor's παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη στον δείκτη S&P 500…

Όπως μπορείτε να δείτε, τα ονομαστικά κέρδη μετά βίας αυξήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, και παρόλο που τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2024 αυξήθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση, αν υπάρξει προσαρμογή στον πληθωρισμό, το νούμερο αυτό πέφτει στο 1,2%.
Επιπλέον, αυτά τα τελευταία κέρδη, σε ονομαστικό επίπεδο, είναι χαμηλότερα «προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό» από ό,τι ήταν πολύ πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (όταν οι τιμές των μετοχών ήταν πολύ χαμηλότερες).
Στην πραγματικότητα, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2024 ήταν χαμηλότερα από κάθε τρίμηνο του 2021!
Και μετά…; Τι συμβαίνει με αυτά τα κέρδη όταν έχουμε ύφεση;
Η συναίνεση «παίζει» το «χωρίς προσγείωση» ή «ήπια προσγείωση» σενάριο, ωστόσο ακόμη και πριν από τις χειρότερες υφέσεις η συναίνεση δείχνει σχεδόν πάντα «ήπια προσγείωση».
Για παράδειγμα, εδώ είναι μόνο ένας τίτλος από τους πολλούς από τον Αύγουστο του 2007:

Σύμφωνα λοιπόν με τη Stanphyl Capital, η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια σκληρή προσγείωση, για τους εξής λόγους:
Δεν υπάρχει περίπτωση μια «υπερφούσκα» που χτιζόταν επί μια δεκαετία πάνω σε μηδενικά επιτόκια και τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιας «ποσοτικής χαλάρωσης» να μην εκραγεί εφόσον βρεθεί αντιμέτωπη με επιτόκια στο 5%, ποσοτική σύσφιξη και νομισματική πολιτική αυστηρότερη από αυτή της ΕΚΤ.
Σε αντίθεση με τους ταύρους των μετοχών, που έχουν βραχεία μνήμη, όταν μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων ξετυλίγεται, ο χαμηλότερος πληθωρισμός και τα χαμηλότερα επιτόκια δεν βοηθούν στη διάσωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Όταν η φούσκα του 2000 έσκασε, με τον Nasdaq να σημειώνει πτώση -83% και τον S&P 500 -50%, τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν 3,4% το 2000, 2,8% το 2001 και 1,6% το 2002, ενώ η Fed μείωνε τα επιτόκια συνεχώς.
Ναι, η ύφεση καθυστέρησε λόγω υστέρησης σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των επιτοκίων, των κορωνο-επιδομάτων (που τελικά εξαντλήθηκαν) και καταναλωτών που φορτώνουν με χρέη τις πιστωτικές κάρτες τους.
Όμως, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει σκληρή προσγείωση, αφού τα νοικοκυριά ήδη έχουν αρχίσει να καθυστερούν δόσεις δανείων, οι αποταμιεύσεις έχουν καταρρεύσει και τα δεδομένα ναυτιλιακών εμπορευμάτων είναι ήδη σε ύφεση.
Ωστόσο, παρά τους μυριάδες κινδύνους που ελλοχεύουν –σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο– τα χρηματιστήρια είναι εντελώς αποσυνδεδεμένα από ένα σενάριο που περιλαμβάνει οποιαδήποτε προσγείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης