Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε ΒΒΒ+ η αξιολόγηση της Κύπρου - Θετικό το outlook

Fitch: Αναβαθμίζεται σε ΒΒΒ+ η αξιολόγηση της Κύπρου - Θετικό το outlook
Άλλη μία αναβάθμιση για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου
Σχετικά Άρθρα
Σε ΒΒΒ+ (από ΒΒΒ) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings, διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις μειωμένες ευπάθειες σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και τις ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις, που υποστηρίζονται από μια ισχυρή δέσμευση για σύνεση.
Το πιστωτικό προφίλ του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να ενισχύεται χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, την αύξηση της κερδοφορίας και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και τη σημαντική απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 7,9% στο τέλος του 2023.
«Αναμένουμε ότι η εφαρμογή ενός αναθεωρημένου πλαισίου (που εγκρίθηκε στα τέλη του 2023) θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου και θα συμβάλει στη μείωση των NPLs. Οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω υψηλότερων επιτοκίων μεταφράστηκαν επίσης σε βελτιώσεις στις μετρήσεις φερεγγυότητας για τον τραπεζικό τομέα, με τον δείκτη CET 1 να φτάνει το 21,5% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 16%», σχολιάζει η Fitch.
Αναμένεται το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 70,6% του ΑΕΠ το 2024 και στο 65,1% του ΑΕΠ το 2025, υποστηριζόμενο από υψηλή ονομαστική ανάπτυξη και τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, περίπου 3% την επόμενη διετία, ενισχυμένη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων και τη σταδιακή ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης