Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Το κοκτέιλ κινδύνων για την επόμενη ηγεσία της ΕΕ και η υστερία με την πράσινη ανάπτυξη

tags :
Allianz: Το κοκτέιλ κινδύνων για την επόμενη ηγεσία της ΕΕ και η υστερία με την πράσινη ανάπτυξη
Η ασταμάτητη φρασεολογία και φλυαρία περί μετάβασης στην πράσινη καθαρή ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συνετέλεσαν στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο είχε επισημάνει η Allianz Trade και έχει γράψει πριν μία εβδομάδα το ΒΝ
Αν και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια βρίσκεται εν εξελίξει, μένει να φανεί η προτεραιότητα που θα πάρει στην ατζέντα της επόμενης Επιτροπής αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση η Allianz.
Η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τις εκλογές δημοσίευσε τους στόχους της για το κλίμα οι οποίοι περιλαμβάνουν την μείωση των εκπομπών κατά 90% μέχρι το 2040 συγκριτικά με το 1990.
Οι στόχοι αυτοί σηματοδοτούν την έναρξη σχεδιασμού πολιτικής και δημοσίου διαλόγου σχετικά με τα ανεκτά επίπεδα εφαρμογής βασικών μεταρρυθμίσεων.

Η μετατόπιση προς τα δεξιά έχει σοβαρές προκλήσεις γα θέματα πράσινης οικονομίας

Τα βασικά επικείμενα ζητήματα για τη νέα ηγεσία περιλαμβάνουν την τελική υιοθέτηση του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης, τον Kανονισμό για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και τα πρότυπα εκπομπών CO2 για βαρέα επαγγελματικά οχήματα.
Αν, και έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για αυτά τα ζητήματα, η μετατόπιση της ηγεσίας προς τα δεξιά κόμματα υποδεικνύουν σοβαρές προκλήσεις.

Πρόσθεσαν δεσμεύσεις, κουβάρι που δεν ξετυλίγεται

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει αυξήσει τις φιλόδοξες δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να αναπτυχθούν να εισαχθούν νέα εργαλεία που περιλαμβάνουν: την επέκταση του συστήματος εκπομπών, ώστε να συμπεριληφθεί και η ναυτιλία, την δημιουργία ενός δεύτερου συστήματος εμπορεία εκπομπών κτιρίων και οδικών μεταφορών, και την εφαρμογή του μηχανισμού Συνόρα Άνθρακα και Προσαρμογής για τομείς όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα λιπάσματα, την ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Αυτοί οι μηχανισμοί που προκύπτουν από την αύξηση των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ απαιτούν περαιτέρω ενέργειες και περισσότερες προσαρμογές.

Δεν υπάρχει πλαίσιο διαχείρισης και απομάκρυνσης άνθρακα, οι ευαισθησίες της ΕΕ οδηγούν σε κοινωνικές συγκρούσεις

Σύμφωνα με την Allianz απαιτείται επίσης ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείρισης του άνθρακα που απουσιάζει από την ΕΕ.
Οι τεχνολογίες για τη δέσμευση CO2 και την επακόλουθη χρήση ή αποθήκευση (CCS6, CCU7 και CDR8) είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου για το 2040.
Η επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων απομάκρυνσης άνθρακα απαιτεί τεράστιους πόρους, ισχυρή υποστήριξη για την ανάπτυξη και μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για τη μεταφορά και τη χωρητικότητα αποθήκευσης, διοξειδίου του άνθρακα, CO2.
Ωστόσο, οι ευαισθησίες αυτές της ΕΕ μπορεί να οδηγήσουν να οδηγήσει σε νέες πολιτικές συγκρούσεις.

Οι φτωχοί πρέπει να προστατευτούν από τα επακόλουθα

Η μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ πρέπει να προστατεύει πολύ καλύτερα τους ευάλωτους πολίτες μέσω καλά σχεδιασμένων μηχανισμών. Η κοινωνική διάσταση της κλιματικής πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, μέσω για παράδειγμα των τιμών ενέργειας ή των κινήτρων.
Η περιθωριοποίηση των κοινωνικών προβλημάτων θα βλάψει νομοτελειακά την φήμη της πολιτικής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Allianz Επιτροπή θα πρέπει να επικεντρωθεί στη λειτουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου Κοινωνικού Κλίματος και ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης