Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ένα ρεαλιστικό σενάριο για τη Γαλλία - Απόλυτη πλειοψηφία για τον Εθνικό Συναγερμό της Le Pen και παραίτηση Macron

Ένα ρεαλιστικό σενάριο για τη Γαλλία - Απόλυτη πλειοψηφία για τον Εθνικό Συναγερμό της Le Pen και παραίτηση Macron
Τα σενάρια για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου στη Γαλλία
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα των πρόωρων γαλλικών εκλογών είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, εκτιμά η Oxford Economics, η οποία ωστόσο δεν αποκλείει το εναλλακτικό σενάριο απόλυτης πλειοψηφίας για το κόμμα της Le Pen, που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του προέδρου Emmanuel Macron, πυροδοτώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το ακροδεξιό Rassemblement National (RN) μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα καταγράψει σημαντική αύξηση των εδρών μετά τη νίκη-ρεκόρ στις ευρωεκλογές, κυρίως σε βάρος του κεντρώου κόμματος του προέδρου Macron.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την παράλυση της πολιτικής, την καθυστέρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την αποτροπή οποιασδήποτε ουσιαστικής μεταρρύθμισης μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

To εναλλακτικό σενάριο

Ωστόσο, ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο δεν πρέπει να προεξοφληθεί όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι μια απόλυτη πλειοψηφία για την ακροδεξιά.
Αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε συγκατοίκηση, σύμφωνα με την οποία ένας πρωθυπουργός από το RN θα ήταν ελεύθερος να καθορίζει την εσωτερική πολιτική, ενώ ο ρόλος του προέδρου θα περιοριζόταν στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Δεδομένων των μεγάλων πολιτικών αποκλίσεων μεταξύ του Macron και του RN, η παραίτηση του προέδρου θα ήταν μια πιθανότητα.

Δημοσιονομικές περιπέτειες

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η σταδιακή δημοσιονομική εξυγίανση που σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση θα είναι το πρώτο θύμα της πολιτικής κρίσης, επιδεινώνοντας τα ήδη επιβαρυμένα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Ένα διχασμένο κοινοβούλιο είναι απίθανονα συμφωνήσει σε πολιτικά δύσκολες περικοπές δαπανών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερο έλλειμμα.
Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή της πλατφόρμας RN ως έχει σήμερα θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα.
Ο Macron κυβερνά από μια θέση σχετικής αδυναμίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2022, στις οποίες οι Γάλλοι ψηφοφόροι απέτυχαν να δώσουν στο κόμμα του Αναγέννηση (RE) και στους συμμάχους του την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.
Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 49.3 που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να ψηφίζει μονομερώς νομοσχέδια για να προωθήσει τους περισσότερους νόμους και προϋπολογισμούς της από το 2022 και μετά.
Η πρόσφατη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές έπληξε περαιτέρω το κύρος του Macron.
Αν και η κυβέρνηση έχει επιβιώσει από το 2022 σε περισσότερες από 20 ψηφοφορίες δυσπιστίας, η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2025 αναμενόταν ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να είχε ανατρέψει την κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεδομένων των μεγάλων και πολιτικά ευαίσθητων περικοπών δαπανών που αποσκοπούν στη μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας.
Αντιμέτωπος με την προοπτική πιθανών νέων εκλογών σύντομα, ο Macron επέλεξε να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαλύσει αμέσως την Εθνοσυνέλευση, προφανώς με την ελπίδα να επωφεληθεί από τη διαίρεση μεταξύ των αριστερών κομμάτων στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Πολιτικό χάος και παράλυση το πιθανότερο σενάριο

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Η επιλογή της Εθνοσυνέλευσης είναι το αποτέλεσμα 577 τοπικών εκλογών που διεξάγονται σε δύο γύρους.
Η δυναμική αυτής της διαδικασίας είναι εξαιρετικά μη γραμμική σε σύγκριση με ένα απλούστερο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης.
Εξαιτίας αυτού, η πρόθεση ψήφου είναι ένας φτωχός οδηγός για τη σύνθεση της ενδεχόμενης Συνέλευσης, όπως και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.
Η πρόβλεψη του αποτελέσματος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω του ταχέως μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου.
Ενόψει της πρόωρης κάλπης, τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να σφυρηλατήσουν νέες συμμαχίες, ενώ ο Macron αγωνίζεται να προσελκύσει μεγαλύτερο ποσοστό της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς στο κόμμα του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, το οποίο θα παραλύσει τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, τα αριστερά κόμματα (LFI, EELV, PS, PCF) θα λάβουν πιθανότατα σημαντικό αριθμό εδρών, δεδομένου ότι κατάφεραν να σχηματίσουν συμμαχία, όπως το 2022.
Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να κερδίσουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και πιθανότατα θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

oxford_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης