Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Ευάλωτη στις οικονομικές εξελίξεις η Ελλάδα, Γολγοθάς στέγαση και ακρίβεια – Ορόσημο το 2024 για τις τράπεζες

BNP Paribas: Ευάλωτη στις οικονομικές εξελίξεις η Ελλάδα, Γολγοθάς στέγαση και ακρίβεια – Ορόσημο το 2024 για τις τράπεζες
Η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη για άλλη μια φορά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024, αναφέρει η γαλλική τράπεζα
Ιδιαίτερα ευάλωτη στις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις χαρακτηρίζει την Ελλάδα η BNP Paribas, λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών που έχουν κληρονομηθεί συν τω χρόνω από τον καιρό της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, λόγω του μεγέθους και της εξάρτησής της από την εξωτερική αγορά, η χώρα παραμένει πολύ εκτεθειμένη στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και στην αγορά ενέργειας, και ειδικότερα στην αγορά πετρελαίου.
Περαιτέρω, το 2024 θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από πολλές απόψεις.
Το πράσινο φως εκ μέρους της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου του αιτήματος των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών για επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων, μετά από δεκαέξι χρόνια διακοπής, είναι η πρώτη σημαντική εξέλιξη
Αυτό το έτος αναμένεται επίσης οι τιμές των ακινήτων να ξεπεράσουν το υψηλό του 2008.
Αυτό συμβαίνει ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου οι τιμές ξεπέρασαν αυτό το επίπεδο το α’ τρίμηνο του 2024.
Ο εθνικός δείκτης εξακολουθεί να είναι 3,5% χαμηλότερος, αλλά με τις αυξήσεις των τιμών να ενισχύονται συνεχώς (+10,8% ετησίως το πρώτο τρίμηνο), αναμένεται επίσης να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ έως το τέλος του έτους.
Φυσικά, αυτή η κατάσταση, λέει η BNP Paribas, δεν είναι ούτε ακίνδυνη ούτε χωρίς κόστος, καθώς επιδεινώνει τα προβλήματα προσβασιμότητας στη στέγαση.

Οικονομία

Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική έναντι του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.
«Η χώρα αναμένεται να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη για άλλη μια φορά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% το 2023 όρος και κατά 0,7% σε τρίμηνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Εκτός από τα ακίνητα, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλύνει και έχουν τροφοδοτήσει κέρδη αγοραστικής δύναμης, τα οποία, με την αύξηση της απασχόλησης, υποστηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση, το βάρος της οποίας στο ΑΕΠ έφτασε σε νέο ρεκόρ το α’ τρίμηνο του 2024 (76,9%).
Επίσης, επειδή η ελληνική οικονομία βγήκε πολύ αργά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους (2016), βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο οικονομικό κύκλο από τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης και επομένως επωφελείται από υψηλότερο περιθώριο ανάπτυξης».
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, όπως επισημαίνει η BNP Paribas, η απασχόληση αυξήθηκε στα 4.300.000 τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009 ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ξανά στο 10,8%.
Οι μοχλοί στήριξης της οικονομίας παραμένουν επίσης σημαντικοί: η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που διατίθεται στη χώρα από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) εξακολουθεί να είναι άφθονη και θα πρέπει, μακροπρόθεσμα, να στηρίξει τις επενδύσεις.
Στις 14 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή τέταρτης δόσης δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές αρχές είχαν επισημοποιήσει, λίγες ημέρες νωρίτερα, την αίτηση προς την Επιτροπή για την αποδέσμευση τέταρτης δόσης επιδοτήσεων ύψους 998,6 εκατ. ευρώ.
Λαμβανομένων υπόψη αυτών των πληρωμών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2024, αυτό θα εισφέρει στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 18,2 δισεκ. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της προχρηματοδότησης), που είναι περίπου το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού που διατίθεται στη χώρα (36 δισ. ευρώ).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος του οίκου αναμένει ανάπτυξη 2,2% και 2,3% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, με τον πληθωρισμό στο 2,8% φέτος και στο 2,1% του χρόνου.
download_1.png
Δημοσιονομική σοβαρότητα

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η BNP αναφέρει: «Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των δημοσίων λογαριασμών το 2023 προσφέρει δημοσιονομικά περιθώρια στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, της οποίας ο κύριος στόχος παραμένει, σε αυτό το στάδιο, η μείωση του χρέους της χώρας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποπληρώσει πρόωρα, 8 δισ. ευρώ του χρέους που είχε συναφθεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας (Greek Loan Facility) στην αρχή της οικονομικής κρίσης.
Έχει επίσης θέσει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, κάτι που φαίνεται εφικτό δεδομένων των καλών αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν το 2023, ακόμη και αν η επιβράδυνση του πληθωρισμού επιβραδύνει τα φορολογικά έσοδα: το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,9%. του ΑΕΠ (έναντι 0% το 2022), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο -1,6% (μετά από -2,5% το 2022).
Ο δείκτης του δημόσιου χρέους μειώθηκε κατά 9 μονάδες του ΑΕΠ στο 161,9% το 2023 και αναμένεται να μειωθεί ξανά σημαντικά το 2024.
To spread μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και του γερμανικού bund, παρά την αστάθεια της αγοράς μετά τις ευρωεκλογές και τη διάλυση της Βουλής στη Γαλλία, είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί».
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου η δημοφιλία μειώθηκε μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου 2023, κατάφερε να κερδίσει τις ευρωεκλογές με 28,3% των ψήφων, έναντι 14,9% του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και 12,8% του ΠΑΣΟΚ.
Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα για το κυβερνών κόμμα, οδήγησαν τον Μητσοτάκη να προχωρήσει στις 14 Ιουνίου σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου (ιδίως του Υπουργού Εσωτερικών, Απασχόλησης, Μετανάστευσης και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων) - αν και ορισμένοι υπουργοί βασικοί θέσεις παρέμειναν στην υπηρεσία (Οικονομικά, Εξωτερικές Υποθέσεις, Άμυνα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης