Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Βουλιάζουν στο δημόσιο χρέος οι G7, θα εκτοξευτεί στο 135% του συνολικού ΑΕΠ το 2029

Scope: Βουλιάζουν στο δημόσιο χρέος οι G7, θα εκτοξευτεί στο 135% του συνολικού ΑΕΠ το 2029
Οι ΗΠΑ έχουν λίγα κίνητρα για να μειώσουν το χρέος τους, παρά τις προειδοποιήσεις από οίκους αξιολόγησης και δημοσιονομικούς εποπτικούς οργανισμούς
Στην αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επτά «ισχυρές» ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου (G7), αναφέρεται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, προεβλέποντας, μάλιστα, περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών δημοσίων χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Scope, τα υψηλά επιτόκια που επικρατούν παγκοσμίως, αυξάνουν το διακύβευμα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους των G7, σε μία περίοδο που «οι έλεγχοι της χρηματοπιστωτικής αγοράς και των θεσμικών για τον υπερβολικό δανεισμό πλούσιων χωρών είναι πιο αδύναμοι από ό,τι πριν από αρκετά χρόνια».
Οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ των περισσότερων κρατών G7 θα συνεχίσουν να αυξάνονται διότι οι δημοσιονομικοί κανόνες των κυβερνήσεων της G7 είναι ανεπαρκείς για να περιορίσουν τα αυξανόμενα επίπεδα δανεισμού, ενώ τα τρέχοντα υψηλότερα επιτόκια θα περιπλέξουν τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Την ίδια στιγμή, εξαπλώνεται η πολιτική αβεβαιότητα, με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Scope προβλέπει το συνολικό δημόσιο χρέος των G7 να αυξηθεί στο 135,2% του ΑΕΠ έως το 2029, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2020 -στο 139,6%- που καταγράφηκε εν μέσω πανδημίας. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στο διογκωμένο χρέος των ΗΠΑ, σημειώνεται.
«Ως εκδότης του παγκόσμιου ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου, του δολαρίου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν λίγα κίνητρα για να μειώσουν το χρέος τους παρά τις προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και τους δημοσιονομικούς εποπτικούς οργανισμούς σχετικά με τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους.
Το ανώτατο όριο του χρέους παραμένει το μοναδικό στοιχείο εντός του δημοσιονομικού πλαισίου των ΗΠΑ. Ωστόσο, δυστυχώς εισάγει επίσης έναν κίνδυνο τεχνικής αθέτησης πληρωμής χρέους κάθε ή δύο χρόνια.
Εντός της Ευρωζώνης, αναμένουμε δημοσιονομικά ελλείμματα στη Γαλλία άνω του 3% του ΑΕΠ έως το 2029 που θα εμποδίσουν την προγραμματισμένη δημοσιονομική εξυγίανση. Η αύξηση του γαλλικού χρέους, σταδιακά στο 113% του ΑΕΠ έως το 2029 από 110,6% στο τέλος του περασμένου έτους, θα μπορούσε να καταστήσει το δημόσιο ευάλωτο σε περαιτέρω ανησυχία των επενδυτών.
Η Ιταλία εμφανίζει δημοσιονομικό κίνδυνο, με χρέος που προβλέπεται να αυξηθεί στο 143,6% του ΑΕΠ έως το 2029, από 137,3% στο τέλος του 2023.
Η Γερμανία παραμένει το ακραίο παράδειγμα μεταξύ των G7, με πρόβλεψη για δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 2% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια, παράλληλα με τη μείωση του χρέους.
Το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί, ενώ οι πιστωτικές προοπτικές της Ιαπωνίας βελτιώνονται.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε παρόμοια θέση με αυτή των ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2029 από 101% που ήταν το 2023. Οι αναμνήσεις της κρίσης του μίνι προϋπολογισμού δύο χρόνια πριν είναι απίθανο από μόνες τους να είναι αρκετές για να διασφαλίσουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μετά τις βουλευτικές εκλογές», σχολιάζει η Scope, ενώ καταλήγει:
«Οι οικονομίες της G7 με αυξανόμενο δημόσιο χρέος –όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ– πρέπει να βρουν τρόπους να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά τους πλαίσια και να επιτύχουν επαρκή δημοσιονομική εξυγίανση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης