Η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη έχει βελτιωθεί
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει το κορυφαίο εγχώριο franchise της Eurobank στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τον βαθμό διαφοροποίησής της εκτός Ελλάδας. Ο Όμιλος έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους στον ισολογισμό του τα τελευταία χρόνια λόγω μιας μαζικής διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων και της ενίσχυσης των επιπέδων κάλυψης των δανείων.
Ταυτόχρονα, η DBRS σημειώνει ότι η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη έχει βελτιωθεί, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων, καθώς και των μειωμένων προβλέψεων για ζημίες δανείων (LLPs). Ως αποτέλεσμα, η Eurobank μπορεί να βασιστεί σε πιο ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις, παρά τις προγραμματισμένες διανομές μερισμάτων που θα επαναληφθούν σύντομα.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενσωματώνουν επίσης τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Eurobank, η οποία επωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση.
Αρνητικά για τις αξιολογήσεις λειτουργούν η μέτρια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο, το μείγμα εσόδων, καθώς και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου (DTC).
Το σταθερό trend λαμβάνει υπόψη την άποψη της DBRS ότι το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στο προφίλ κινδύνου του Ομίλου.
Ωστόσο, η Eurobank θα μπορεί να διατηρήσει καλές μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού αξιοποιώντας ορισμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων ευνοϊκών προοπτικών για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και της αναμενόμενης υποστήριξης για πιστωτική επέκταση που προκλήθηκε από έργα που συνδέονται με το Resilience Facility (RRF).
Η DBRS αναφέρεται και στις εξελίξεις γύρω από την εν εξελίξει εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας -η Eurobank ήδη εξασφαλίσει πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 55%.
Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αντιλαμβάνεται ότι ο αντίκτυπος της εξαγοράς θα είναι γενικά ουδέτερος για τα περισσότερα πιστωτικά μεγέθη του Ομίλου βραχυπρόθεσμα, με διαχειρίσιμη αρνητική επίδραση στην κεφαλαιοποίησή του.
Ωστόσο, εάν επιτύχει, η εξαγορά θα ενίσχυε περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου σε μία από τις βασικές ξένες αγορές του και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες θετικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, λόγω των συνεργιών που προκύπτουν από το συνδυασμό των δύο οντοτήτων.
Μία επικείμενη αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης θα απαιτούσε αναβάθμιση της Ελλάδας ή βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία σε διαρκή βάση.
Ωστόσο, μία υποβάθμιση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας θα προέκυπτε από υποβάθμιση της Ελλάδας ή σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών