Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μόλις άναψε ένδειξη που έλειπε εδώ και 100 χρόνια - Προειδοποίηση από Mobius: Μην βιαστείτε να επιστρέψετε στις αγορές

Μόλις άναψε ένδειξη που έλειπε εδώ και 100 χρόνια - Προειδοποίηση από Mobius: Μην βιαστείτε να επιστρέψετε στις αγορές
Ο Mark Mobius συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν σε εγρήγορση και να μην βιαστούν να επιστρέψουν στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Wall Street κρούει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Mark Mobius, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βιαστούν να επιστρέψουν στις αγορές.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο CNBC, ο ιδρυτής της Mobius Capital Partners συμβούλεψε τους επενδυτές να διατηρήσουν μετρητά τουλάχιστον στο 20% του χαρτοφυλακίου τους, καθώς περιμένουν για μια επενδυτική ευκαιρία. Ο ίδιος συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς στην οικονομία αναβοσβήνει μια ανησυχητική ένδειξη.
Η προσφορά χρήματος Μ2 αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχει συρρικνωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων ετών, με το συνολικό απόθεμα του Μ2 να είναι πλέον 3% χαμηλότερο από το μέγιστο πριν από αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
Grafima_4.JPG
Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση της συνολικής προσφοράς χρήματος που έχει παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, δήλωσε ο Mobius, προσθέτοντας ότι οι «ταύροι» των μετοχών δεν θα πρέπει να ενθουσιαστούν υπερβολικά με το τελευταίο ράλι των μετοχών.
«Αυτή η μείωση είναι ιστορικά σημαντική, διότι η Μ2 δεν είχε δει τέτοια πτώση για πάνω από 90 χρόνια», δήλωσε ο Mobius. «Η κύρια ανησυχία είναι ότι εάν η προσφορά χρήματος Μ2 έχει μειωθεί από τον Απρίλιο του 2022 και δεν έχει συμβαδίσει με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε να υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κεφάλαιο για τις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας που έχουν οδηγήσει την τρέχουσα οικονομική επέκταση και την ανοδική αγορά της Wall Street».

Σημάδι για οικονομική επιβράδυνση

Άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει τη συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος ως πιθανό σημάδι οικονομικής επιβράδυνσης. Η προσφορά χρήματος Μ2 έχει συρρικνωθεί συνολικά μόνο τέσσερις φορές τον τελευταίο αιώνα και σε κάθε περίπτωση ακολούθησε ύφεση, σύμφωνα με τον βετεράνο οικονομολόγο Steve Hanke.
Η τάση αυτή συνέπεσε επίσης με μια σειρά άλλων προειδοποιήσεων σχετικά με τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας. Η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταθερά κατά το τελευταίο έτος, με την ανεργία να εκτοξεύεται πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας. Σε ορισμένους τομείς, όπως η στέγαση και η μεταποίηση, παρατηρείται ήδη επιβράδυνση, καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

Η σύσταση του Mobius στους επενδυτές

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν για μια ευκαιρία αγοράς στην αγορά και να κάνουν την έρευνά τους σε εταιρείες με ισχυρά οικονομικά μεγέθη, πρόσθεσε ο Mobius.
«Αναζητήστε εταιρείες με μικρό ή καθόλου χρέος, μέτρια αύξηση κερδών και υψηλή απόδοση κεφαλαίου και ετοιμαστείτε να ξαναμπείτε στην αγορά», είπε ο ίδιος και προειδοποίησε πως «εταιρείες με αδύναμους ισολογισμούς, χαμηλή ή καθόλου αύξηση κερδών και υψηλό χρέος, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα».
Οι επενδυτές οδεύουν προς ένα πιο αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τους κινδύνους ύφεσης, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Οι traders, ωστόσο, αισθάνονται γενικά πιο σίγουροι για τις μετοχές από ό,τι στις αρχές του μήνα. Το 43% των επενδυτών δήλωσαν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις μετοχές κατά το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της AAII για το κλίμα των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης