Η Deutsche Bank προσφέρει τέσσερις λόγους για θετικό κλίμα στην αγορά παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση
Παρόλο που η Fed βρίσκεται στα πρόθυρα των πολυαναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων, στην αγορά έχουν παρεισφρήσει ανησυχίες ότι η οικονομία κινδυνεύει από μια ξαφνική αναπόφευκτη εξασθένηση. Η Deutsche Bank αναφέρει ότι αυτοί οι φόβοι τροφοδότησαν την νευρικότητα της αγοράς μετοχών την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η τράπεζα σημειώνει ότι οι πτωτικές τάσεις έχουν ιστορικά προσφέρει μικρή προειδοποίηση, ακόμη και όταν οι συνθήκες φαίνονται καλές, και αναφέρει ότι τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση του Αυγούστου παρείχαν μικρή ασφάλεια. Με όλα αυτά να έχουν διαπιστωθεί, οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη τέσσερις λόγοι για τους επενδυτές να αισθάνονται αισιόδοξοι για την οικονομία και τον δρόμο προς τα εμπρός.
1. Η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή
Η επιδείνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει απομακρύνει το σενάριο τις ήπιας προσγείωσης της οικονομίας κι έχει εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη ύφεση. Αλλά -σύμφωνα με την Deutsche Bank- η αντιληπτή μείωση στην αύξηση της απασχόλησης δεν είναι τόσο σοβαρή όσο πιστεύουν κάποιοι.
Αν και τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024 μειώθηκαν κατά 818.000 τον περασμένο μήνα, αυτή η καθοδική αναθεώρηση είναι πολύ πιο καλοήθης όταν εξαπλωθεί, η Deutsche σημείωσε: «Θα πρέπει να δούμε την πλήρη μηνιαία κατανομή αυτού του γεγονότος, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι φαινομενική μείωση της αύξησης των θέσεων εργασίας είναι λιγότερο σοβαρή. Έτσι, η πορεία των μισθοδοσιών είναι κάπως πιο επίπεδη απ' ό,τι φαίνεται».
Η τράπεζα αναφέρει ότι αν αυτές οι αναθεωρήσεις κατανέμονταν ομοιόμορφα σε όλο το έτος, ο μέσος όρος των μη γεωργικών μισθοδοσιών τριών μηνών θα παρέμενε σχεδόν αμετάβλητος από τον Νοέμβριο του 2023.
2. Η πτώση του χρηματιστηρίου ήταν περιορισμένη
Η απόδοση της αγοράς στο άνοιγμα της περασμένης εβδομάδας μπορεί να τρόμαξε τους επενδυτές, αλλά η πτώση δεν μοιράστηκε εξίσου μεταξύ των τομέων, σημειώνει η Deutsche Bank.
Αν και ο S&P έχει υποχωρήσει κατά 4,25% από το κλείσιμο του Αυγούστου, οι δημοφιλείς μετοχές των Magnificent 7 υπέστησαν ευρύτερη πτώση κατά 5,58%. Το εν λόγω γκρουπ περιλαμβάνει ονόματα μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν εκτοξευθεί όταν το κλίμα κινδύνου ήταν ισχυρότερο. Όμως, εν αναμονή των μειώσεων επιτοκίων και τους φόβους για ύφεση στον αέρα, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να επανατοποθετηθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων 60:40 του Bloomberg υποχώρησε λιγότερο από 2%, έχοντας φτάσει σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ανάκαμψη στα σταθερά εισοδήματα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για χαλαρότερο κόστος δανεισμού.
3. Οι μειώσεις επιτοκίων είναι στον ορίζοντα
Όλη η Wall Street φαίνεται να προετοιμάζεται για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα. Ο αντίκτυπος αυτού του γεγονότος είναι ήδη αισθητός, δήλωσε η Deutsche.
«Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου έκλεισε στο 3,71% την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023. Και οι επιπτώσεις των χαμηλότερων αποδόσεων ήδη διηθούνται στην πραγματική οικονομία», έγραψαν οι αναλυτές. «Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων 30 ετών βρίσκεται σήμερα στο 6,43%, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2023».
Φυσικά, οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ένδειξη ότι η Fed τρέχει να σταματήσει μια ύφεση, αλλά η Deutsche δεν βλέπει κανένα σημάδι αυτού μεταξύ άλλων κεντρικών τραπεζών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες έχουν πραγματοποιήσει μια περιορισμένη κίνηση 25 βάσεων, μια απίθανη κίνηση εάν υπήρχε ευρεία οικονομική ανησυχία.
4. Αμφισβητούνται οι δείκτες ύφεσης
Η Deutsche επεσήμανε επίσης ότι αρκετοί δείκτες αναβοσβήνουν προειδοποιήσεις για επικείμενη ύφεση, αν και δεν έχει εμφανιστεί ακόμη μια κάμψη. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών εδώ και μήνες, με αρκετούς να αμφισβητούν το κατά πόσον αυτές οι ενδείξεις είναι αξιόπιστες στον τρέχοντα κύκλο.
«Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, και αν η οικονομία μετά το Covid συμπεριφέρεται με κάποιον τρόπο διαφορετικά. Για παράδειγμα, ίσως οι καταναλωτές να είναι προστατευμένοι από τη δεξαμενή των πλεονασματικών αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία», δήλωσε η Deutsche. «Αλλά όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτή η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η οικονομία σε σχέση με προηγούμενους κύκλους καθιστά πιο δύσκολο να βασιστεί κανείς σε αυτούς τους πρόδρομους δείκτες».
Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται ο κανόνας Sahm, ο οποίος σηματοδοτεί ύφεση όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών στο ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει κατά 0,5% από το χαμηλό 12 μηνών. Αν και αυτό συνέβη πρόσφατα, ο ίδιος ο ιδρυτής του μοντέλου το απέρριψε ως ψευδώς θετικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών