Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας βασίζονται στο ισχυρό εγχώριο franchise σε λιανική και εταιρική τραπεζική
Επισημαίνεται πως η αξιολόγηση είναι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την επενδυτική (investment grade).
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη βελτιωμένη ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, με στήριξη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και τον έλεγχο κόστους.
Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεχή πρόοδο που έχει επιτύχει η Πειραιώς στον ισολογισμό της, χάρη στη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και τις περιορισμένες εισροές νέων NPEs.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες διαχείρισης κεφαλαίου, ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά αποθέματα της Πειραιώς έναντι των εποπτικών απαιτήσεων παρά την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων και την αύξηση των δανείων.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας βασίζονται στο ισχυρό εγχώριο franchise σε λιανική και εταιρική τραπεζική, καθώς και στη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας, η οποία βασίζεται σε μια μεγάλη και σταθερή βάσηκαταθέσεων.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενσωματώνουν τη μέτρια διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου, των ροών εσόδων και της δομής χρηματοδότησης της Πειραιώς, καθώς και το υψηλό ακόμη -αν και μειωμένο- επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTA).
Το θετικό trend αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι η κερδοφορία θα παραμείνει υγιής στο άμεσο μέλλον παρά την πίεση που θα προκληθεί από τη μείωση επιτοκίων, τις υψηλότερες επενδύσεις για ψηφιοποίηση και τις πιθανώς υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων (LLPs).
Η ισχυρή λειτουργική αποτελεσματικότητα της τράπεζας, τα πιο ισχυρά επίπεδα κάλυψης δανείων και τα κεφαλαιακά αποθέματα αποτελούν βασικούς παράγοντες για να αντισταθμιστούν οι όποιες προκλήσεις.
«Μία νέα αναβάθμιση αξιολόγησης θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίου της Πειραιώς, διατηρώντας παράλληλα τα βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Δεδομένης της θετικής τάσης (trend), μια υποβάθμιση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας είναι απίθανη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η τάση θα μπορούσε να αλλάξει σε Σταθερή σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της κεφαλαιοποίησης ή της ποιότητας του ενεργητικού της Πειραιώς ή εάν η κερδοφορία της Πειραιώς επανέλθει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Η Πειραιώς είναι ένας από τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα με συνολικό ενεργητικό περίπου 77 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2024 και ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η DBRS θεωρεί ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου εξακολουθεί να περιορίζεται μόνο από τη μέτρια διαφοροποίηση», σχολιάζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών